Kriptolar:
32277
Bitcoin:
$97.792
% 4.74
BTC Dominasyonu:
%58.9
% 0.11
Piyasa Değeri:
$3.07 T
% 2.13
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 97.792
BTC Dominasyonu:
% 58.9
Piyasa Değeri:
$3.07 T

Kripto piyasaları düşerken yatırımcılarının genel hissiyatı ne durumda?

Investing.com – Geçen haftanın sonuna doğru hızlanan çıkışlar, kripto para piyasalarında yüzde 20’den fazla kayıplara neden oldu. An itibarıyla ise kripto piyasasından 400 milyar doların üzerinde fon çıkışları söz konusu. Peki, piyasa yatırımcılarının genel hissiyatı ne durumda?

Kripto para ticareti yapan yatırımcıların piyasa hissiyatının bir ölçüsü olarak ün kazanmış Bitcoin Korku ve Açgözlülük (Fear&Greed) Endeksi, genel olarak yatırımcıların piyasaya nasıl baktığını anlamak için kullanılıyor. Endeks, genel piyasa duyarlılığını piyasa hacmi, volatilite, hakimiyet, sosyal medya etkileşimleri ve trendler gibi birçok değişkenin ağırlıklandırılmış ölçüsüne göre belirliyor. Hafta başında güncellenen endekse göre piyasa algısı şu an aşırı korku seviyesinde bulunuyor.

Korku ve Açgözlülük Endeksi bir ayda zirveden dip seviyelere geriledi

Korku ve Açgözlülük Endeksi piyasa hissiyatını ölçmek için 0-100 arası bir değer belirliyor. Şu an aşırı korku durumunda görülen piyasa algısı, endeksin geçmiş verilerine göre, örneğin geçen hafta 33 değeriyle korku seviyesindeydi. Geçen ayki algı ise 71 değeriyle açgözlülük seviyesine işaret ediyordu. 

Korku ve Açgözlülük endeksi yorumlanırken ise bazı piyasa katılımcıları aşırı korku dönemlerini alım fırsatı olarak görürken aşırı açgözlülük dönemlerinde bir düzeltme olabileceği görüşüne sahipler. Bu endekse karşılık yapılan yorumlar bir kesinlik ifade etmese de genel piyasa algısı ve yatırımcıların geçmiş dönemlerde nasıl hareket ettikleri açısından önemli bir gösterge olabilir. 

Endeks grafiğine bakıldığında en son 9 Kasım’da 84 değeri görülürken aşırı açgözlülüğe işaret etmesinin ertesi günü Bitcoin fiyatı, o tarihten bu yana bir keskin bir düşüş trendine girmesi dikkat çekiyor. Bir önceki benzer düşüş dalgası ise Eylül döneminde görülmüştü. Endekse 6 Ekim’de bu sefer 79 değeriyle zirve gördükten sonra Bitcoin 52.000 dolardan 40.000 dolara kadar süren bir düşüş trendi görmüştü.

Endeks dip seviyelerindeyken bir toparlanma gelir mi?

Son bir senelik endeks değerleri ise Korku ve Açgözlülük Endeksi’nin 10 değeri altına henüz düşmediğini gösteriyor ve genellikle 10 -20 seviyelerinden bir yükselişe işaret ediyor. Ancak piyasadaki endişe ile geçen günler, bulunan döneme göre değişiklik göstermesinden dolayı toparlanma süreleri de değişmektedir. 

Piyasadaki genel algı ise şimdiye kadar kripto para piyasalarının temellerinin sağlam kaldığı ve makro bir eğilim görülmediği sürece dip seviyelerin bir alım fırsat olarak kullanıldığı yönünde. 

Bitcoin hakimiyet oranı da dip seviyeleri gördükten sonra yükseliyor

Bitcoin için diğer bir önemli gösterge olan piyasa hakimiyet oranı sert düşüşler eşliğinde dün yüzde 40 değerine kadar geriledikten sonra bugün yükselmeye başladı. Piyasalarda satış baskısı devam ederken Bitcoin hakimiyet oranındaki artış, altcoin piyasasındaki kayıpların daha ağır olduğunun bir göstergesi olurken Bitcoin’in 48.000 dolar bandına tutunma çabalarını yansıtıyor. Diğer yandan düşüş esnasında Bitcoin vadeli işlemlerinde görülen yüksek miktarlı tasfiyelerde genel piyasada bir rahatlık oluşturma açısından etkili görülebiliyor. 

Bitcoin başta olmak üzere kripto para piyasalarında genel olarak endişe döneminin uzamasını sağlayacak bir etki olarak ise geçen hafta FED Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonu artık geçici olarak gören yorumdan kaçınması olabilir. Bu bağlamda tahvil alım azaltım programının hızlanması ve daha erken faiz artırımı beklentilerinin artması eşliğinde kripto para piyasalarında tedirginliğin devam edebileceğine dair yorumlar da çoğalıyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir