Kusama nedir? Kusama (KSM), Polkadot ağında geliştirilen dApp’lerin ve blok zincirlerinin test edilmesine olanak tanıyan bir Blockchain projesidir. Bu makalede Kusama nedir, ne sunar, KSM coin nedir, nasıl alınır, ne için kullanılır gibi sık sorulan soruların yanıtlarına erişebilirsiniz. Merak eden okurlarımız için, Coinmuhendisi.com olarak derledik. Gelin projeyi birlikte inceleyelim.
Kusama nedir?
Polkadot’u üreten ekip tarafından piyasaya sürülen Kusama, Polkadot ağındaki yeni merkeziyetsiz uygulamaların (dApp’ler) ve blok zincirlerinin test edilmesini sağlayan bir Blockchain projesidir. Geliştiriciler, Polkadot Blockchain üzerinde oluşturdukları dApp’leri platform aracılığıyla test edebilir. Platform, halka açık bir “üretim öncesi ortam” olarak çalışır. Bu kapsamda proje, yüksek oranda birlikte çalışabilirlik ve ölçeklenebilirlik sunan bir platform olarak tasarlanmıştır. Projenin yerel kripto para birimi KSM coin’dir. Bu kripto para, kullanıcıların ağ içerisinde çeşitli işlemler gerçekleştirmesi için oluşturulmuştur.
Polkadot ile neredeyse aynı kod tabanına sahip olan Kusama, kendini “Polkadot’un vahşi kuzeni” olarak tanımlamaktadır. Polkadot Substrate üzerine inşa edilen proje, Web3 vakfının sağladığı fonlarla finanse edilmektedir. Platform, güvenliğini sağlamak için Nominated Proof-of-Stake (NPoS) konsensüs mekanizmasını kullanır. Bu mekanizma, yüksek enerji gerektiren Proof-of-Work mekanizmasına bir alternatif olarak oluşturulmuştur ve dağıtık bir yapıya sahiptir. Proje, topluluk tarafından merkeziyetsiz bir biçimde yönetilmektedir.
KSM coin nedir? Ne için kullanılır?
KSM coin, Kusama ağının yerel ve yardımcı kripto para birimi olarak çalışan bir tokendir. Maksimum arzı belirlenmeyen KSM, geliştiriciler tarafından uygulama test etmek amacıyla kullanılır. Bunun yanında, tokenin kullanıcılara ağ içerisinde çeşitli avantajlar sunan kullanım durumları bulunur. KSM coin bir yönetişim tokenidir. Bu, KSM’yi elinde bulunduran kullanıcıların platformun yönetimine katılabileceği anlamına gelir.
Tokenlerini harcayarak yönetime katılan kullanıcılar, topluluğa teklif sunabilir ve alınacak kararlarda oy hakkı elde eder. Ağ, PoS konsensüs mekanizması kullanır. Bu, KSM sahiplerinin staking yapabileceği anlamına gelir. Kullanıcılar, KSM’lerini platforma belirli bir vadeyle kilitleyebilir. Varlıklarını stake eden kullanıcılar ağın güvenliğini sağladıkları için ek KSM tokenleriyle ödüllendirilir. Bunun yanında KSM coin, platformun parachain müzayedelerinde ücretleri ödemek ve yeni parachain bağlantıları kurmak için de kullanılabilir. Yazının yazıldığı sırada KSM coin, 1,55 milyar dolar civarındaki piyasa değeri ile, en büyük 65. kripto para birimi konumundaydı. Buna ek olarak, 8,47 milyon adet KSM dolaşımda bulunuyordu.
KSM coin nasıl alınır?
KSM coin, işlem hacmi büyük kripto para borsaları tarafından desteklenmektedir. Tokenin işlem gördüğü borsalar arasında Binance, Bybit, OKX ve CoinTiger bulunur. Kusama projesi ile ilgilenen yatırımcılar, tokenin listelendiği borsalardan birine üye olabilir. Bunun ardından, cüzdanlarına para yatırarak KSM’yi satın alabilirler.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.