Kriptolar:
33097
Bitcoin:
$96.131
% 2.20
BTC Dominasyonu:
%56.4
% 0.31
Piyasa Değeri:
$3.32 T
% 1.91
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 96.131
BTC Dominasyonu:
% 56.4
Piyasa Değeri:
$3.32 T

Microsoft’tan, Blok zinciri Madenciliği için Kuantum Sinyali!

microsoft

Microsoft ve bir diğer teknoloji şirketi Atom Computing, blok zinciri madenciliği için kuantum odaklı bir geleceğin sinyalini veriyor.

Microsoft ve California merkezli teknoloji firması Atom Computing, blockchain madenciliği dünyasında iş kanıtı (proof-of-work) sisteminin dönüşümüne zemin hazırlayabilecek bir kuantum bilişim atılımını yakın zamanda duyurdu.

İki şirketin bilim insanları ve mühendisleri, yalnızca 80 fiziksel qubit kullanılarak üretilen 24 entanglementli (dolaşık) mantıksal qubitten oluşan bir kuantum bilişim sistemi geliştirdi. Bu, hata düzeltme teknikleri kullanılarak elde edilen en yüksek sayıda entanglementli mantıksal qubit için yeni bir rekor kırdı.

Bu bilimsel atılımın önemi, ekiplerin ulaştığı verimlilikte yatıyor. Önceki tahminler, bir mantıksal qubit üretmek için binlerce fiziksel qubitin birlikte çalışmasının gerekebileceğini öngörüyordu.

Sadece 80 qubit kullanılarak oluşturulan 24 mantıksal qubitin entanglementi sayesinde, bu sistemlerin ne kadar büyük ölçekte uygulanabileceği ve Microsoft ile Atom Computing gibi şirketlerin bu sistemleri ne zaman ölçekleyebileceği konusundaki referans çerçevesi önemli ölçüde değişti.


İlginizi Çekebilir: MetaMask Kurucusundan Çarpıcı Deney!


 

Atom Computing Genel Bakış

Analistler uzun zamandır, kuantum bilgisayarların belirli klasik veri güvenliği önlemlerini aşmada bir avantaj veya kuantum hızlanması sağlayabilecek kapasiteye ulaşabileceğini öngörüyor.

Kuantum Bilgisayarlar ve SHA-256 Şifrelemesi Nedir?

Bitcoin blok zinciri gibi belirli blockchain ağlarında madencilerin iş kanıtı (PoW) göstermek için çözmesi gereken bulmacadır.

Dünyanın en büyük Bitcoin madencilik tesislerinin kullandığı modeller gibi en gelişmiş blockchain madencileri, bir blok başlığı için bir hash bulmak üzere yarışır. Bulmacayı çözmek için, ağın zorluğuna tanımlanan hedefe uyan hash’i bulmaları gerekir.

İşi daha da karmaşık hale getiren şey, bu zorluğun her 2,016 blokta bir ayarlanmasıdır ve böylece yeni blokların yaklaşık her 10 dakikada bir blockchain’e eklenmesi sağlanır. Sonuç olarak, klasik madencilerin bulmacayı çözmesi giderek zorlaşmıştır.

Grover’s Algorithm Nedir?

Teorik bir veri madenciliği tekniği olan “Grover’in Algoritması”, klasik blockchain madenciliğinin sonunu getirebilir.

Grover’in Algoritması, klasik brute-force aramalara göre karekök hızlanma sunan bir yöntemdir ve küçük ölçekli deneylerde kanıtlanmıştır. Ancak, SHA-256 gibi büyük ölçekli sorunlara uygulanması, gereken kuantum donanımının henüz geliştirilmemiş olması nedeniyle teorik olarak kalmaktadır.

Özellikle SHA-256 ile ilgili olarak, Grover’in Algoritması’nın klasik şifreleme algoritmalarını çözmek için yeterince iyi çalışabilmesi için yüzlerce veya binlerce hata düzeltmeli mantıksal qubitlere sahip bir kuantum bilgisayara ihtiyaç vardır.

Kuantum Hızlandırma

Grover’in algoritması, SHA-256’nın karmaşıklığını klasik yöntemlerin yarısına indirebilir ve kuantum mekaniğindeki süperpozisyon ve girişim gibi özellikler, hızlanma potansiyelini artırır.

Yaklaşık 3,000 mantıksal qubit ile, Microsoft ve Atom Computing gibi sistemler, klasik madencilik havuzlarını aşarak blokları kazanma gücüne sahip olabilir. Ancak, bu tür kuantum madencilik sistemlerinin ne zaman kullanılabilir hale geleceği belirsizdir; tahminler 10 ila 50 yıl arasında değişiyor.

Microsoft ve Atom Computing’in 2025’te 1,000 qubit’lik bir kuantum bilgisayar piyasaya sürmeyi planlaması, bu alanda önemli bir adım olabilir.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir