Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$96.565
% 0.98
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 96.565
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

KPMG Türkiye: “Türkiye’nin girişim ekosistemi 2022 2. çeyrekte rekor kırdı”

KPMG Türkiye M&A ve 212 ekiplerinin beraber hazırladığı “Türkiye’nin Girişim Ekosistemi Yatırımları” raporuna göre 2022 yılının 2. çeyreğinde Türkiye’nin girişim ekosisteminde 82 işlemle çeyreklik dönemde tüm zamanların en yüksek işlem sayısına ulaşıldı. Raporda ayrıca küresel çapta girişimlere yapılan yatırımların yavaşladığına vurgu yapıldı.

Makroekonomik sorunlar, küresel çaplı girişim dünyasını da olumsuz etkilemeye devam ederken 2022’nin ikinci çeyreği Türk girişim ekosistemi için verimli bir dönem oldu. Türk girişimleri, ikinci çeyrekte 82 işlemle yatırım alırken raporda en önemli etkinin tohum yatırımlarının, işlem adeti olarak bir önceki çeyreğe kıyasla neredeyse iki katı bir artış göstererek 61 işleme ulaşması gösterildi.

Küresel piyasalar yavaşlarken Türkiye’de girişim ekosistemi potansiyelini koruyor

KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Lideri Gökhan Kaçmaz yaptığı açıklamada şunları söyledi:

212’nin Kurucu Ortağı Ali Karabey ise 2022 2. çeyrek dönemini değerlendirdi:

En fazla işlem sayısı 10 işlem ile SaaS (hizmet olarak yazılım) sektöründe gerçekleşirken bunu sırasıyla 9 işlem ile fintek ve 7 işlem ile e-ticaret sağlayıcısı sektörleri takip etti.

En yüksek işlem hacmi 45,3 milyon dolar ile e-ticaret sağlayıcılarına yapılan yatırımlarla gerçekleşti. Bunu, 40 milyon dolar ile ulaşım sektörü ve 10 milyon dolar ile SaaS sektörü izledi. İşlem hacmi olarak en büyük on işlem, toplam işlem hacminin yüzde 76’sını oluşturdu. Son olarak, tohum yatırımları 139 milyon dolarlık işlem hacminin yüzde 38’ini oluşturarak en yüksek paya sahip oldu. Hemen ardından ise satın alma işlemleri yaklaşık yüzde 37’lik bir paya sahipti.

Öne çıkan girişim yatırımları

“Türkiye’nin Girişim Ekosistemi Yatırımları” raporunda 2022 yılında yapılan dikkat çeken girişim yatırımları şu şekilde sıralandı:

  • Kurumsal personel taşımacılığı hizmetleri şirketi Volt Lines, teknoloji destekli toplu taşıma çözümleri şirketi olan BAE merkezli Swvl tarafından 40 milyon dolara satın alındı. Bu aynı zamanda 2022’nin ikinci çeyreğinin en büyük satın alma işlemi oldu.
  • Param Grup; EBRD, CEECAT Capital, Alpha Associates ve Revo Capital’den yatırım aldı. Girişimin yatırım sonrası değerlemesi, 200 milyon doları aştı. Param, şu anda Türkiye’nin en yüksek değerlemesine sahip fintek girişimlerinden biri
  • Rubibrands; JAM Fund, Atempo Growth, D4 Ventures, Esas Ventures, Alarko Ventures ve farklı ülkelerden bireysel yatırımcılar tarafından 23 milyon dolarlık tohum aşaması yatırımı aldı.
  • Muhafazakâr kadın giyim ürünleri satan bir e-ticaret sağlayıcısı olarak hizmet veren Modanisa, Re-Pie liderliğinde Goldman Sachs, EBRD ve İstanbul Portföy’den toplam 20 milyon dolarlık yatırım aldı. Param gibi Modanisa da gelecekte unicorn olma adayı yüksek bir girişim olarak görülüyor.
  • Teslimat ve lojistik girişimi Paket Taxi, Türkiye’nin en büyük süpermarket zinciri Migros (MGROS) tarafından 7,1 milyon dolara satın alındı. Bu işlem, aynı zamanda Migros gibi büyük şirketlerin Türkiye’deki girişimlere yatırım yaparak veya satın alarak iş modellerini teknolojik yeniliklere nasıl adapte ettiklerini göstermesi açısından da önemli görülüyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir