NFT kavramının açılımı, “Non Fungible Token” ya da Türkçe’deki karşılığı ile “Değiştirilemez Token” olarak ifade edilmektedir.
NFT’ler de aslında bir tür kripto para birimi. Fakat bu tanımda söz konusu para, bildiğimiz tanımların dışında değerli olan herhangi bir varlık olabilir. Yani NFT, bir değere sahip olan ve tahsil edilebilen dijital bir varlıktır. NFT sayılabilecek varlıklar; herhangi bir sanat eseri, video, tweet, bir internet sayfası, görseller, sosyal medyada oluşturduğunuz hikâyeler ve daha pek çoğu olabilir. Tüm bu dijital varlıklar, gerekli şartları sağladıklarında birer NFT olma özelliği taşıyabilir.
NFT, dijital işlerin internet üzerinden alım satım işleminin gerçekleştirilmesini sağlayan teknolojidir. Dijital sertifika olarak da adlandırılan NFT, dijital içeriklerin gerçekliğinin temsil edilmesini sağlamaktadır. NFT alışverişleri blok zincir teknolojisi üzerinden takip edilmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Bu sistem, NFT’lerin içerisindeki verilerin değiştirilmesini engelleyecek şekilde şifrelenmektedir.
NFT’leri özel kılan durumlardan bir tanesi de her birinin benzersiz olmasıdır. Dijital varlıkların kopyalanamaz, silinemez ve benzetilemez olması onları eşsiz bir konuma taşımaktadır.
NFT sertifikası, satıcılara olduğu kadar alıcılara da pek çok avantaj kazandırmaktadır. NFT sistemi sayesinde alıcı ve satıcı arasındaki alıcılar ortadan kalkarak iki taraf direkt olarak iletişim kurabilmektedir. Bu sistemin avantajlarından bir diğeri ise eserlerin mülkiyet hakkının kimde olduğunun bilinmesi ve piyasa değerinin takip edilebilmesidir.
NFT’ler, diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi blok zinciri (blockchain) üzerinde bulunur. Diğer bir ifade ile NFT’ler tümüyle dijital nitelikli varlıklardır.
Değiştirilemez token (NFT), sanat gibi benzersiz bir dijital öğeyi temsil edebilen bir blok zincirinde (dijital bir defter) depolanan bir veri birimidir. Bir sanatçı, bir eseri temsil eden NFT’yi satabilse de, sanatçı eserin telif hakkını elinde tutabilir ve aynı çalışmanın daha fazla NFT’sini yaratabilir. NFT’nin alıcısı işe özel erişim elde etmez, aynı zamanda alıcı “orijinal” dijital dosyanın mülkiyetinide elde etmez. Herhangi bir eseri NFT olarak yükleyen bir kişinin, kendisinin orijinal sanatçı olduğunu kanıtlaması gerekmez bu yüzden asıl sanatçının izni olmadan o sanatçının eserini NFT için kullanan birçok insan olmuştur. Çeşitli platformlarda bu işlem gerçekleştirilir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.