JPMorgan analistleri, son raporlarında Bitcoin ve diğer kripto paralara olan yatırımların sürdürülebilirliği konusunda şüphelerini dile getirdiler.
Rapor, kripto varlıklarına yılbaşından bu yana gelen 12 milyar dolarlık girişin ne kadar kalıcı olacağına dair endişeleri dile getiriyor. Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki analistler, bu endişelerin temelini hem Bitcoin’in üretim maliyetinin hem de altına kıyasla oldukça yüksek olan mevcut fiyatların oluşturduğunu belirtiyor.
Kripto piyasası bu yıl, büyük ölçüde spot Bitcoin ETF’lerinin popülaritesinin artmasıyla önemli girişler gördü. Ancak analistler, bu ivmenin yılın geri kalanında da devam edip etmeyeceğini sorguluyor.
Spot Bitcoin ETF’leri yılbaşından bu yana 16 milyar dolarlık bir yatırım aldı. CME vadeli işlemlerinden gelen akış ve kripto risk sermayesi fonlarının fon toplama faaliyetleri ile birlikte kriptoya toplam girişler 25 milyar dolara ulaştı. Ancak analistler, bu rakamın tamamının piyasaya yeni giren parayı temsil etmediğine dikkat çekiyor.
İlginizi çekebilir: Ether Fiyat Düşüşü Ortasında Uzun Vadeli Yatırımcılar Tarafından Yoğun İlgi Görüyor
Birçok yatırımcı, maliyet etkinliği, likidite ve mevzuat avantajları nedeniyle borsalardaki kripto cüzdanlarından spot Bitcoin ETF’lerine geçiş yapmış olabilir. CryptoQuant’ın verilerine göre bu değişim, ETF’lerin Ocak ayında piyasaya sürülmesinden bu yana borsalardaki BTC rezervlerinin 220.000 BTC (yaklaşık 13 milyar dolar) azalmasında açıkça görülüyor. Bu değişim göz önüne alındığında, kripto varlıklarına net giriş yılbaşından bu yana yaklaşık 12 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Mevcut eğilim devam ederse, yıllık net giriş 26 milyar dolar civarında olacak. Ancak analistler bu konuda oldukça şüpheci.
JPMorgan analistleri raporda, “Bitcoin fiyatlarının üretim maliyetine veya altına kıyasla ne kadar yüksek olduğu göz önüne alındığında, 12 milyar dolarlık yılbaşından bu yana gelen girişlerin yılın geri kalanında da devam edeceğine dair şüphelerimiz var” şeklinde yorumda bulunuyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.