Kriptolar:
34202
Bitcoin:
$81.651
% 1.84
BTC Dominasyonu:
%61.2
% 0.06
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 1.54
Korku & Açgözlülük:
34 / 100
Bitcoin:
$ 81.651
BTC Dominasyonu:
% 61.2
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Japonya 10 Yıllık Tahvil Getirisi 16,5 Yılın Zirvesinde!

japonya

Japonya 10 yıllık devlet tahvili getirisi, %1,59 seviyesine yükselerek Haziran 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yükseliş, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda’nın enflasyonist baskıların genişlemesi durumunda faiz oranlarını artırabilecekleri yönündeki açıklamalarının ardından geldi. BOJ’un faiz artırımı olasılığı, Japon devlet tahvillerine olan talebi etkileyerek piyasalarda hareketlilik yarattı.

BOJ’un Politikası ve Tahvil Piyasasına Etkileri

BOJ, 2022’den bu yana ultra gevşek para politikası izleyerek Japon yenini desteklemeye ve enflasyonu kontrol altına almaya çalışıyor. Ancak artan gıda ve enerji fiyatlarıyla birlikte çekirdek enflasyonun hedefin üzerinde kalması, merkez bankasının faiz artışı ihtimalini güçlendirdi.

BOJ Başkanı Ueda, “Eğer enflasyon kalıcı olarak %2 hedefine ulaşır ve yukarı yönlü riskler artarsa, para politikasında kademeli sıkılaştırmalara gidebiliriz” diyerek, faiz oranlarının artırılabileceğine dair önemli bir sinyal verdi.

Bu konu hakkında daha fazla detaya ulaşarak derinlemesine bir inceleme yapmak isterseniz buraya tıklayınız.

Bu açıklama, piyasalarda Japon tahvillerine olan satış baskısını artırarak getiri oranlarının yükselmesine neden oldu. Tahvil getirileri ile fiyatları ters orantılı olduğundan, yatırımcılar faiz artışı beklentisiyle tahvilleri ellerinden çıkararak getirilerin yükselmesine sebep oldu.


Bu yazı da dikkatinizi çekecektir: Anketlere Göre, Halkın %57’si Başkan Milei’ye Güvenmiyor


Dolar/Yen Paritesi Üzerindeki Etkiler

BOJ’un faiz artırımına gitmesi durumunda, