Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$94.821
% 2.08
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.821
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Merkle Tree (Merkle Ağacı) Nedir?

Merkle tree bir diğer adıyla ‘Merkle Ağacı’ verilerin görselleştirilmesi durumunda şeklinin ağaca benzer şekilde dizayn edilme şekline denmektedir. Merkle tree, kripto para birimlerinde blok zinciri verilerini güvenli kodlama amacıyla yapılan bir işlemdir.

Merkle tree, Ralph Merkle tarafından keşfedilmiş ve ismini de ondan almıştır. Ralph Merkle, aynı zamanda kriptografik hashing sistemini de icat etmiştir.

Merkle tree sistemi, kullanıldığı alanda hız, verimlilik ve güvenlik açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Blok zincirin merkeziyetsiz olma özelliğinden dolayı verilerin değiştirilmesi ya da üzerinde oynanması mümkün değildir. Bundan dolayı blok zincir ağında önemli bir noktadadır.

Merkle tree, bilgisayarlarda saklanan, işlenen her türlü verinin doğrulanmasında kullanılabilir. Kişiden kişiye alınan verilerin hasarsız, değiştirilmemiş olup olmadığını anlamamıza yardımcı olurlar. Yani bu blokların doğruluğu merkle tree sayesinde anlaşılmış olur.

Merkle tree, madenciler için de oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu veri, çeşitli işlemler gerçekleştiren madencilerin derinlemesine analiz yapmadan doğrulama gerçekleştirmesini sağlayarak, işlem yapma sürecinde kolaylıklar sağlar.

Merkle tree’nin avantajları şöyledir:

  • Bir blok zincirinin bilgilerini doğrulamaya yardımcı olur.
  • Blok zincirini alan gereksinimi açısından hafifleştirir, böylelikle blok zincirini hızlı ve hafif kılar.
  • Blok zincirini korumalı hale getirir.

Merkle Tree (Merkle Ağacı) Nasıl Çalışır?

Merkle tree, bloklardaki hash özetlerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Merkle tree’nin en alt bölümünde, işlem verileri yer alır. Bu verilerin hash kodu, hash fonksiyonu çalıştırılarak elde edilmektedir. Sonrasında hash şemasında altta bulunan değerler birbirlerine eklenir. Elde edilen değer yukarıdaki satırlara eklenir. Bu işlemin sonucunda merkle tree (merkle ağacı) oluşmuş olur. İşlemin sonunda, en yukarıdaki şemada oluşan hash kodu, kök hash veya merke kökü gibi terimler ile ifade edilir. Hesaplanan kök hash kodu, bloklarda hata olup olmadığını yansıtır. Kök hash’ı oluşturan değerlerde uyumsuzluk olursa, sistemdeki algoritma hatasız merkle kökünü oluşturana kadar hash fonksiyonları ile işlem yapmaya devam eder.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir