Tedarik zincirindeki sorunlar ile Rusya’nın enerji arzındaki azalmanın zehirli karışımı, Almanya’nın sanayi motorunu Temmuz ayında önemli ölçüde yavaşlattı.
Sanayi üretimi aylık bazda %0,3 düşerek %0,5’lik düşüş beklentisinden biraz daha iyi gerçekleşti ve bir önceki yıla göre %1,1 azaldı.
Bununla birlikte okul tatillerinin bu yıl daha geç başlaması, üretimdeki olağan yaz düşüşünün normalde olması gerekenden daha az olduğu anlamına geldiğinden rakamlar normalden daha iyi görünüyor. Ayrıca inşaat üretimindeki %1,4 ve enerji üretimindeki %2,8’lik artışlar da bu rakamları destekledi.
Tam aksine imalat üretimi %1 ve özellikle enerji yoğun sektörlerin üretimi %1,9 düşerek gaz ve elektrik fiyatlarındaki ciddi artışın ne kadar zarar verdiğini gösterdi. Enerji yoğun sektörlerin üretimi, Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana yaklaşık %7 azaldı.
ING’den Carsten Brzeski, müşterilerine gönderdiği bir notta “Almanya sanayisinin belkemiği olan küçük ve orta ölçekli işletmeler için yüksek enerji fiyatları, saatli bir bomba gibi görünüyor.” dedi ancak sektörün henüz “uçurumdan düşmediğini” belirtti.
Brzeski, “Tüketicilerin harcanabilir gelirleri üzerinde devam eden baskıyla birlikte şirketlerin fiyatlandırma gücü azalıyor.” diye ekledi. “Hükümetin Pazar günü sunduğu üçüncü yardım paketinin, ekonominin bu kesimine sadece çok sınırlı bir destek sağlaması dikkat çekici.”
İstatistik ofisi Destatis, endüstrinin sadece savaşın etkilerinden değil, COVID-19’un neden olduğu tedarik zinciri kesintisinden ve daha yakın zamanda Ren gibi Almanya’nın en önemli iç su yollarında nakliyeyi kısıtlayan kuraklıktan da zarar görmeye devam ettiğini belirtti.
İmalat üretimi, özellikle gıda ve içecek sektöründen dolayı tüketim malları üretiminin %2,4 düşmesiyle genel olarak geriledi. Sermaye malları üretimi ise %0,8 düştü.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.