Kripto endüstrisinin çalkantılı ve sancılı döneminde, düşen büyük oyuncular arasına kripto kredi platformu BlockFi de katıldı.
Kripto para piyasasında yaşanan ayı sürecinin arkasında, sektörün önemli oyuncularının ip cambazlıkları dikkat çekti. Birçok büyük kripto şirketi, sektörde yaşanan negatif olayların temelini attı. Kripto benimsenmesinin artış gösterdiği ve yatırımcıların akın ettiği sektörde, direksiyonu tutan şirketlerin yanlış hareketleri damga vurdu. Sektörde henüz bir denetleme ve düzenlemenin olmamasının da etkili olduğu gözlemlendi. Özellikle, dünyanın en büyük kripto para borsalarından birisi olan FTX bomba etkisi yarattı. Borsanın kurucusu Sam Bankman-Fried (SBF) ve bir grup yöneticiler, milyarlarca dolarlık varlıklar ile keyfi bir şekilde hareket etti. Müşteri fonlarını işlemlerde teminat olarak gösteren grup, büyük bir çöküşe imza attı. Kripto paraların geleceğe temel attığı bu dönemlerde, yaşanan olaylar geçmişi hatırlattı. Geçmiş dönemlerde Bitcoin, kara para aklama ve illegal işlemler için kullanıldığı gerekçesiyle kötülenmişti. Sektördeki kötü oyuncuların güç ve para hırsı, kripto paraların ilerlemesine engel olmaya devam ediyor.
Güç Hırsı, İflasları ve Çöküşleri Doğurdu
Tüm güç ve hırs savaşlarının ortasında, Bitcoin (BTC) tarafında süren gelecek umutları dikkat çekiyor. İnsanlar, sektördeki kötü aktörlere rağmen kripto paraların geleceğine inanmaya devam ediyor.
Bir dönem sansasyonel bir şekilde büyüyen Luna, 80 milyar dolarlık piyasa değeriyle çöküş yaşadı. Proje, günler içinde sıfırlanarak tepkileri üzerine çekti. Ekosisteminin stablecoin’i olan UST için teminat oluşturan Luna, aldığı BTC’ler ile dikkat çekmişti. Luna’nın arkasındaki şirket olan Terra’nın kurucusu Do Kwon, sürekli olarak BTC alımı yaptı. Do Kwon, Satoshi’den sonra en fazla BTC tutan kişi olmak istediğini söyledi. Yapılan işlemler ve verilen sözler yerini hüsrana bıraktı. UST’nin depeg olmasıyla çöküşe başlayan Luna, kurtulmak için elindeki tüm BTC’leri satmak zorunda kaldı. Ekip, BTC’leri satarken hiçbir yatırımcıyı da umursamadı. Luna çöküşünde, ekip sadece 48 saat içinde 3 milyar dolarlık BTC sattı.
Ardından kripto endüstrisinde güçlü bir ayı dönemi başladı. Bu ayı döneminde, sektörün en önemli destekçilerinden Tesla da köşeye çekildi. DOGE ve BTC desteğiyle bilinen Elon Musk, elindeki BTC’lerin bir kısmını satarak düşüşü körükledi. Yatırımcıların Luna krizini yaşadığı dönemde Tesla, yaklaşık 1 milyar dolarlık BTC satışı gerçekleştirdi.
Bu dönemde sektörün büyük oyuncuları, yaptıkları büyük satışlarla ve köşeye çekilmelerle tepki topladı. Küçük yatırımcı, düşen piyasada tek başına kaldı. BlockFi de bu dönemde 900 milyon dolarlık bir kripto satışı gerçekleştirdi.
Yatırımcılar kötü gidişat karşısında nefes bile alamadı. Daha sonra, 1.5 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan Voyager ve Celsius da iflas etti. Bu iki proje, binlerce yatırımcının mağdur olmasına neden oldu.
Kripto para yatırımcıları, Mt Gox olayından sonra ilk defa böyle bir ortamla karşılaştılar. Birçok büyük oyuncu, domino etkisiyle çökmeye başladı. Sektörün nefes almaya başladığı dönemde son hamle de FTX tarafından geldi.
Tüm bu projelerin iflas ve çöküş hikayesinin temelinde güç hırsı yatıyor. Kripto paralara artan ilgi nedeniyle, sektör 2 trilyon dolarlık bir piyasa değerine ulaşmayı başardı. Sektörde, günlük aktif olarak 50 milyar doların üzerinde bir para döndü. Yeni oturan bir sektörün avantajını kullanarak ilgi çeken büyük oyuncular, avuçlarının içinde tuttukları milyonlarca doların etkisine girdi. Bazıları en büyük olmak isterken, bazıları ise en zengin olmak istedi. Luna’nın kurucusu Satoshi‘yi geçmek isterken, milyonlarca yatırımcısının varlığını sıfırladı.
Son Düşen İp Cambazı: BlockFi
ABD merkezli kripto para platformu BlockFi, geçtiğimiz gün iflasını vererek düşen cambazlar arasına katıldı. BlockFi’nin çöküşünde, üç kritik hamle etkili oldu. Şirketin, GBTC hamlesi, 3AC için kredi vermesi ve FTX çöküşü öne çıkan problemler arasında yer aldı.
