Norveç Merkez Bankası, Avrupa Birliği’nin Kripto Varlıklar Piyasası Düzenlemesi (MiCA) ile uyumlu bir şekilde hareket etmeyi destekliyor ve aynı zamanda, finansal istikrarı artırmak amacıyla merkez bankası dijital parası (CBDC) kullanımını değerlendiriyor. Norges Bank yetkilisi Kjetil Watne, Cointelegraph’a yaptığı açıklamada, Norveç’in Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) üyesi olarak MiCA’nın çerçevesini memnuniyetle karşıladığını belirtti. Ancak Watne, bankanın finansal istikrarı sağlamak adına ek düzenlemelere ihtiyaç olup olmadığını değerlendirdiğini de ifade etti.
Watne, Norges Bankası’nın henüz CBDC basıp basmama konusunda karar vermediğini ve merkeziyetsiz finansla ilgili düzenleyici boşlukları nasıl gidereceklerini değerlendirdiklerini söyledi.
MiCA’yı Destekleme ve CBDC Uygulama Süreci
Norveç, EEA üyesi olarak, MiCA dahil olmak üzere AB düzenlemeleriyle yakın bir uyum içinde çalışıyor. Watne, MiCA’nın şu anda kamuya açık inceleme sürecinde olduğunu ve Finans Bakanlığı tarafından değerlendirildiğini belirtti.
Norges Bank, CBDC’lerin uluslararası ödemelerde faydalı olabileceğini düşünüyor, ancak “CBDC tabanlı bir uluslararası ödeme sisteminin nasıl olacağı henüz belirsiz” dedi. 2023’te banka, sınır ötesi perakende CBDC işlemleri için yeni mimariler keşfeden “Project Icebreaker” adlı denemeye katıldı.
Gizlilik Endişeleri ve CBDC İlişkisi
Watne, CBDC’lere ilişkin gizlilik endişelerini dikkatlice ele aldıklarını vurguladı. Dijital ödemelerin “dijital izler” bırakacağına dikkat çekti ve Norges Bankası’nın bireysel ödeme işlemlerini izlemekle sorumlu olmadığını belirtti. Watne, çoğu merkez bankasının, müşteri CBDC ödeme detaylarına veya hesap bakiyelerine erişmeyi planlamadığını da ifade etti.
MiCA’nın Bankacılık Sektörüne Olası Etkileri
MiCA düzenlemesi, 30 Aralık’ta tam olarak yürürlüğe girecek ve Tether CEO’su Paolo Ardoino’ya göre, özellikle stabilcoin rezervleri açısından bankacılık sektöründe “sistemik riskler” oluşturabilir. MiCA çerçevesinde stabilcoin ihraçcılarının rezervlerinin en az %60’ını Avrupa bankalarında tutmaları gerekecek, bu da kredi verme konusunda endişelere yol açıyor.
Ardoino, bankaların rezervlerinin %90’ını kredi olarak verebildiği için, MiCA’nın getirdiği düzenlemelerin, bankaların iflas etmesi durumunda rezervler için ciddi riskler yaratabileceğini açıkladı.
İlginizi Çekebilir: Bitcoin ve Kripto Para Birimlerinde Son Durum: 9 Kasım
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.