Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$96.054
% 1.51
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 96.054
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

NFT 101: Bilmeniz Gereken Her Şey Burada!

NFT’ler geçen yıl boyunca, teknoloji ve finans alanındaki en önemli çağdaş yeniliklerden biri olduklarını kanıtladılar. Ancak böyle bir kültürel fenomene dönüştüklerinden, NFT alanını çevreleyen kandırmacaların içinde kaybolmak çok kolay oldu. Blockchain teknolojisi zaman zaman karmaşık olabilse de, NFT’leri anlamak çoğu insanın düşündüğünden çok daha kolaydır. coinmuhendisi.com olarak hazırladığımız bu kılavuz, NFT’lerin gizemini çözmeyi amaçlayan canlı belge niteliğindedir. Kılavuzumuz sayesinde, NFT’lerin ne olduğu, ne işe yaradıkları ve en önemlisi de neden önemli oldukları hakkında temel bilgilere sahip olacaksınız.

NFT nedir?

NFT’ler, değiştirilemez oluşuna önem verilen yeni bir dijital varlık türüdür. Sizden 1 dolar ödünç almamıza izin vermenizi istesek, büyük olasılıkla cüzdanınızı açıp “hangi banknotu istiyorsun?” demezdiniz. Bunun nedeni, fiat para birimlerinin değiştirilebilir olmasıdır. Her 1 dolarlık banknot, diğer 1 dolarlık banknotlarla aynı değere sahiptir. Öte yandan NFT’ler, ikisinin aynı olmadığı anlamında değiştirilemez. Her NFT, özdeş bir sürüm olmadığı için aynı sürümle değiştirilemeyen benzersiz bir varlıktır.

Bir NFT, bir dijital sanat eseri, bir şarkı, bir şiir, bir futbol kartı, bir giriş bileti ve çok daha fazlası olabilir. Bunu blockchain’de yaşayan dijital bir koleksiyon olarak düşünün. Ancak evinizdeki veya eski Pokemon kartlarınızdaki sanatın aksine bir NFT’yi özel kılan şey, bir NFT’nin bir blockchaşn’de oluşturulması (veya basılması) ve böylece onu tamamen dijital, izlenebilir ve değişmez hale getirmesidir. Blockchain’de bir şey basıldığında, tüm özellikleri ile orada sonsuza kadar yaşayabilir. Bu, bir NFT’nin satın alınabileceği, satılabileceği, hediye edilebileceği vb. anlamına gelir. NFT’nin geçmişi ve değeri sonsuza kadar blockchain’de kaydedilecektir. Bu nedenle, kaynağı ve izi herkesin her an görmesine açık olduğu için, NFT’ler, sanat ve koleksiyon gibi nadir varlıklar için mükemmel bir ortamdır. Aynı şekilde asla yırtılmazlar, zarar görmezler, bükülmezler veya kırılmazlar.

Çoğu geleneksel sanat ürünlerinin aksine, birçok NFT pazar yeri, yaratıcılar için kalıcı olarak yüzde 10 veya daha fazla ikincil satış telif ücreti sağlar; bu, sanatçıların çalışmalarının değeri arttıkça kar etmeye devam ettiği anlamına gelir! NFT’ler, daha önce mümkün olmayan bir şekilde dijital bir varlığın gerçek sahipliğini sağlar. Bazıları bir NFT’nin JPEG görüntüsünü indirip kaydedebileceklerini iddia etseler de, bu eylem bir tablonun fotoğrafını çekip o parçanın size ait olduğunu söylemeye benzer. Benzerliğine sahip olabilirsiniz, ancak asıl varlığın mülkiyeti ve kontrolü blockchain’de kolayca onaylanır. Herkes onu görebilir, ancak yalnızca bir kişi ona sahip olabilir. Yıllarca süren ticaret ve kopyalamalara maruz kalan ve bazılarının aslında orijinal tablo olmadığı tahmin edilen Mona Lisa tablosu eğer bir NFT olsaydı, orijinal olup olmadığını sormaya gerek kalmayacaktı.

NFT tarihi ve benimsenmesi

İlk NFT 2014’te basıldı, ancak NFT’lerin oluşturulması ve benimsenmesi 2017’de gerçekten hızlanmaya başladı. Bu süre zarfında, Ethereum blockchain’inde ilk NFT koleksiyonları başlatıldı. İlk NFT’ler Bitcoin’de piyasaya sürülürken, Ethereum, akıllı sözleşmeler işlevselliği doğrudan blockchain’in içine yerleştirilmiş token oluşturma, programlama ve depolamayı mümkün kıldığı için NFT altyapısı ve ekonomileri oluşturmak için tercih sebebi oldu. Bu erken Ethereum projelerinden biri, Larva Labs tarafından başlatılan ve erken NFT tarihi ile eşanlamlı hale gelen, bireysel parçalarının milyonlarca sattığını gören bir koleksiyon olan CryptoPunks idi. NFT teknolojisi artık Solana, Tezos ve Flow gibi birkaç blockchain’de mevcut olsa da, Ethereum bir ağ etkisi elde etti ve açık ara önde gelen blockchain olmaya devam ediyor.

NFT’lerin ana akım farkındalığı 2021’den önce yavaş yavaş artarken, iki katalizör muhtemelen işleri hızlandırmaya yardımcı oldu. Birincisi, birçok insanı daha dijital olarak yerel olmaya ve NFT topluluğunun güçlü bir varlık oluşturduğu Twitter ve Clubhouse gibi platformlarda birbirleriyle bağlantı kurmaya zorlayan COVID-19 salgınıydı. İkincisi, büyük bir müzayede evi ile bir NFT satan ilk sanatçı olan, NFT öncüsü olarak bilinen Beeple’ın yükselişiydi. Christie’nin “Everydays—The First 5000 Days” kolajı için yaptığı müzayede 11 Mart’ta 69 milyon dolarla sona erdiğinde, NFT’ler artık göz ardı edilemezdi.

Dijital sanat ve koleksiyon ürünleri 2021’in pazar patlamasını büyük ölçüde ilerletmiş olsa da, NFT teknolojisinin sayısız ek uygulaması var. Decentraland ve CryptoVoxels gibi metaverse sanal dünyalarından Axie Infinity ve Zed Run dahil blockchain oyunlarına kadar… Benimseme arttıkça, başarılı projelerin satış hacimleri ve fiyatları da arttı. NFT’ler giderek daha popüler hale gelirken, bu ticaret şekli her zaman bir kumar olarak kabul edilmelidir. Bir NFT’ye sahip olmanız sizi zengin edeceği anlamına gelmez. Nadirlik, sanat, fayda, topluluk ve kültürel önem, bir NFT’nin değerini tanımlamaya girer.

NFT’ler nasıl satın alınır

NFT topluluğunun bir parçası olmanın sayısız yolu vardır. Nifty Gateway ve MakersPlace gibi bazı platformlar, tüketicilerin kredi kartları ve diğer geleneksel ödeme yöntemlerini kullanarak NFT alıp satmasını kolaylaştırır. SuperRare, Foundation ve dünyanın en büyük ikincil pazarı OpenSea gibi diğerleri, kullanıcıların yalnızca kripto para kullanarak teklif vermelerine ve satın almalarına olanak tanır. Masaüstünüze veya mobil web tarayıcınıza bağlanan ve birçok NFT platformunda oturum açmanıza ve işlem yapmanıza izin veren bir MetaMask cüzdanı kurmanız gerekiyor. Kurulum sırasında tüm talimat istemlerini izlediğinizden emin olun ve kurtarma bilgilerinizi güvenli bir yere yazın!

NFT’lerin geleceği

2021’de NFT’ler hala emekleme aşamasında. Görünüşte sınırsız görünen teknolojinin olası uygulamalarıyla, ana akım benimseme hala oldukça uzakta. NFT’lerin buradan nereye gittiğini herkes tahmin edebilir, ancak şuan bazı büyüleyici kullanım örnekleri var:

  • Girişimci Gary Vaynerchuk, 2022 sonbaharında ilk NFT restoranını açmaya hazırlanıyor.
  • Kar amacı gütmeyen Noora Health, topluluklar için sağlık sonuçlarını iyileştirmeye yardımcı olmak amacıyla ailelere basit, düşük riskli sağlık becerileri öğretmek için programlarını finanse ederek 1337 ETH (yaklaşık 4,4 milyon dolar) topladı.
  • NFT’ler etkinlikler ve konserler için bilet olarak kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor. NFT’leri geleneksel biletleme sistemlerine entegre etmeye yardımcı olan şirketler bile var.
  • Hedera Hashgraph şu anda tıbbi onay anlaşmaları ve NFT’ler olarak bir blockchain’de güvence altına alınacak işlemler için bir platform geliştiriyor.
  • Bored Ape Yacht Club adlı NFT projesi, topluluk arasında bir kitle fonu işlevi gördü ve çeşitli hayır kurumlarına 382 ETH bağışladı.
  • Çok uluslu finansal hizmetler şirketi Visa, işlemleri kripto kullanarak halleden ilk büyük ödeme ağı oldu. Visa bunu Ethereum blockchain’ini kullanarak yapıyor. Şirket ayrıca CryptoPunk satın aldı.

Yakın gelecekte, NFT oyunlarının, koleksiyonların, etkinliklerin, şovların ve daha fazlasının pazarı doldurduğunu göreceğimizden eminiz. Ticari ve kurumsal ilginin her ay artmasıyla birlikte projelerin ve çalışmaların üretilme ve hayata geçirilme hızı katlanarak arttı. Genellikle internetin icadına benzer bir dönüm noktası olarak tanımlanan NFT teknolojisi, şüphesiz farklı gelişim aşamalarından geçecektir. Ekosistem, dünyasının ufkunu genişletmek için yıllarca süren yeniliklerle birlikte erken benimseme aşamasında görünüyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir