Kriptolar:
32374
Bitcoin:
$98.477
% 0.73
BTC Dominasyonu:
%59.5
% 0.26
Piyasa Değeri:
$3.30 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
94 / 100
Bitcoin:
$ 98.477
BTC Dominasyonu:
% 59.5
Piyasa Değeri:
$3.30 T

Kripto Para Yasa Teklifi TBMM’de Görüşüldü!

Kripto

Bugün kripto para yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Kripto paraların vergilendirilmesi gündemdeki konulardan biriydi. Muhalefet partilerin milletvekilleri, kripto paralarda neden vergi olmadığını sorguladılar.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, kripto paraların vergilendirilmesi hususunda kanun teklifine sıcak baktığını dile getirerek global çapta kullanılan Blockchain stratejisinin hazırlanmasının öncelik olduğunu belirtti.

Türeli ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Kripto alanının vergilendirilmesi konusunda bakanlığın düşüncesini sordu.

Muhalefetin Kripto Vergi Eleştirileri

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale’nin odak noktası Bitcoin üretimi ve üretim için gerekli yasal mevzuat. Ümit Özlale şunları dile getiridi,’‘Bir Bitcoin’i üretmek ne kadar acaba biliyor musunuz? Bir Bitcoin’in üretim maliyetini biliyor musunuz? 20 bin dolar. Daha ucuz kripto varlıklar var, daha pahalıları var, var güvenirliğine göre. Dolayısıyla, bir kripto varlığı Türkiye’de ürettiğimiz zaman 20 bin dolarlık bir elektrik maliyetine katlanıyoruz biz. Peki, bunu ürettikten sonra, bu maliyete katlandıktan sonra ülke olarak bunu üreten kişi bu kripto varlığı 50 -60 bin dolara satabiliyor. Belki ileride daha da fazlaya satacak. O yüzden burada iki tane problem var. Biz gerçekten bu kripto varlık piyasasının ileride genişlemesini istiyorsak ilk önce bu üretmeye yasal bir mevzuat getirmemiz lazım” dedi.

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci, “Etki analizinde platform isimleri verilmiş. 10 platform var ve burada 7 milyar dolar işlem hacmi olan bu kripto varlık sisteminin 3 tane firma neredeyse yüzde 98’ini kontrol ediyor yani burada çok ciddi bir oligopol piyasa var” diye konuştu.

DEM Parti Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç da vergi meselesini gündeme getiren vekillerden biriydi. Oluç  -küçük yatırımcılar hariç- kripto alanında yüksek gelir elde eden vatandaşların vergilendirilmesi gerektiğini belirtti.

“Vergi alabilmek için şu anda Hazine ve Maliye Bakanı her türlü şeyi yaparken biz burada yeni bir kanun teklifi çıkarıyoruz ve buradan kazanç sağlayacak olanlardan vergi almıyoruz. Neden? Bunun bir cevabı var mı? Ya, kiraya veriyor evini, vergi ödüyor; bankada mevduatı var, vergi ödüyor stopaj üzerinden. Yani gelir vergisi diye bir şey var ve biz burada bunu görmezden geliyoruz. Ben bunun açıklamasının nasıl olduğunu bilemiyorum. Hani Türkiye’yi bu alanda cazip bir yer haline getirelim, daha öne çıkaralım, buradan para kazanalım, birileri de buradan cebini dolduracak. Niye bulardan vergi alınmıyor?..” şeklinde ekledi.

İlginizi Çekebilir: IMARO, Bitci Borsası İle İlk Yerel Borsa Listelemesini Gerçekleştiriyor!

Kripto Vergilendirme Önerileri

İyi Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özlale de vergi meselesi hakkında konuştu. Özlale, kripto varlıklarının vergilendirilmesi gerektiğini düşünüyor: “Öncelikle kara para aklama mekanizmasının engellenmesi lazım, sonraki aşamalarda ise tabii ki kripto varlık gelirlerinin vergilendirilmesine geçilmeli. Bu ilginç, Neden? Çünkü burada kazanç vergisi mi, gelir vergisi mi elde edeceğiz? Bunu hala dünya tartışıyor, çünkü kripto varlıklar para olarak kabul edilemiyor. Para olarak kabul edildiğinde zaten vergilendiremiyorsunuz. Menkul kıymet olarak da kabul edemiyorsunuz bunu, çünkü bir ortaklık hakkı içermiyor ya da bir borçlanma aracı sayılamıyor. Dolayısıyla bu varlıkların vergilendirilmesi konusunda bence hemen bir çalışma yapılması lazım…”

Özlale son olarak kripto para madenciliğinden vergi alınması gerektiğini de savundu. Özlale, “Eğer biz bu varlığın Türkiye’de üretilmesini de istiyorsak burada çok ciddi bir enerji maliyeti ortaya çıkıyor. Bu enerji maliyetini kim karşılayacak? Biz bu üretimden vergi alacak mıyız? Yani, sadece krito varlık kullanıcılarının sağladığı finansal kazançtan vergi alıyoruz ama kripto varlığı burada üreten kişiden vergi alacak mıyız? Üretimden vergi alıyorsak buradan da almamız lazım, sonuçta bir varlık ortaya çıkarıyor. Bunun mutlaka konuşulması gerekiyor..” dedi

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ise vergilendirmenin de düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Aksu, “Vergi kanunlarında değerleme, vergileme ölçüsü, istisna, indirim, vergiye ilişkin zorunlu alanların da bugün olmazsa yarın düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz…” dedi.

Şahıs ve Yatırımcı Vergilendirme Gözden Geçirilmeli

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da vergilendirme konusunun üzerinde durulması gerektiğini söyledi. Bakırlıoğlu, “Burada yapmış olduğumuz bu sohbetlerde anladığım kadarıyla kurumlar vergilendiriliyor, şirketler, bu alım satım yapan şirketler vergilendiriliyor fakat şahıslar da yatırımcılar da herhangi bir gelir vergisine tabi değil. Bunun da bir gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Yasayla Beraber Düzenlemeler De Beraberinde Gelecek!

Kripto paralardaki vergiler hakkında sorulan soruları cevaplayan ve yasa teklifinin imzacılarından olan AKP Ankara Milletvekili Ömer İleri, verginin ilerleyen günlerde gündeme geleceğini belirtti. İleri, “Vergi malumunuz bu teklifin bir konusu değil. Bu durum teknik olarak böyle. Vergiyle ilgili ilerleyen süreçlerdeki gelişmeler zaten gündeme gelecektir ama Türkiye’nin bu anlamda ‘Vergi cenneti olacağız.’ söylemi de tam olarak doğru değil. Çünkü yabancı ülke vatandaşları da kendi ülkelerinde vergi uygulamalarına tabiler ve Türkiye’de alacakları kazançlar da buralara tabi olacak.” dedi.

Bugün komisyonda kabul edilen kanun teklifi, sonraki aşama olarak TBMM Genel Kurulunda görüşülecek.

Yeni teklifin öngördüğü düzenlemeler şu şekildedir:

  • Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluşu, faaliyetleri, kripto varlık platformlarının işleyişi, kripto varlıkların saklanması ve Türkiye’de yerleşik kişilerin bu platformlarda gerçekleştirebileceği alım satım ve transfer işlemleri düzenlenmektedir.
  • Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet gösterebilmeleri için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin almaları zorunlu hale getirilmiştir.
  • Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının uyması gereken ilke ve esaslar, çıkarılacak ikincil düzenlemelerle SPK tarafından belirlenecektir.
  • Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının denetimi, başta TÜBİTAK olmak üzere, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından teknik destek alınarak SPK tarafından yapılacaktır.
  • Kripto hizmet sağlayıcıları, hukuka aykırı faaliyetler ve bilgi güvenliği ihlalleri gibi durumlarda sorumlu tutulacaklardır. Yönetim kurulu üyeleri de bu tür durumlardan sorumlu olacak ve zimmet hükümlerine tabi tutulacaktır.
  • İzinsiz faaliyet gösterenlere hapis cezası verilecektir.
  • Mevcut kripto varlık hizmet sağlayıcıları, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde SPK’ya başvurarak faaliyet izni almak zorundadır.
  • Yurt dışındaki kripto firmaları, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini 3 ay içinde sonlandırmazlarsa, “izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı” kapsamında değerlendirilecektir.
  • Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde, kripto hizmeti sunan ATM’lerin kapatılması planlanmaktadır.
  • SPK, şimdiye kadar sadece internetten izinsiz sermaye piyasası aracı faaliyetlerinde bulunulması durumunda, yurt içindeyse mahkemeye başvurarak erişim engeli kararı aldırabiliyordu. Yurt dışından internet aracılığıyla yapılan izinsiz faaliyetlerde ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) erişim engeli talep ediyordu.Yeni düzenlemeyle, SPK’ya hem izinsiz sermaye piyasası faaliyetleri hem de piyasa bozucu eylemler, bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı gerekçeleriyle doğrudan içerik kaldırma ve erişim engeli kararı alma yetkisi verilmektedir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Kripto Para Yasa Teklifi TBMM’de Görüşüldü!” te bir düşünce

  1. Pingback: McHenry, Senato'yu Seçimden Önce Kripto Düzenlemesini Geçirmeye Çağırdı

  2. Pingback: Mehmet Şimşek Açıklama Yaptı: Kripto Varlıklara Vergi Geliyor Mu? - Coin Mühendisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir