Üst düzey hükümet yetkilileri Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Japonya’nın Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’nın Batılı mali yaptırımlardan kaçmasını önlemek için kripto para birimlerinin de yer aldığı yasasını gözden geçireceğini söyledi. Hükümet, kripto varlık borsa hizmet sağlayıcılarının, kripto varlıklarının aktarıldığı kişi veya grupların Rusya’ya karşı yaptırımlara tabi olmadığını doğrulamasını istemeyi planlıyor. Yeni halinde neler kapsanıyor? İşte detaylar…
Japonya’da kripto para birimlerini kapsayan yasada değişiklik
Kabine Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno düzenlediği basın toplantısında, hükümetin, Rusya’nın dijital varlıklar yoluyla olası yaptırımlara karşı korumalarını güçlendirmek için mevcut parlamento oturumuna Döviz ve Dış Ticaret Yasası’nın bir revizyonunu sunacağını söyledi. Başbakan Fumio Kishida ayrıca, geçen hafta Belçika’da düzenlenen Yediler Grubu zirvesine katıldıktan sonra Batılı müttefiklerle koordineli hareketlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Reuters’ta yer alan bilgilere göre bir maliye bakanlığı yetkilisi, önerilen değişiklikle ilgili tartışmaların sürdüğünü ve daha fazla ayrıntı veremeyeceğini söyledi. Mizuho Research and Technologies kıdemli ekonomisti Saisuke Sakai, revizyonun “muhtemelen hükümetin yasayı bankalar gibi kripto varlık borsalarına uygulamasını ve müşterilerinin Rus yaptırım hedefleri olup olmadığını incelemeye zorlamasını sağlıyor” dedi.
Rus oligarklara yaptırımlar uygulanıyor
Coinmuhendisi.com olarak daha önce de bildirdiğimiz üzere Ukrayna’nın işgalinin ardından, birçok ülke gibi, Japon hükümeti de 100’den fazla Rus yetkili, oligark, banka ve diğer kurumlara varlık dondurma yaptırımları uyguladı. Japonya ayrıca yüksek teknoloji ihracatını yasakladı ve Ukrayna’daki eylemlerini “özel askeri operasyon” olarak nitelendiren Rusya için en çok tercih edilen ülke ticaret statüsünü iptal etti.
Bu ayın başlarında, Japonya’nın finansal düzenleyici kurumu, ülkedeki yaklaşık 30 kripto borsasının yaptırımın hedefindekilerle varlık işlemleri yapmamasını talep etti. Mevzuatın revizyonu, bu tür düzenlemelerin uygulanması için daha güçlü bir adımdır. Ekonomist Sakai’ye göre, Kişida hükümeti muhtemelen Batılı yetkililerin konuyla ilgili daha katı kuralları ve Rusya’ya yaptırım uygulanmasına yönelik yüksek Japon kamuoyu desteği nedeniyle yasal revizyon planını geliştirdi. Bilindiği üzere Rusya, en çok Japonya’dan teknolojik ürünler ithal ediyordu.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.