Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$68.874
% 0.11
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 68.874
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Kripto para piyasaları FED kararları sonrası nasıl tepki veriyor?

Investing.com – İki gün süren toplantıların ardından ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, alınan kararları açıklarken kripto para piyasalarında volatil hareketler görüldü. 

FED Başkanı konuşmasında yüksek enflasyon karşısında fiyat istikrarının korunması konusuna vurgu yaparken faizlerin 0 – 0,25 bandında sabit bırakıldığını açıkladı. Ayrıca enflasyonla mücadele kapsamında FED’in tahvil alım programının daha hızlı şekilde azaltılacağını belirtti. Bu bağlamda ABD’de görülen yüzde 6,8 enflasyon oranı son 40 yılın en yüksek seviyesindeyken enflasyonun geçici olduğu söyleminden uzaklaşan Powell, gerçek zamanlı politikalara yöneleceklerini dile getirdi. 

Jerome Powell, şu an faizlerin sabit bırakıldığını açıklamasına rağmen konuşmasında 2022 yılında 3 faiz artırımı olabileceği ipuçlarını verdi. 

FED kararlarını merakla bekleyen kripto para yatırımcılarının ilk tepkisi ise alım yönlü oldu. Faizlerin sabit bırakılması ardından gelen söylemlere rağmen piyasanın yukarı yönlü hareket etmesine neden oldu.

FED kararları sonrası kripto paralar yukarı hareket etti

Kripto para toplam sermaye değeri, bir önceki gün yüzde 3,5 artışın ardından dün de yüzde 2,5 artış sonrası, 2,23 trilyon dolar seviyesine yükseldi. Ancak henüz toparlanmanın kısıtlı olduğu görülürken geçen haftanın kapanış rakamı olan 2,27 trilyon dolar sermaye değerine ulaşılamadı.

Bitcoin (BTC) 50.000 dolar bandına adım atamadı

Kripto para piyasalarının en büyük kripto varlığı Bitcoin (BTC), dün öğleden sonraki işlemlerde 46.500 dolar bandına kadar geriledikten sonra akşam saatlerinde dip seviyelerden alımlar başladı ve kapanışa doğru 49.500 dolara kadar yükseldi. 49.000 dolar seviyesinde alışların zayıflamasıyla BTC/USD, sabah saatlerinde 48.500 – 49.000 dolar aralığında seyrediyordu.

Ethereum (ETH), 4.000 dolar seviyesini yakaladı 

En büyük altcoin Ethereum (ETH), dün 3.600 dolar bandında dip gördükten sonra FED kararları ardından yükselişini hızlandırdı ve 4.100 dolara doğru hareket etti. ETH/USD’de gün kapanışı 4.000 dolar üzerinde gelirken sabah saatlerinde mevcut seviyesinin korunduğu görülüyor.

Ethereum’un rakipleri daha hızlı yükseldi

Diğer yüksek sermayeli kripto varlıklar içinde ilk 20 kripto para arasında en fazla değer kazanan altcoin, an itibarıyla son 24 saatteki yüzde 14 değer artışıyla Avalanche (AVAX) oluyor. AVAX, yükseliş ivmesini artırarak fiyatını 104 dolara çıkarmış durumda. Ardından yüzde 8 oranında değer kazancıyla Solana (SOL), sabah saatlerinde 180 dolar seviyesinde işlem görüyordu. 

Listeyi ilk 100 olarak genişlettiğimizde ise 83. sıradaki XDC Network (XDC) (%32), 27. sıradaki Elrond (EGLD) (%17), 53. sıradaki Stacks (STX) (%15) ve 41. sıradaki Fantom (FTM) (%15) en çok değer kazancı görülen altcoinler olarak öne çıkıyor. 

Son 24 saatlik fiyat hareketlerine göre ise değer kayıpları kısıtlı kalırken NEAR Protocol (NEAR) yüzde 4 değer kaybıyla ilk 100 arasında en çok düşen altcoin konumunda. 

FED kararları sonrası kripto piyasasının genel durumu pozitif 

İlk 100 kripto paraya genel olarak baktığımızda sabah saatlerinde 94 kripto varlık pozitifteyken sadece 6 kripto varlık negatif seyretmesi, piyasada FED kararları sonrası kısmi de olsa olumlu bir havanın yakalandığını gösteriyor. 

Piyasa yorumcuları ise son durum değerlendirmelerinde hafta boyunca görülen fiyat hareketinin beklentinin satılması şeklinde yorumluyor. Şu an FED kararlarının açıklanmasından sonra oluşan netlikten dolayı ise piyasanın olumlu bir havaya girebileceği görüşlerini paylaşıyorlar. 

Haftanın geri kalanında oluşacak fiyat hareketi ise son durum hakkında daha net bir tablo oluşmasını sağlayabilir. 

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir