Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.615
% 4.41
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.615
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Kripto Para Cüzdanı Nedir? Ne İşe Yarar?

Kripto para cüzdanı (Wallet) nedir, ne işe yarar? Kripto para cüzdanı, kripto para anahtarlarınızı saklayan ve paralarınıza erişmenizi sağlayan bir cihaz veya programdır. Bu makalede Kripto para cüzdanı nedir, ne sunar, Wallet nedir, ne işe yarar, nasıl alınır gibi yatırımcıların merak ettiği soruların yanıtlarına Coinmuhendisi.com olarak, sizin için hazırladık.

Kripto Para Cüzdanı (Wallet) Nedir?

Kripto para cüzdanı, kripto para biriminiz için cüzdan işlevi gören bir uygulamadır. İçine nakit para veya kart koyduğunuz bir cüzdan gibi kullanıldığı için cüzdan olarak adlandırılmaktadır. Bu fiziksel öğeleri tutmak yerine, kripto para işlemleriniz için imzalamak için kullandığınız geçiş anahtarlarını saklar ve kriptonuza erişmenizi sağlayan bir arayüz sağlar.

Modern kripto para cüzdanları, blok zincirini herkes için erişilebilir kılar. Kripto para birimi ilk tanıtıldığında, şifreleme para birimi göndermek, uzun anahtarların girilmesini gerektiren manuel bir görevdi. Bugün, yazılım sizin için çoğunu yapıyor.

İlk cüzdan, Bitcoin’in geliştiricisi Satoshi Nakamoto’nun cüzdanıydı. İkinci cüzdan, Nakamoto ile mektuplaşan ve Bitcoin istemci yazılım cüzdanını çalıştıran ilk kişi olduğu bildirilen Hal Finney’e aitti. Nakamoto, test olarak ona 10 bitcoin gönderdi ve kripto para çılgınlığı başladı.

Kripto para cüzdanları, bilgisayarlar veya telefonlar veya tabletler gibi mobil cihazlardaki yazılım uygulamalarıdır. Kullanmakta olduğunuz kripto para birimi için blok zinciri ağına erişmek için bir internet bağlantısı kullanırlar.

Kripto para birimleri hiçbir yerde depolanmamaktadır. Bu veri parçaları veritabanının her tarafına dağılmıştır; cüzdan, genel adresinizle ilişkili tüm bitleri bulur ve uygulamanın arayüzünde sizin için miktarı özetler.

Bu uygulamaları kullanarak kripto para göndermek ve almak çok kolaydır. Cüzdanınızdan çeşitli yöntemlerle kripto para gönderip alabilmeniz mümkündür. Tipik olarak, alıcının cüzdan adresini girer, gönderilecek tutarı seçer, özel anahtarınızı kullanarak işlemi imzalar, işlem ücretini ödemek için bir tutar ekler ve gönderirsiniz.

Kripto Para Cüzdan Türleri

İki ana cüzdan türü vardır, vesayetli ve vesayetsiz. Saklama cüzdanları, anahtarlarınızı sizin için saklayan üçüncü bir tarafça barındırılmaktadır. Bu, işletmelerin verileri korumak ve güvenceye almak için kullandıkları kurumsal düzeyde veri güvenliği sistemleri sağlayan bir şirket olabilmektedir. Bazı kripto para borsaları, müşterileri için saklama cüzdanları sunar. Saklama dışı cüzdanlar, anahtarlarınızı güvence altına almak için sorumluluk aldığınız cüzdanlardır.

Cüzdanların sıcak ve soğuk olmak üzere iki alt kategorisi vardır. Sıcak cüzdanın internete veya bağlantısı olan bir cihaza bağlantısı vardır ve soğuk cüzdanın bağlantısı yoktur. Son olarak, cüzdanların yazılım, donanım ve kağıt olmak üzere üç alt kategorisi vardır. Bu türlerin her biri ya sıcak ya da soğuk cüzdan olarak kabul edilmektedir.

Bu nedenle, saklama amaçlı olmayan bir yazılım sıcak cüzdanına, saklamaya tabi olmayan bir donanım soğuk veya sıcak cüzdanına veya saklamaya yönelik bir donanım soğuk cüzdanına sahip olabilirsiniz. Bunlar en yaygın türlerdir, ancak başka kombinasyonlarla da karşılaşabilirsiniz.

Yazılım Cüzdanları

Yazılım cüzdanları, masaüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlar için uygulamalarda bulunmaktadır. Bu cüzdanlar bir masaüstü veya dizüstü bilgisayara kurulur ve kripto para biriminize erişebilir, işlem yapabilir, bakiyenizi görüntüleyebilir ve çok daha fazlasını yapabilir.

Donanım Cüzdanları

Donanım cüzdanları en popüler cüzdan türüdür çünkü özel anahtarlarınızı saklayabilir ve bunları cihazınızdan kaldırabilirsiniz. Bu cihazlar bir USB sürücüsüne benzer ve modern donanım cüzdanlarının çeşitli özellikleri vardır.

Bu cihazların maliyeti genellikle 100 ila 200 dolar arasındadır. Ledger ve Trezor, her ikisi de iyi bilinen donanım cüzdanlarıdır. Donanım cüzdanları, fişe takılıncaya kadar aktif bir bağlantıları olmadığı için genellikle soğuk cüzdan olarak kabul edilmektedir.

Kağıt Cüzdanlar

İlk kripto kullanıcıları, anahtarlarını kağıt cüzdan olarak adlandırdıkları kağıda yazar. Bunlar, mobil cihazlardaki cüzdanların bunları tarayabilmesi için anahtarları ve QR kodlarını içerecek şekilde gelişti. Ancak kağıt cüzdanlar kolayca zarar görebilir veya kaybolabilir, bu nedenle birçok kripto sahibi artık bunları kullanmıyor.

Ancak, bir kasada veya kasada düzgün bir şekilde saklamak için önlemler alırsanız ve bozulmadığından emin olmak için arada bir kontrol ederseniz, kağıt cüzdan kullanmanın yanlış bir tarafı yoktur.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir