Metaverse, insanların oynayabileceği, çalışabileceği, işbirliği yapabileceği veya canlı etkinliklere katılabileceği 3D sanal ortamlardan oluşan bir ağdır. Paralel bir evren kavramı olarak, sadece fiziksel dünyamızı taklit etmekle kalmaz. Aynı zamanda sonsuz derecede sürükleyici deneyimler yaratmak için onunla birleşme yolları da sunar. Birçok teknoloji, henüz tam olarak gerçekleşmemiş olan bu vizyonun ilk adımını oluşturacaktır. Bunlar arasında Blockchain, sanal ve artırılmış gerçeklikler, 5G, yapay zeka ve internet yer alıyor. NFT’lerin bu teknolojilerin yakınsamasında oynayacakları hayati bir rol var. İleri görüşlü şirketler, NFT’leri farklı dijital varlık türleri olarak Metaverse projelerine entegre ederek NFT‘lerin potansiyelini keşfetmeye çalışıyor.
NFT’lerin metaverse dünyalarında kullanım örnekleri oldukça fazladır. Ancak sektör henüz emekleme aşamasında olduğu için bunlar sadece bildiklerimiz. Gelecekteki girişimler ve kullanımlar hayal gücüne bırakılacaktır. Birkaçına daha yakından bakacak olursak, Metaverse’de NFT’ler sanal manzaralar olarak karşımıza çıkıyor. Sanal manzaralar dijital gayrimenkul parçalarıdır. Decentraland veya Sandbox gibi Blockchain Metaverse projeleri bu sanal arazileri NFT olarak satar. NFT’ler platformlarda tapu işlevi görür. Ayrıca alıcılara bu arazilerin mülkiyetini de verirler. Sonuç olarak, mal sahipleri varlıklarını kontrol eder ve birçok ekonomik faydadan yararlanır.
Örneği derinleştirmek gerekirse, arazi sahipleri varlıklarını OpenSea gibi NFT pazar yerlerinde kâr amacıyla satabilirler. Bazı Metaverse projeleri arazi kiralamaya da izin vermektedir. Örneğin, Sandbox arazi sahipleri arazilerini oyun yaratıcılarına kiralayarak pasif gelir elde edebilirler. Ayrıca, diğer oyuncular arazilerini ziyaret edip oyunlarla etkileşime girdiğinde gelir elde etmek için kendi oyunlarını da yaratabilirler.
Başka bir alanda, NFT’ler konserler veya sanat sergileri gibi özel Metaverse etkinliklerine erişim için bilet görevi görür. Bu token kapılı etkinlikler son zamanlarda özellikle Decentraland Metaverse’de moda haline gelmiştir. Deadfellaz koleksiyon ekibi tarafından düzenlenen Cadılar Bayramı partisi bu konuda özel bir örnek teşkil etmektedir. Parti ünlü DJ Steve Aoki ile ortaklaşa düzenlendi. Ayrıca yalnızca Deadfellaz veya Steve Aoki NFT sahiplerine açıktı.
NFT avatarları başka bir kullanım örneğidir. Avatar olarak bilinen dijital bir temsil kullanarak bir Metaverse katılmak mümkündür. Avatarın bir NFT olması gerekmez. Ancak, eğer bir NFT ise, benzersiz olacaktır. RTFKT’nin CloneX NFT’leri ve Bored Ape Yacht Club NFT’leri gibi son yıllarda manşetlere çıkan öne çıkan profil resmi (PFP) NFT projeleri, Metaverse avatar projelerine örnektir. Bu dijital NFT sanatlarının sahipleri yakın gelecekte profil resimlerini 3D avatarlara dönüştürebilecekler.
Bu haber ilk olarak ieconomy üzerinde yayınlanmıştır.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.