Kripto para yatırma ve borç verme hizmetleri sunan BlockFi, GBTC’ye yatırım yapma kararı aldı. Şirket, geçtiğimiz yıl GBTC‘de 19.85 milyon hisseye ulaştı. Bu hisselerin yaklaşık değeri 500 milyon dolar oldu. En büyük ikinci GBTC sahibi olan platform, bunu yatırımcılarına yansıtmaya başladı. Yaklaşık yüzde 5 gibi bir faiz oranıyla yatırımcılardan büyük BTC mevduatları aldılar. Şirket, ilginç bir şekilde yatırımcılardan aldığı bu BTC mevduatlarını GBTC‘ye yatırdı.
Güç hırsına kapılan BlockFi, GBTC’de en büyük hissedar olmak için mücadele etti. Bir taraftan BTC mevduatlarını toplayan şirket, diğer taraftan bu mevduatları GBTC’ye yatırdı. Şirket, tüm bu işlemleri gerçekleştirirken yatırımcılarına karşı sorumluluklarını unuttu.
Daha sonra Kanada‘da 3 adet BTC ETF‘sipiyasaya çıktı. Bu ürünlerin hızlı yayılması ve tüm ilgiyi toplaması, GBTC tarafında talebin azalmasına neden oldu. GBTC primi hızla ortadan kalkarken, 2021 yılının Mart ayında negatif bir prim ortaya çıktı. BlockFi, GBTC yatırımlarında oldukça sıkıntıya girdi. Ardından şirketin yatırımcıları da harekete geçti. Yatırımcılar, BlockFi’deki BTC mevduatlarını çekmek istediler. İşlemlerde sıkışıklık yaşayan şirket, zor durumda kaldığı GBTC‘yi terk etmek zorunda kaldı.
Boğa koşusu olarak bilinen 2021 yılında, BlocFi‘nin 221 milyon dolarlık zararı dikkat çekti. Şirket, yanlış hamleleri nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarını zarar ederek kapattı.
Zorlu süreçler geçiren BlockFi, 3AC’in çökmesiyle darbe aldı. 3AC’e kredi sağlayan şirket, geri ödeme alamayacağı için varlıklarını tasfiye etmek zorunda kaldı. İflasın eşiğine gelen BlockFi, FTX kurucusu Sam Bankman-Fried’ın (SBF) yardım elini tuttu. SBF, BlockFi’ye 250 milyon dolarlık döner kredi sağladı.
Tüm güç hırsının gitmesiyle, toparlanma sürecine giren BlockFi’ye bir darbe de FTX’den geldi. FTX ve Alameda’da 600 milyon dolardan fazla kredisi olan şirket, iflasın ilk adımını atmış oldu.
Daha sonraki süreçte ip cambazı, yatırımcılarını oyalamaya ve para çekme işlemlerini durdurmaya karar verdi. BlockFi’nin resmi sitesinde, ekip üyelerine ait fotoğraflar ve bilgiler aniden kaldırıldı. Ekip, yaklaşık 18 milyon dolarlık bir varlığı kendi cüzdanlarına çekti.
İp cambazı, sonraki süreçte iflasını bildirerek Bölüm 11‘e sığınma kararı aldı. Bu süreçte BlockFi, yatırımcılarına ödeme yapamayacağını bildirdi.
Kripto Endüstrisi ve Büyük Balıklar
Geleceğin en önemli sektörlerinden birisi olarak kabul edilen kripto endüstrisi, büyük oyuncların etkisi altından çıkamadı. Her dönemde bir kötü aktörün sahneye çıkması, piyasanın güçlü düşüş yaşamasına neden oldu.
Ülkelerin blockchain girişimlerine dahil olması ve kripto para birimlerinin benimsenmesi, küresel anlamda olumlu sinyaller veriyor. Uzmanlara göre kripto endüstrisi, zorlu geçen süreçlerin ardından ilerleyişine devam edecek. Ancak düzenleme ve denetleme gelmezse, kötü aktörler sektörün önüne taş koymaya devam edecek.
Tüm bu süreçlerin yaşandığı zorlu kripto ayı piyasasında, kripto topluluğu zararlar ile yüzleşmek zorunda kaldı. Özellikle BlockFi konusunda, Reddit topluluğunun konuştukları dikkat çekti.
Bir Reddit kullanıcısı, BlockFi’nin çöküşü çok öncesinden bildiğini iddia etti. Kullanıcıya göre, BlockFi varlıklarını başkalarına vererek çöküşte olduğunu gizlemeye çalıştı. Şirket, açık bilançoyu kapatmak için kaldıraç eklemeye başladı. Ayrıca Reddit kullanıcısı, FTX ve BlockFi ilişkisine de dikkat çekti. Kullanıcı, SBF‘nin BlockFi borcunu kapatarak, platformdaki kullanıcı varlıklarını bünyesine aldığını belirtti. SBF bu varlıkları, FTX teminatı olarak kullandı.
Twitter ve Reddit üzerinden dönen tartışmalarda, kripto yatırımcıları yaşanan süreçler nedeniyle tedirginliğini dile getirdi. Her gün daha fazla kişiyi bünyesine katan kripto topluluğu, düzenleme ve denetleme konusunda ortak paydada buluştu.
Reddit tarafında dönen tartışmalar arasında, sektörde yer alan büyük oyuncuların güven vermediği öne çıktı. Yatırımcılar ve kullanıcılar, sektörde her şeyin gerçekleşebileceğine inanıyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.