Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$95.422
% 1.83
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.422
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Kripto risk yönetimi: Yatırım yaparken uymanız gereken 8 kritik kural

Kripto risk yönetimi, yatırım yaparken en kritik konulardan bir tanesidir. Yatırımcılar genellikle hesap büyüklüğünü ve fonlarını nasıl yöneteceklerini düşünmeden ticarete girer ve zarara uğrar. Sonuç olarak, acemi yatırımcıların “kumar oynar gibi” yatırım yapması yaygındır. Eğer siz de bu şekilde yatırım yapıyorsanız, iyi uygulandığında sizi koruyacak ve piyasada kalmanıza yardımcı olacak bazı risk yönetimi uygulamalarına bakmanın zamanı geldi.

Kripto risk yönetimi nedir?

Kripto para yatırımı yaparken olumsuz olaylar da yaşanabileceği bir gerçek. Bu olumsuzluklar arasında olağan dışı fiyat artışları, hatalar ve daha pek çok hoş olmayan olaylar meydana gelebilir. Ticarette risk normaldir ve her kripto yatırımcısı risk alır. Vadeli işlem yapan yatırımcılar, kaldıracı düzenli olarak kullanma eğiliminde oldukları için daha fazla risk alırlar. Gerekli kripto risk yönetimi uygulamalarına uymamak ticaret bakiyenizi etkiler ve hatta tüm sermayenizi kaybedebilirsiniz.

Kripto risk yönetimi uygulamaları, alım satım yaparken riski nasıl yönetebileceğinizi öğretir. Sizi olumsuz olaylara karşı korur ve kayıplarınızı kontrol altında tutar. Kurallar yalnızca sizi korumakla kalmayacak, aynı zamanda doğru kripto stratejiler uygulandığında istenen sonucu elde etmenize de yardımcı olacaktır. İşte kripto para yatırımı yaparken kullanabileceğiniz 8 risk yönetimi uygulaması.

1- Sağlam bir ticaret planınız olsun

Bir yatırımcı olarak yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri, içgüdülerinize dayanarak ticarete başlamaktır. Bu şekilde bazı olumlu sonuçlar alabileceğinizi inkar edemeyiz. Ancak bu sadece şansın bir sonucu olabilir. Riskinizi yönetmek ve tutarlı sonuçlar elde etmek için uygun bir plana ihtiyacınız var.

Ticaret planınız, ticarete yönelik organize yaklaşımınızdır. Size arzu ettiğiniz hedge ve sonuçları vermek için piyasadaki deneyiminizle oluşturduğunuz bir sistemdir. Ticaret planınız ne zaman işleme gireceğinizi veya çıkacağınızı, bu işlemleri yaparken ne kadar risk almanız gerektiği gibi şeyleri içermelidir. Tüm bunların planlanmış olması sizin için ticareti kolaylaştırır ve paranızı iyi yönetmenize yardımcı olur.

2- Sadece kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar yatırım yapın

Bu, yatırımın genellikle gözden kaçan bir yönüdür. Çünkü birçok yatırımcı “kaza” yaşamayacağına ve her şeyin kontrol altında olduğuna inanmaktadır.

Peki neden bu kurala uymalısınız? Bunun basit bir cevabı var: Çünkü sermayenizi kaybedebilirsiniz. Ayrıca, kaybetmeyi göze alamayacağınız miktarda alım satım yapmak, kararlarınızı tehlikeye atabilecek ve daha fazla hataya yol açabilecek baskı ve duygusal stres ile sonuçlanacaktır.

Kripto para piyasası değişkendir. Bu yüzden gelirinizin yalnızca küçük bir miktarı ile işlem yapmak daha iyidir. Para kaybetmek zaten acı verici iken, ihtiyacınızın olduğu bir parayı kaybetmek daha da acı vericidir. Dolayısıyla, bu kripto risk yönetimi maddesi oldukça kritiktir.

3- Pozisyonlarınızı boyutlandırın

Pozisyon boyutlandırmanın arkasındaki fikir, ticaret başına ne kadar risk aldığınızı ölçmeniz gerektiğidir. Tek bir işlemde sermayenizin %100’ünü riske atmamalısınız. Başarılı yatırımcılar, ticaret başına sermayelerinin sabit bir yüzdesini riske atmayı tercih ederler.

Bazı ticaret uzmanları, yatırımcıların, özellikle de yeni başlayanların, tek bir ticarette hesap bakiyelerinin %1’inden fazlasını riske atmamalarını tavsiye ediyor. Bu uygulama, riskinizi sınırlamanıza yardımcı olacak ve ticaret sermayeniz üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlayacaktır. Bazı yatırımcılar, ticaret başına sürekli olarak %2, bazıları ise %3 risk alır. Bazıları da, ne kadar fırsat görürlerse görsünler, sermayelerinin %5’inden fazlasının açık işlemlerde bulunmaması gerektiğine inanırlar.

Piyasada beklenmedik fiyat dalgalanmaları olur. Başa çıkabileceğinizden fazlasını riske atarsanız, bu tür dalgalanmalar sizi paniğe sevk edebilir ve sizi mantıksız kararlar almaya itebilir.

4- Kaldıraç kullanımını sınırlayın

Kaldıraç, ödünç alınan sermayeyi kullanarak ticaret yapmanızı sağlar. Sonuç olarak, kârınız büyütülebilir, ancak kayıplarınız da büyüyebilir. Kaldıracın nasıl çalıştığını, ticaret sonuçlarınız üzerindeki etkisini ve onu en iyi nasıl yönetebileceğinizi iyice anlamanız gerekir.

Vadeli işlem yatırımcıları, çok para kazanabilmek için genellikle çok yüksek kaldıraç kullanmaya eğilimlidirler. Ama ne yazık ki küçük bir hatanın onları derin kayıplara da sürükleyebileceğini unutuyorlar.

5- Daima risk-ödül oranınızı hesaplayın

Risk-ödül oranı, bir ticaretten beklenen potansiyel getiriye karşı riske karşılık gelir. Bir işlemi gerçekleştirmeden önce bir işlemin risk-ödül oranını ölçmelisiniz. Bu kripto risk yönetiminin önemli bir parçasıdır. Riske karşı potansiyel sonucu belirleyebilirseniz, başarı olasılığı yüksek olan işlemlere gitme olasılığınız daha yüksek olacaktır.

Risk-ödül oranını hesaplarken, yatırımcılar genellikle 1:1,5 ila 1:3 arasında bir oran seçerler. 1:1,5 oranı, kâr hedefinin riskten 1:1,5 kat daha büyük bir miktar getireceği anlamına gelir. 1:1’de sona eren herhangi bir ticaretin kâr veya zarar olmadığı için başa baş olduğu söylenirken, 1:1 risk-ödül oranı gösteren herhangi bir işlem yapılmamalıdır.

6- Stop-loss emri kullanın

Stop-loss emri, piyasada bir çıkış noktası belirlemeye yardımcı olur. Bir ticaret tahmininize aykırı olduğunda kayıplarınızı sınırlar. Bir noktada kayıplarınız olacak ve bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Her işlem yaptığınızda stop-loss emri kullanarak kayıpları kontrol edebilirsiniz.

Bazı insanlar, piyasadan çıkmak için doğru zamanı bildikleri için bir stop-loss koymalarına gerek olmadığına inanırlar. Ancak, piyasanın sürprizlerle dolu olduğunu ve kolayca dikkatlerinin dağılabileceğini unutuyorlar veya bilmiyorlar. Ek olarak, stop-loss emrinizin olmaması, kötü bir ticarette kaybedeceğiniz miktarı önceden belirlemeyi zorlaştırır.

Stop-loss emri, işlemlerden çok erken çıkmamanızı ve potansiyel kârları kaçırmamanızı sağlar. Ayrıca sizi duygusal ticaretten ve kötü kararlar vermenize yol açabilecek durumlardan korurlar.

7- Take-profit ile kârınızı güvence altına alın

Take-profit, stop-loss ile benzer bir şekilde çalışır. Temel farkı, kârı güvence altına almak ve bir zararı durdurmak için kullanılmamasıdır. Araç, fiyat belirtilen noktaya ulaştığında kâr elde etmek için tasarlanmıştır.

Ticari kârınız için net bir beklentiye sahip olmak, almanız gereken uygun riski önceden belirlemenize yardımcı olur. Ayrıca, işlemler sırasında disiplini korumanıza yardımcı olacaktır.

8- Gerçekçi beklentilere sahip olun

Gerçekçi beklentilere sahip olmak, kripto risk yönetiminin anahtarıdır. Sermayenizi çok fazla riske atmadan aylık %40 kâr elde edemezsiniz. Böyle bir hedefe sahip olmak, her zaman aşırı ticaret yapmanıza veya çok fazla kaldıraç kullanmanıza neden olur. Bu da büyük kayıplara neden olabilir. Daha gerçekçi hedefler belirlemek, açgözlülük, korku ve umut gibi ticaret duyguları üzerinde kontrol sahibi olmanıza yardımcı olacaktır. Kripto risk yönetimi yollarını öğrenirken, psikolojinizi de hazırlamanız gerektiği için bu kural çok önemlidir.

Kripto risk yönetiminin önemi Kripto risk yönetimi, ticarette başarılı olmak için çok önemlidir. Yeni başlayan ve zor durumda olan yatırımcılar tarafından ciddiye alınmalıdır. Aslında oldukça basit olan bu yöntemleri uygulamamak zor durumlara düşmenize sebep olabilir.

Başarılı ile mücadele eden yatırımcılar arasındaki fark, her zaman kullanılan ticaret stratejileri değildir. Asıl olan uyguladıkları yöntemlerin basitlikleri ile ilgilidir. Başarılı yatırımcılar, genellikle ticaret planlarını oldukça basit oluştururlar. Böylece tutarlı bir kripto risk yönetimi ile kâr elde ederler.

Bu makale ilk olarak Kripto Para Haber üzerinde yayımlanmıştır

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir