Katar, FIFA Dünya Kupası için bir milyondan fazla ziyaretçi bekliyor ve 2030 yılına kadar yılda 6 milyon turist ağırlamayı hedefliyor.
Katar’da konaklama sektörü son yıllarda ciddi bir büyüme sergiledi. Dünya Kupası ihalesini kazandığı 2010 yılından bu yana altyapıya harcanan 220 milyar dolar, sektörün canlanmasına katkı sağladı. Oteller ülkenin coğrafi konumundan da yararlandı.
Son hükümet verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 80’i Katar’a 6 saatlik bir uçuş mesafesinde. FIFA Dünya Kupası için 150’den fazla yeni otel inşa edildi ve tüm bunlar gelecek yıllarda da turistleri ağırlamayı bekliyor.
Pullman Doha West Bay Euronews
Bu yeni otellerden biri Pullman Doha West Bay. Çok uluslu Fransız grup Accor’a ait otel, konuklarını ağırlamaya hazır 460 oda ve suit ile ağustos ayında kapılarını açtı.
Konaklama sektörü pandemi öncesi seviyelere geri dönen güçlü bir talep toparlanması görüyor ve Accor da bundan faydalanmak istiyor.
- Katar, ekonomisini ‘şahlandıracak’ 2022 FIFA Dünya Kupası için hazır
- Altın ve dolar gibi koleksiyonluk spor ayakkabıya da yatırım yapılır mı?
Grubun CEO’su Sebastien Bazin Euronews’e şirketinin bunu nasıl yapmayı planladığını şöyle anlatıyor:
“Accor bu gezegende her gün yeni bir otel açıyor ve bunu yapmaya devam edecek. Ve böylelikle yoğunluğunu ve pazar payını genişletmeye ve kontrol etmeye de devam edecek. Accor Amerika ve Çin dışındaki en büyük otel zinciri. Ve Çin ve Amerika dışında bir numara olmaya devam etmesini istiyorum. Bu, disiplinli olmak, Accor için çalışan insanlara özen göstermek, doğru markalarla çalışıldığından emin olmak ve belki de karşılaşacağınız bazı zor zamanlara karşı hazırlıklı olmayı sağlamakla ilgili.”
Accor Group CEO’su Sebastien Bazin Euronews
Katar’da bu ay çok önemli konuklara ev sahipliği yapacak bir diğer otel ise Ritz Carlton Doha. Bu lüks otel 374 odası ve suitiyle ülkede 20 yıldır misafirlerini ağırlıyor.
Euronews’e ödüllü lüks bir otelde bulunmanın nasıl bir his olduğunu görmek ve VIP konukları evlerinde hissettirmek için neler yapıldığını öğrenmek için özel bir erişim izni verildi.
İlk izlenimin öneminin farkında olan Ritz Carlton Doha, nasıl güçlü ve kalıcı bir izlenim bırakacağını iyi biliyor. Kendini işine adamış otelciler ve hizmet personelinden oluşan bir ekip, oteli bir makine gibi çalıştırıyor. Ancak ağırlama hususunda robotlara yer yok.
Ritz Carlton Doha Euronews
Genel Müdür Carlo Javakhia tarafından yönetilen ödüllü konukseverliğin sırrı basit ancak çok fazla çaba gerektiriyor.
Javakhia “Her şey insani bir dokunuşla ilgili. Her şey karakterlerle, bir ortam yaratmakla, misafirperver olmakla ilgili ve bu doğal bir şey olmalı. Markamızda her şey ödemelerden ibaret değil. Misafirlerin otele giriş yaptıkları andan çıkış yaptıkları ana kadar, her dakika endişelerini dile getirebilecekleri, yardım isteyebilecekleri ve kendilerini rahat hissedebilecekleri birilerinin var olduğunun farkında olacağı gerçek ilişkiler kurmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuşuyor.
Ritz Carlton Doha Euronews
Küresel konaklama sektörü, Covid 19 pandemisi nedeniyle 130 milyar dolardan fazla gelir kaybı yaşadı. Ancak o zamandan beri Ritz’e olan talep her zamankinden daha fazla. Carlo ve ekibini FIFA Dünya Kupası sonrasında daha da yoğun günler bekliyor.
Dünyanın dört bir yanındaki otel patronları, sektör genelinde yaşanan zorlu bir dönemin ardından, insanları mutlu etme işi ve sanatının her zamankinden daha önemli olduğunun farkında.
Lusail kenti Euronews
Katar 2010’da Dünya Kupası ihalesini kazandığında, Lusail kentinin büyük kısmı henüz inşa edilmemişti. Şimdi ise lüks otellere, bir milyon metrekarelik bir alışveriş merkezine, Formula Bir yarış pistine ve Dünya Kupası finalinin oynanacağı bir stadyuma ev sahipliği yapıyor.
Euronews, Katar merkezli bağımsız bir araştırma ve danışmanlık platformu olan InStrat’ın kıdemli danışmanı Dr. Jeremias Kettner ile görüştü ve ona turizm sektörünü ve sektörün gelecek yıllarda nasıl görüneceğini sordu.
- 2022 Dünya Kupası: Katar, eleştirilere yönelik diplomatik kampanya başlattı
- Katar’ın Dünya Kupası için tasarlanan şehri ve son teknoloji mimarisi
Kettner, “Unutmamalıyız ki Dünya Kupası, Katar’ın bir spor, mega etkinlikler ve her türlü kültürel faaliyetler için bir merkez olarak uzun tarihinde sadece nokta ve tüm bunlar onu bugün cazip bir turizm destinasyonu konumuna getiriyor. Katar’ın gelişimi, kendisini kültürel bir merkez ve turizm destinasyonu olarak konumlandırma stratejisini takip ediyor. Ekonomist İstihbarat Birimi’ne göre, Katar ekonomisi 2022’de yüzde 5,5’lik bir büyüme kaydedecek. Dünyanın başka yerlerinde ekonomiler kötüye giderken bu dikkate değer bir durum. Bir Alman gazetesi Şansölye Scholz’un Doha ziyareti vesilesiyle kısa süre önce şöyle yazdı: ‘Katar’ı görmezden gelen kaybeder’. Bence bu analizde haklı olabilirler.” şeklinde konuştu.
Katar’ın başkenti Doha Euronews
Katar’ın turizm sektörü, 2022 yılının ilk yarısında 729 binden fazla uluslararası ziyaretçi ağırlayarak güçlü bir toparlanmanın sinyallerini verdi. Yabancı turist sayısı 2021 yılına göre yüzde 19’luk bir artış gösterdi. Hedef ise turizmin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya oranını 2030’a kadar yüzde 12’ye yükseltmek.
Sıkıntılı zamanlardan sonra otelcilik sektöründe yeniden iyimserlik hakim. Büyüme gerçekleşiyor. Şirketler yoğun. Önümüzde ekonomik belirsizlikler var ancak bu sektör, kendini sorunları enerji, yenilik ve hırsla çözmeye adamış insanlarla işleyen dirençli bir sektör.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.