21 yıl önce bu vahim günde hayatlarını kaybedenlerin anısına bir dakika ayırmak istiyorum. 11 Eylül kurbanlarına; kalplerimizde yaşamaya devam ediyorsunuz.
Teşekkür ederim. Şimdi enerji ve değerli metaller işine ve geride bıraktığımız haftaya dönelim.
Haziran ortasında galonu 5,01 dolar olan benzin fiyatlarının yaz aylarında talebin en yüksek olduğu dönemden bu yana ne kadar düştüğüne şaşıranlar için – bu hafta sonu ABD’nin Doğu Kıyısındaki birçok noktada 3,50 doların altına düştü – işte yeni haber: Bu fiyatlar daha da düşebilir.
Amerikan Otomobil Birliği (AAA) sözcüsü John Treanor, Utah Salt Lake City merkezli KSL-TV kanalına yaptığı açıklamada, soğuk aylara girerken pompa fiyatlarının daha da düşmesinin beklendiğini söyledi.
Treanor, benzin yaz harmanından kış harmanına geçtiğinde müşterilerin galon başına 7 ila 10 sentlik bir düşüş görebileceğini söyledi.
Treanor, “Kış aylarında Reid Buhar Basıncı – EPA’nın (Çevre Koruma Ajansı) yakıtınızın ne kadar emisyona sahip olabileceğini düzenlemek için kullandığı bir göstergedir – değişir. Kış aylarında bu aralık daha yüksek olabilir.” dedi.
Pompadaki yakıt karışımında yakında değişikliğe gidilmesi, tüketici cüzdanlarına daha dost olsa da dezavantajı, çevreye vereceği zarar olabilir – yani hava kalitesi açısından. EPA’nın 1990 yılında yürürlüğe koyduğu düzenlemeler, kış aylarında gazda daha fazla bütana izin veriyor ve bu da gazı daha ucuz hale getiriyor.
“Yani daha fazla bütan koyabilirsiniz.” diye açıklıyor Treanor. “Bütan aslında orada bir dolgu maddesidir. Yakıtınızın biraz daha hızlı yanmasına, biraz daha yüksek sıcaklıkta yanmasına yardımcı olur ancak daha fazla buhara yol açar.”
Treanor’un açıklamaları, birkaç hafta önce TheStreet’e birkaç eyalette fiyatların yakında 3 doların altına bile düşebileceğini söyleyen GasBuddy’nin petrol analiz başkanı Patrick De Haan’ın yorumlarının ardından geldi. Böylesine sert bir düşüşten en çok faydalanacak eyaletler Teksas, Güney Carolina, Oklahoma, Georgia, Arkansas, Tennessee, Mississippi, Alabama, Louisiana ve Kentucky olacaktır.
Böyle bir durumda fiyatlar, AAA rakamlarına göre normal kurşunsuz benzin için ulusal ortalamanın 3,18 dolar olduğu geçen yılın bu zamanına göre daha düşük olacak.
Gaz fiyatları neden düşüyor?
Pompa fiyatları öncelikle arz, tüketici talebi ve diğer faktörlere bağlı olarak değişen ham petrol fiyatı tarafından belirlenir. Vergiler de fiyatlar üzerinde etkilidir ve birçok eyalet bu yaz, tüketicilerin depolarını doldurmalarına yardımcı olmak için “benzin vergisine tatil” uygulaması yürürlüğe koydu.
Vergileri bir kenara bırakarak önce ham petrol fiyatlarına bakalım. Ukrayna’nın işgali ve Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının başlamasından iki hafta sonra 7 Mart’ta varil başına 139,13 dolarla zirve yapan ve emtialarda küresel çalkantılara neden olan Brent, geride bıraktığımız hafta 87,25 dolarla son yedi ayın en düşük seviyesini gördü. Haftayı 92,84 dolarda yükselişle kapatsa da Mart ayındaki zirvesine kıyasla 46 dolar düştü.
WTI, 81,20 dolarla yedi ayın en düşük seviyesini görse de haftayı 86,79 dolardan kapattı. Bu değer, 7 Mart’taki zirve noktası olan 130,50 dolara kıyasla yaklaşık 44 dolar düşüş anlamına geliyordu.
Talep konusunda ise ABD ham petrol stok rakamları, son aylarda oldukça değişken olmakla birlikte son zamanlarda düşüş eğilimindeydi.
Ham petrol stokları geçen hafta 8,844 milyon artarak 9,382 milyon artış görülen 8 Nisan haftasından bu yana bir haftalık en yüksek seviyeye ulaştı. Investing.com tarafından takip edilen sektör analistleri, geçen hafta ham petrol stoklarının 250.000 varil azalmasını bekliyordu. Ham petrol stokları, yazın en yoğun seyahat döneminin sona ermesiyle birlikte yakıt talebinin zayıfladığına işaret ediyor.
Amerika’nın en önemli otomobil yakıtı olan benzin stokları, 1,667 milyon varillik düşüş beklentisine karşın 333.000 varil ile mütevazı bir artış gösterdi.
Distilat stokları – kamyon, otobüs ve tren için gerekli olan dizelin yanı sıra jet yakıtı için de gerekli olan petrol çeşidi – 530.000 varil artış beklentisine göre 95.000 varil arttı.
Haftalık verilerin bir diğer önemli bileşeni olan ABD ham petrol ihracatı, bir önceki hafta bulunduğu günlük 3,967 milyon varil seviyesinden geçen hafta 3,433 milyon varile geriledi.
Ancak analistler – özellikle de petrol boğaları – ham petrol istatistiklerinin, ABD’nin acil durum stoklarından (Stratejik Petrol Rezervi-SPR) onlarca milyon varilin kullanılmasından dolayı karıştığını iddia ediyor.
SPR’de geçen hafta yine 7,5 milyon varillik büyük bir çıkış yaşandı ve buradaki stok miktarı Kasım 1984’ten bu yana en düşük seviyesi olan 442,5 milyona geriledi.
Biden yönetimi Kasım 2021’den bu yana iç piyasadaki ham petrol arzındaki açığı kapatmak için SPR’den yakıt çekiyor. Ancak rezervden çıkışlar, yönetimin ABD enflasyonunu 40 yılın en yüksek seviyelerine çıkaran benzinin artan pompa fiyatını düşürmek için bir savaş başlattığı Mayıs ayında gerçekten hız kazandı.
Başkan, Mayıs ve Ekim ayları arasındaki altı aylık dönemde rezervden 180 milyon varil petrol çekmeyi taahhüt etti.
Bloomberg’in Perşembe günü bildirdiğine göre yapılan son sayımda SPR’den, Mart ayından bu yana toplamda 173,8 milyon varil petrol kullanıldı, bu rakam daha önceki ihale turlarıyla ilişkili hacimleri de içeriyor.
Bu da bizi Ekim’den sonra ne olacağı sorusuna getiriyor. Petrolde uzun pozisyonda olanlar, Ekim sonrasında piyasadaki ham petrol fazlası temizlendiğinde WTI’nın varil fiyatının 100 doların üzerine çıkacağına ve Brent’in ABD gösterge fiyatından yaklaşık 10 dolar daha fazla getireceğine bahis koyuyor.
Bu hafta Enerji Bakanı Jennifer Granholm’un Reuters’a verdiği bir röportajda, SPR’den çıkışların Ekim ayından sonraya uzatılabileceğini söylemesiyle, Biden yönetiminin bu beklentileri yok edebileceği ortaya çıktı. Ancak isim vermeden konuşan Beyaz Saray yetkilileri, daha sonra CNN’e yaptıkları açıklamada SPR’nin Ekim ayından sonra da çekilmeye devam etmesine yönelik bir planlarının olmadığını söyledi.
Petrol boğaları, SPR kullanımlarının sona ermesinin yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkesine yönelik giderek sıkılaşan yaptırımları nedeniyle Batı’ya karşı günbegün daha kavgacı bir tutum sergilemesinden de faydalanabilir.
Rus petrolünün satış fiyatına G7 tarafından getirilen son sınırlamaya öfkelenen Putin, ABD ve müttefiklerine mümkün olan en acı verici şekilde karşılık vermeye ve canlarını yakmaya hevesli. Muhtemelen bahçıvanı dışında neredeyse herkesin ilk günden beri bildiği planı, dünyaya tüm petrol ve doğal gaz arzını durdurmak. Böyle bir eylem muhtemelen petrol fiyatlarını yeniden 100 dolarların üzerine çıkaracak. Ancak bazı analistler, böyle bir durumda küresel ekonominin, özellikle de Avrupa’nın neredeyse kesin olarak resesyona gireceğini ve bunun da enerji fiyatlarını geri düşürebileceğini söylüyor.
Ayrıca, bazı meteorologlar, 2022/23 kışına normalden daha sıcak bir başlangıcın, petrol boğaları için yeni sürprizlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi geçtiğimiz günlerde La Niña koşullarının Kasım ayına kadar devam etme ihtimalinin %91 ve La Niña’nın Mart 2023’e kadar devam etme ihtimalinin %53 olduğunu açıkladı.
Kış boyunca La Niña olayları, tipik olarak Kuzey Teksas’a daha sıcak ve kuru hava getirir. Meksika Körfezi’ndeki normalden daha sıcak sular, havanın sıcaklığını ve nem içeriğini artırmaya yardımcı olarak güçlü fırtınaları körükleyebilir.
Bu konuda her iki taraf için de kolay bir çıkış yolu yok.
Petrol: Piyasa Faaliyetleri ve Fiyat Özeti
ABD ham petrolü WTI, Cuma günkü resmi seansı 3,35 dolar artışla 86,79 dolarda tamamladıktan sonra son işlemini 86,10 dolardan gerçekleştirdi. Hafta boyunca WTI sadece 8 sent değer kaybetti. Toparlanmadan önce ise en büyük petrol ithalatçısı Çin’deki yeni COVID-19 karantinalarının etkisiyle, bu hafta yedi ayın en düşük seviyesi olan 81,20 doları gördü.
Londra’da işlem gören Brent, resmi seansı 3,69 dolar artışla 92,84 dolarla tamamladıktan sonra son işlemini 92,42 dolardan yaptı. Haftalık bazda ise 18 sent düşüş yaşadı. Yükseliş öncesinde Brent, bu hafta 87,25 dolar ile yedi ayın en düşük seviyesini gördü.
Petrol: WTI Teknik Analiz
SkCharting.com’un baş teknik stratejisti Sunil Kumar Dixit, WTI’nın haftalık orta Bollinger Bandının altına yerleşmesiyle, üst üste dördüncü ayda ve on haftadan uzun süredir düşüş eğilimini sürdürdüğünü belirtti.
Haftalık stokastiklerin uzun süredir aşırı satım bölgelerinden çıkmakta zorlandığını belirten Dixit, bu haftaki 81,20 dolara düşüşün, fiyatların 82,50 dolarlık aylık orta Bollinger Bandından toparlanmasıyla bir miktar esnekliğe tanık olduğunu da sözlerine ekledi.
Dixit, “89,40 dolar seviyesindeki günlük orta Bollinger Bandına doğru kısa vadeli bir toparlanma yüksek bir olasılık.” dedi.
“Eğer WTI 90,40 dolar seviyesinin üzerinde kalıcı bir kırılma yaşarsa 92,35 dolar seviyesindeki 50 Haftalık EMA ve 93,90 dolar seviyesindeki 50 Günlük EMA’nın ardından 96,40 dolar seviyesindeki 200 Günlük SMA’ya doğru bir yükseliş bekliyoruz.” diyerek Üstel Hareketli Ortalama (EMA) ve Basit Hareketli Ortalamaya (SMA) atıfta bulundu.
Ancak daha fazla düşüş riskinin de henüz sona ermediğini söyledi.
“Aşağı yönde 82,50 doların altındaki zayıflık, 76,70 dolarlık 100 Haftalık SMA’ya düşüşü gerektirecek.” dedi. “Ancak ayılar, tetiği çekmeden önce fiyatların 200 Günlük SMA olan 96,40 dolara yaklaştığında daha iyi konumlanmayı beklemeyi tercih edebilir.”
Altın: Piyasa Faaliyetleri ve Fiyat Özeti
Dolar, son yirmi yılın en büyük rallisinin ardından Cuma günü daha da gerileyerek külçe altının güvenli liman statüsünü bir miktar güçlendirmesini sağladı ve altın son dört haftanın ilk kazancını elde etti.
New York Comex’te Aralık vadeli gösterge altın sözleşmesi, Cuma günkü resmi seansı 8,40 dolar artışla 1.728,60 dolarda bitirdikten sonra nihai işlemini ons başına 1.727,60 dolardan gerçekleştirdi. Önceki üç hafta boyunca toplamda %5,2’lik kaybın ardından haftalık bazda %0,3 değer kazandı.
{1|Euro}} başta olmak üzere altı büyük para birimiyle karşı karşıya gelen Dolar Endeksi, Çarşamba günkü 20 yılın en yüksek seviyesi olan 110,79’dan 108,35’e gerileyerek üst üste üçüncü günde de düşüş gösterdi. Cuma günü Fed yetkilileri, merkez bankası 21 Eylül’de toplandığında enflasyonu düşük tutmak için büyük bir faiz artırımı için daha bastırıyor olsa bile dolar düştü.
Bazı yatırımcıların, vadeli işlemlere göre daha yakından takip ettiği spot külçe fiyatı, 9,03 dolar artışla 1.717,62 dolardan işlem gördü.
“Dolardaki tarihi yükselişin hızı kesilmiş gibi görünürken altın yükseliyor.” diyen OANDA analisti Ed Moya, şöyle devam etti: “Wall Street, Fed’in 75 baz puanlık bir faiz artırımı daha yapacağı fikrine alışıyor gibi görünüyor.”
Altın: Fiyat Görünümü
Vadeli işlemler yerine spot altını takip eden Dixit, 200 Haftalık SMA değeri olan 1.675 dolara ve 50 Aylık EMA değeri olan 1.672 dolara düşme riskinin devam ettiğini söyledi.
Dixit, “Altının 1.688 dolardan toparlanma girişimleri, fiyatların 1.730 doları test etmesiyle alıcıların temkinli yaklaşmasına yol açtı.” dedi. “Altının bir önceki haftanın 1746-1688$ aralığının üzerine çıkması ya da altına inmesi gerekiyor.”
Ayrıca Dixit, Salı günü açıklanacak olan Ağustos ayı TÜFE’ verisinin, altının önümüzdeki haftaki fiyat hareketinde önemli bir rolü olabileceğini belirtti.
“Kısa vadede, 1.712 doların üzerinde devam eden bir hareket, 1.728 dolara ve 5 Günlük EMA olan 1.732 dolara doğru alım olduğunu gösterir. Satıcıların altını 1.712 doların altına çekmesi ise 1.705 ve 1.700 dolara doğru iteceğini ve bunun altında 1.690 doların test edilebileceğini gösteriyor.”
“Altının 1.800-1.808 dolarlık tepe noktasını geri alabilmesi için aslında 1.750-1.760 dolarlık bölgeyi aşması gerekiyor.”
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.