Kriptolar:
30445
Bitcoin:
$62.757
% 2.14
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.29 T
% 1.42
Korku & Açgözlülük:
47 / 100
Bitcoin:
$ 62.757
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.29 T

New York Başsavcısı, İki Kripto Şemasının Tanıtıcılarına 1 Milyar Dolarlık İddia Edilen Kayıplar Nedeniyle Dava Açtı

Jian Wen'in Londra'daki Dolandırıcılık Davası

New York Başsavcısı Letitia James, yatırımcıları 1 milyar dolardan fazla kripto kayıp yaşattığı iddia edilen iki şirket ve tanıtıcılara karşı dava açtı.

New York Başsavcılığı (NYAG), Cynthia Petion ve kocası Eddy Petion da dahil olmak üzere sanıkların, dünya genelinde binlerce yatırımcıyı, özellikle en az 11.000 New Yorklu’yu, bu şemaları tanıtarak dolandırdığını iddia etti.

İlk iddia edilen kripto madencilik yatırım şeması, AWS Mining, %200 garantili getiri vaadiyle Nisan 2019’da çöktü. Ardından, NovaTech adlı daha büyük bir dolandırıcılık takip etti. Bu platformun kripto ve döviz ticaret platformu olduğunu iddia etti. Yatırımcılar, Ağustos 2019’dan Nisan 2023’e kadar NovaTech’e 1 milyar dolardan fazla kripto para yatırdı, ancak dosyaya göre platformda sadece 26 milyon dolar ticaret yapıldı.

James, her iki şemayı da piramit şeması olarak tanımladı; bu şemalarda platformlara yatırım yapan tanıtıcılar, başkalarını da aynı şeyi yapmaya teşvik ederek kripto para kazandılar. NovaTech ayrıca, yatırımcılara kripto para ticaretinden kar vaat edilen, ancak diğer yatırımcıların kripto para varlıklarından ödeme yapılan bir Ponzi şeması olarak tanımlandı.

Şikayet, sanıkların Haitili kökenli yatırımcıları hedef alan bir yakınlık dolandırıcılığı yaparak bu şemaları gerçekleştirdiklerini iddia etti. Şemalar, yatırımcılara Kreol dilinde tanıtıldı ve dini inançlarını kullanarak bu insanları tuzağa düşürdüler, mali özgürlük vaat ederek en az mali güce sahip olanları hedef aldılar.

Haziran 2022’de, sanıkların Florida’daki evlerini gizlice sattıkları ve Panama’ya kaçtıkları, NovaTech’ten on milyonlarca dolar değerinde kripto parayı transfer ettikleri iddia ediliyor. Şema kısa bir süre sonra çözülmeye başladı.

Üç İngiliz Vatandaşı 2 Milyon Dolarlık Evolved Apes NFT Rugpull İle Suçlandı

Aynı gün, ABD Adalet Bakanlığı, üç İngiliz vatandaşının tel dolandırıcılığı ve kara para aklama suçlamalarıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

New York Güney Bölgesi ABD Savcısı Damian Williams ve New York Federal Soruşturma Bürosu (FBI) New York Alan Ofisi Asistan Direktörü James Smith, Mohamed-Amin Atcha, Mohamed Rilaz Waleedh ve Daood Hassan’a karşı açılan iddianameyi açıkladı.

Suçlamalar, Ethereum tabanlı koleksiyon Evolved Apes’ten NFT satın almak için kurbanları dolandırmayı amaçlayan bir şemayla ilgilidir. 2021’deki rugpull, geliştiricilerin dijital bir projeyi tanıtarak alıcılardan fon topladıkları, ardından projeyi terk ederek fonları cebe indirdikleri bir dolandırıcılık şeması olarak tanımlandı.

ABD Savcısı Williams bir açıklamada, “Sanıklar, bir video oyunu geliştirme vaadiyle dijital sanat eserlerinin fiyatını artırmak için bir dolandırıcılık yaptılar,” dedi. “Yatırımcı fonlarını aldılar, oyunu hiç geliştirmediler ve gelirleri ceplerine indirdiler. Dijital sanat yeni olabilir, ancak eski kurallar hala geçerlidir: yanlış vaatlerle para toplamak yasadışıdır. NFT dolandırıcılığı bir oyun değildir ve sorumlular hesap verecektir.”

FBI Asistan Direktörü Smith, “Müşterileri vaatlerini yerine getirmeden terk etmek sadece kötü iş etiği yansıtmaz, aynı zamanda bir mağazadan veya blockchain’de depolanan bir ürünü satın alırken alıcıların satıcılara duyduğu güveni de ihlal eder,” dedi. “FBI, hızlı kar elde etme amacıyla dolandırıcılık yapanları takip etmeye devam edecektir.” Bu suçlamalar, maksimum 20 yıl hapis cezası taşıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir