KRİPTO PİYASASINDA Kİ ARBITRAJ NEDİR ? ÇEŞİTLERİ VE RİSKLERİ NELERDİR?
Kripto da arbitraj piyasaları yakından takip eden ve teknik kısmıyla iç içe olan traderların fiyatlanması en uygun borsadan kripto varlıkları alarak daha yüksek fiyata farklı bir borsada satma olayıdır. Aslında burada yapılan şey fiyat farklılıklarından faydalanarak al sat stratejisi ile kar amacı gütmektedir.
Arbitraj yaparken bilinmesi gereken en önemli detayları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Arbitraj yapacak olan traderın borsalar arası anlık fiyat dalgalanmalarını hesaba katarak çok hızlı hareket etmesi gerekmektedir.
- Arbitraj yapacak olan traderın birden fazla borsa ve cüzdan kullanması gerekir.
- Arbitraj yapacak olan trader genelde hacmi yüksek varlık yerine örneğin bitcoin, transfer süresinin en aza indirgenmesi için altcoinleri tercih etmelidirler böylece transferde ki vakit kaybından doğacak olan zararlar en aza indirgenmiş olur.
- Arbitraj yapan yapacak olan trader kısa sürede gerçekleştirilen işlemde marj aralıklarının düşük olduğunu ve getirisinin az olduğunu hesaba katar ve bu yüzden yatırım miktarını büyük yaparak marj aralığından doğan düşük getiriyi büyütme çabasında olur.
ARBITRAJ ÇEŞİTLERİ NELERDİR
EXCHANGE (MEKANSAL) ARBITRAJ: Arbitraj ticaretinin en yaygın ve basit yoludur. Bu, bir borsadan bir kripto para alıp başka bir borsada satmak anlamına gelir. Kar elde etmek için borsalar arasında kripto para transferidir diğer bir söylemle. Trader varlığı düşük olduğu borsadan alır ve transfer gerçekleştirerek fiyatının daha yüksek olduğu borsada satma eğilimde bulunarak kar alma amacındadır. Burada zamanlama çok önemlidir.
FUNDING RATE ( FONLAMA )ORANIYLA ARBITRAJ : Bu strateji vadeli işlem sözleşmeleriyle ilgilidir. Fonlama oranının amacı, vadeli fiyatın ve endeks fiyatının yakınsamasını sağlamaktır. Spot endeksinde işlem yaparak vadeli işlemler piyasasındaki bir yatırımı finansal risklere karşı korunma amacıyla herhangi bir finansal üründe sahip olunan pozisyonun tam tersi yönünde işlem açmak yararlı olacaktır biz bu olaya aslında kısaca hegde etmek de diyoruz.
CONVERGENCE ( YAKINSAMA) ARBITRAJ: Trader’lar, kripto parayı bir borsada long’larken diğerinde short’lar. Ardından her iki borsadaki fiyatların birbirine yakınsamasını ve her iki pozisyonu da kapamayı bekler. Bu tür arbitraj, transfer maliyetini ve zaman riskini düşürür.
TRIANGULAR (ÜÇGEN) ARBITRAJ : Bu tür kripto arbitrajı, bir kripto para biriminin fiyat farkından yararlanmak için tek bir borsada üç veya daha fazla dijital varlık arasında fon taşıma işlemidir. Farklı kripto para çiftleri arasında fiyat farkı her zaman mevcuttur. Dolayısıyla üçgen arbitrajı traderlar bu avantaj ile para kazanmak için kullanabilir.
DECETRALİZED (MERKEZİYETSİZ) ARBITRAJ : Bu arbitraj stratejisi sayesinde Traderlar , akıllı sözleşmeler adı verilen otomatik ve merkeziyetsiz programların yardımıyla kripto çiftlerinin fiyatını keşfeden merkeziyetsiz borsalarda veya otomatik piyasa yapıcılarda AMM’ler den yardım alırlar.
QUANTİTİVE(KANTATİF-ISTATIKSEL ) ARBITRAJ: Analize dayalı olarak, matematiksel modellerin ve botların uygulanmasıyla, traderlar bu sayede bir dakika kadar kısa bir sürede yüzlerce otomatik işlem gerçekleştirip kar elde edebilir.
ARBITRAJDA RİSK FAKTÖRLERİ:
EXECUTION ( YÜRÜTME) : Bilindiği gibi trader Arbitraj esnasında hızlı olmak zorundadır. Kısa sürede alım satım tamamlanmadığı durumda, borsalar arası kripto fiyatları aynı seviyeye gelebilir ve negatif getiri elde edilebilir.
İŞLEM HACMİ RİSKİ : Bazı borsalar düşük işlem hacmine sahip olabilir, bu da satım veya alım için yeterli likiditeye sahip olmadıkları anlamına gelir. Böyle bir durumda arbitrajın tamamlanmama ihtimali mevcuttur. Bu risk göz önünde bulundurulmalıdır.
MALİYET VE FİYAT DEĞİŞİKLİKLERİ RİSKİ : Farklı piyasalardaki işlem ve para çekme ücretleri göz önünde bulundurulmalıdır. Kripto borsaları bazı durumlarda ücret değişikliğine gidebilir. Ücret oranlarının artması arbitraj getirisine olumsuz yansıyacaktır.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.