Kriptolar:
32277
Bitcoin:
$98.474
% 5.39
BTC Dominasyonu:
%58.9
% 0.11
Piyasa Değeri:
$3.07 T
% 2.13
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 98.474
BTC Dominasyonu:
% 58.9
Piyasa Değeri:
$3.07 T

Jolly/Vardar: Otellerde yüzde 60-70 fiyat artışı oldu

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar Bloomberg HT’deki Üst Düzey Programında Arzu Maliki’nin sorularını yanıtladı.

Turizm sektöründeki son gelişmeleri ve sektörün durumunu değerlendiren Vardar bayramın 9 gün olması ve yaklaşık 15 gün önceden açıklanmasının sektörü, esnafı ve seyahat acentalarını daha da memnun ettiğini söyledi. Vardar “Sadece bu bayramda yaklaşık 1 milyon kişi seyahat acentalarıyla seyahat edecek diye düşünüyoruz. Gece ortalaması 3 geceden 6 geceye çıktı ve yoğunluk genele yansıdı, mutluyuz ve keyifliyiz.” şeklinde konuştu.

Özellikle gıda ve enerji tarafında maliyetlerin Döviz rakamlarının da üzerine çıktığını belirten Vardar “Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişi seyahat acentalarıyla seyahat ediyor ve eğer pazarı kapasite olarak 30 milyonlara çıkarabilirsek böyle sıkıntılı dönemleri daha iyi bir şekilde atlatabiliriz. Özellikle otelci arkadaşlarımız bu sene iç pazarın önemini çok daha iyi anladı. Hemen hemen yüzde yüzün üstünde artan maliyetler var.” değerlendirmesini yaptı.

Bu sene bir önceki seneye göre otellerde yüzde 60-70 fiyat artışı olduğunu kaydeden Vardar “eğer normal maliyetler yansıtılmış olsaydı bu, fiyatlara yüzde yüzün üzerinde yansırdı. Biz 12 taksit yapıyoruz, vade farkı almıyoruz, o yüzden seyahat acentalarıyla seyahat etmek misafirlerimiz için daha avantajlı. Tabi bunu daha geniş kitlelere yaymak lazım.” ifadelerini kullandı.

Bayramda talebin yüksek olduğunu belirten Vardar “Sadece İstanbul’dan değil, Antep’ten Adana’ya, Muş’tan Van’a gibi Türkiye genelinde bir iç pazar hareketliliği var. Bu Bayramda sadece deniz seyahati değil, termal turizm olsun, kültür turizmi olsun talepler yüksek.” dedi.

Turistlerin ilgisi

Yabancı turist ilgisine dair Vardar “Türkiye’ye gelen her 3 turistten birinin Rusya ve Ukrayna’dan geldiğini düşünürsek, o bölgede ne yazık ki bir savaş durumuyla karşı karşıya olmamıza rağmen yine 3 milyon kişi Rusya’dan gelecek, normal zamanda oradan 7-8 milyon turist geliyordu. 43 milyon turist ve 35 milyar dolar hedef var, bu yüzden de diğer bölgelerden de kapasitenin artacağını düşünüyorum. Ne yazık ki Nisan – Mayıs iyi geçti diyemem ama genele bakarsak bu rakamlara ulaşabiliriz.” diye konuştu.

Turizm sektörünün özellikle kısa çalışma ödeneğinden ciddi şekilde yararlandığını belirten Vardar şunları söyledi: “Şimdi erken rezervasyonda biz bin liralık oteli 500 liraya sattık ve maliyetleri yansıtamadık ve bir şekilde bu maliyetleri kendimiz karşıladık. Turizm sektörü 52 tane sektöre kaynak yaratıyor. bu yüzden devletimizin orta ve uzun vadede programlar yapıp sektöre kaynak yaratması lazım.

Bundan sonra fiyatlarda pek artış olmaz”

”Fiyatlar zaten arttı, bundan sonra yaz döneminde pek bir artış olmaz, ancak kampanyalarda düşüş olur. Özellikle Ağustos ayında çünkü yoğun bir ay…Artık sezon da Eylül-Ekim’e uzadı ve yüzde 50 daha aşağıda fiyatlarla tatil yapma imkanı oluyor. Biz sezonu 12 aya yayabilsek çok daha iyi olur diyorum.”

Turist başı döviz girdisinin arttığını belirten Vardar “Bizde turist başı döviz girdisi 670 dolar civarındaydı, şimdi 720 dolarlara kadar çıktı. Fakat bizim rekabet ettiğimiz İspanya, İtalya gibi ülkelerde bu rakam 1500 dolarlara kadar çıkıyor…” şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir