Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$70.170
% 2.86
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 70.170
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Japonya’da endüstriyel üretimdeki düşüş sürse de tünelin sonunda ışık var

Yazar – Ambar Warrick 

Investing.com – Japonya’da sanayi üretimi artan ham madde maliyetleri ve yavaşlayan denizaşırı talep nedeniyle Ekim ayında daha da düşerken önümüzdeki aylarda üretim görünümünün iyileştiği görülüyor.

Ticaret, Ekonomi ve Sanayi Bakanlığının Çarşamba günü açıkladığı verilere göre Japonya’da endüstriyel üretim, Ekim ayında bir önceki aya göre %2,6 oranında gerileyerek %1,5’lik düşüş tahminlerini büyük farkla aştı. Geçen ay yaşanan %1,7’lik düşüşün de üzerinde gerçekleşti.

Veriler Ticaret Bakanlığının %0,4 düşüş yaşanmış olabileceği tahminini de ıskaladı.

Ancak üretim bir önceki yıla göre %3,7 artarak imalat sektörünün, bu yıl COVID-19 ile ilgili kısıtlamaların kaldırılmasının ardından toparlanma işaretleri verdiğini gösterdi.

Yine de endüstriyel makine, otomobil ve elektronik üreticileri, daha pahalı girdi maliyetleri ve zayıflayan ihracat talebinden kaynaklanan yakın vadeli olumsuzluklarla karşı karşıya kalmaya devam etti. Ekim ayında sevkiyatlar bir önceki aya göre %1,1 azaldı.

Artan enflasyon, bu yıl Japonya ekonomisi üzerindeki en büyük baskı unsurlarından biri olurken maliyetlerdeki artış, üreticilerin yanı sıra tüketicilerin de belini büküyor. Salı günü açıklanan verilere göre Japonya’da perakende satışlar, Ekim ayında enflasyonun 40 yılın zirvesine ulaşmasıyla birlikte daha da geriledi.

Yine de Ticaret Bakanlığı, endüstriyel makine ve kimyasal üretimindeki artış sayesinde önümüzdeki aylarda üretim eğilimlerinin iyileşeceğini tahmin ediyor. Üretimin Kasım’da %3,3 ve Aralık‘ta %2,4 artması bekleniyor.

Ancak enflasyonun yılın geri kalanında genel olarak yükselme eğiliminde olması beklenirken üretimdeki toparlanma, Japon endüstrilerinin giderek daha çetrefilli hale gelen bir ortamda yol alıp alamayacağına bağlı.

Zayıflayan yen de bu yıl ihracat marjlarını olumsuz etkiledi. Yerel para birimi ile ABD faiz oranları arasındaki farkın açılmasıyla, Japon para birimi 2022 yılında yaklaşık %20 değer kaybetti.

Para birimindeki zayıflığa ve enflasyondaki artışa rağmen Japonya Merkez Bankası (BoJ), şu ana kadar para politikasını sıkılaştırma niyetinde olduğuna dair bir işaret vermedi.

Japonya’nın ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenmedik bir şekilde daraldı ve yılın geri kalanında da baskı yaşamaya devam etmesi bekleniyor.

Çarşamba günkü verinin ardından yen, dolar karşısında %0,1 düşüşle 138,81 seviyesine indi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir