Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$99.089
% 1.13
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 99.089
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Not Edin: Haftaya Altın Fiyatları Bu Gelişmelerle Belirlenecek!

Piyasa analisti Eren Sengezer, altının, haftanın ilk yarısını 1.920 doların üzerinde nispeten dar bir aralıkta dalgalanarak geçirdiğini, ancak Perşembe günü 1.950 doların üzerine çıktıktan sonra çekişini yeniden kazandığını belirtiyor. Analiste göre altın fiyatları, Cuma günü yükseliş momentumunu korumakta zorlansa da haftalık bazda %1’den fazla yükseldi.

Geçen hafta piyasaları etkileyen gelişmeler

Analist, Pazartesi günü üst düzey makroekonomik veri yayınlarının yokluğunda altının teknik bir düzeltme yaptığını ve haftanın ilk gününü pozitif bölgede kapattığını ifade ediyor. Ancak FOMC politika yapıcılarının agresif bir politika sıkılaştırması için kapıyı açmasıyla birlikte, ABD Hazine tahvil faizleri yükseldi ve Salı günü sarı metali düşüşe zorladı.

Coinmühendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere FOMC Başkanı Jerome Powell Pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyonu dizginlemek için daha tarafsız bir seviyeye veya hatta kısıtlayıcı seviyelere ‘hızla hareket etmek’ için bariz bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Powell, “Fed fon oranını bir toplantıda 25 baz puandan (bps) daha fazla artırmamız gerekirse, bunu yapacağız” dedi. Benzer şekilde, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, 50 baz puanlık bir faiz artışının masadan olması gerektiğini savundu. Aynı konuda, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, “50 bps doğru reçete olup olmadığını veriler bize söyleyecek. Masada her şey var” dedi.

Analist, risk duyarlılığında görülen olumsuz değişimin, ABD T-tahvil faizlerinin Çarşamba günü güneye dönmesine ve altının toparlanmasına yardımcı olduğunu belirtiyor. Perşembe günü, gösterge 10 yıllık ABD T-tahvil faizi yönünü bir kez daha tersine çevirdi ve günlük bazda yaklaşık %4 arttı. Bununla birlikte, altın fiyatları yükselen getirileri görmezden geldi ve aynı gün etkileyici kazançlar kaydetti.

ABD ve müttefikleri Perşembe günü, ülkenin savaşı finanse etmesini ve yaptırımları atlamasını zorlaştırmak için Rus merkez bankasının altın içeren finansal işlemlerini bloke edeceklerini duyurdular. Uzmanlar, Rusya Merkez Bankası’nın elinde, banka rezervlerinin yaklaşık %20’sini oluşturan 100 milyar dolardan fazla altın bulunduğunu düşünüyor. Bu gelişmenin ardından altın fiyatları, 1.966 dolar ile bir aydan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu arada, ABD’den gelen veriler, haftalık İlk İşsizlik Başvurularının 19 Mart’ta sona eren haftada 187.000’e düştüğünü ve 1969’dan bu yana en düşük veriye işaret ettiğini gösterdi. Ek olarak, Markit İmalat PMI Mart başında 57,3’ten 58,5’e yükseldi ve iş faaliyetinin imalat sektörü güçlenerek büyümeye devam etti.

ABD T-tahvil faizlerinin Cuma günkü haftalık rallisini uzatmasıyla altın ivme kaybetti, ancak haftalık bazda %1’den fazla kazanç sağladı.

Gelecek haftanın gündeminde neler olacak?

ABD ekonomik raporu, Pazartesi ve Salı günleri yüksek etkili veri yayınlarını içermeyecek. Çarşamba günü, ADP’nin özel sektör istihdam raporu ve ABD Ekonomik Analiz Bürosu’nun dördüncü çeyrek için yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyümesine ilişkin nihai revizyonu yeni bir ivme için incelenecek.

Haftanın ikinci yarısında Perşembe günü Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi ve Cuma günü Tarım Dışı İstihdam (NFP) verileri piyasa katılımcıları tarafından yakından izlenecek.

Yatırımcılar, PCE Fiyat Endeksi’nin Ocak ayındaki %6,1’den Şubat’ta %6,7’ye yükseleceğini tahmin ediyor. Analiste göre fiili veri beklenenden daha düşük gelse bile, Mart ayındaki enerji fiyatlarındaki artışı yansıtmayacağından, Fed’in politika görünümünün piyasa fiyatlaması üzerinde önemli bir etkisi olmayabilir.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun aylık yayınının Mart ayında NFP’de 450.000 artış göstermesi bekleniyor. Ocak ve Şubat aylarında NFP, analistlerin tahminlerini aştı ve Fed’in işgücü piyasasının iyi durumda olduğu görüşünü yeniden doğruladı. Bu yüzden analist Cuma günkü istihdam raporunun, politika yapıcıların politikayı sıkılaştırmaya devam etme istekliliğini değiştirmesini pek olası görmüyor.

Şu anda olduğu gibi, CME Group FedWatch Tool, piyasaların Mayıs ayında 50 baz puanlık bir faiz artışı için %70’lik bir şans fiyatladığını gösteriyor. Analist, gelecek haftanın veri yayınlarının bu olasılığı artırabileceğini ve ABD T-tahvil faizlerinin yükselmesine izin verebileceğini belirtiyor. Analiste göre bu durumda, altının yukarı yönünün sınırlı kalması muhtemel.

Öte yandan, yatırımcılar, uzayan Rusya-Ukrayna ihtilafının küresel ekonomik faaliyet üzerindeki potansiyel olumsuz etkisi konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor. Analist, jeopolitik gerilimlerin daha da artmasının, sarı metalin kayıplarını sınırlamasına yardımcı olabileceğini ve bunun tersinin de geçerli olduğunu söylüyor.

Altın fiyatları teknik görünümü ve altın duygu anketi

Analiste göre 20 günlük SMA ve son yükseliş trendinin %38,2 Fibonacci düzeltmesi 1.950 dolarda önemli bir teknik seviye oluşturmuş gibi görünüyor. Analist, altının bu seviyeyi destek olarak kullanmaya başlaması durumunda, 1.990 dolar ve 2.000 doları hedeflemeden önce 1.965 dolarda (statik seviye) bir geçici dirençle karşı karşıya kalacağını belirtiyor.

Öte yandan analist, altının, 1.950 doların üzerinde tutunamazsa ve 1.920 dolara doğru düşmezse yenilenen düşüş baskısı ile karşı karşıya kalabileceğini hatırlatıyor. Analiste göre, bu seviyenin altında bir günlük kapanışla altın fiyatları 1.900 doları test edebilir.

FXStreet Forecast anketinde belirgin bir yükseliş eğilimi var. Ankete katılan uzmanların çoğu, bir haftalık ve bir aylık zaman dilimlerinde altının sırasıyla 1.956 dolar ve 1.984 dolar ortalama hedefleri ile yükseleceğini düşünüyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Coin, NFT’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir