Kripto paralar ile uğraşan herkesin yakından takip ettiği kripto paraları düzenlemek ve vergilendirmek için hazırlanan kanun teklifi TBMM’de kabul edildi. Peki bu süreçten sonra Türkiye’de yaşayan yatırımcıları neler bekliyor?
İlginizi Çekebilir: Bitcoin ve Kripto Paralarda Son Durum! – 26 Haziran
Bilindiği üzere Türkiye, kripto para yatırımcısının bulunduğu ilk 5 ülkeden biridir. Ülkemizde yerel kripto para hizmet sağlayıcıların da sayısı azımsanmayacak kadar fazla ve işlem hacimleri de bir o kadar yüksektir. Kripto paraların alt yapısı sayılan blockchain yazılımcılığı da ülkemizde son zamanlarda gittikçe popüler olmaya başlamıştır.
Uzun zamandır Türk kripto para yatırımcılarının gündemini meşgul eden ve ara ara gündeme gelen kripto para kanun teklifi nihayet bulunduğumuz hafta içinde meclis gündemine girerek geçtiğimiz saatlerde kabul edildi. Kabul edilen bu yasa tasarısının detayları ve nasıl bir süreç izleneceği henüz resmi olarak netleşmedi. Fakat kripto para alım satım hizmet sağlayıcılarını ilgilendiren maddelerin gerçekleştirileceği uzun zamandır bilinmekte.
Ülkemizde faaliyet gösterecek yabancı kripto para borsaları, kayıtlı kullanıcılarına alım-satım işlemi yaptırabilmek için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’nın onayını almak zorunda kalacak. Bu borsaların borçları nedeniyle kullanıcılarının varlıklarına el koyamayacak ve rehin gösteremeyecek.
Bunlara ek olarak, borsalar fiyat manipülasyonu niteliğinde eylem tespit ettiklerinde bunları rapora bağlayarak SPK’ya bildirmek zorunda olacak. Kullanıcıların kripto para transferlerine ait kayıtları ve fon transferlerinin kayıtları güvenli ve şeffaf bir şekilde tutulması gerekecek. Borsaların kullanıcılarına ait kripto varlıkları, kendi cüzdanlarında bulundurulması öncelik olacak. Kabul edilen bu yasa tasarısı kapsamında, borsaların en yakın sürede faaliyetlerine devam edebilmeleri için başvurmaları gerekecek. Başvurusunu yapmayan borsaların faaliyetleri ülkemizde durdurulacak.
En nihayetinde TBMM’de alınan bu kararlar yatırımcıları borsalar tarafından oluşabilecek olası haksızlıklara karşı bir yatırımcı koruma önlemi olarak nitelendirilebilir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.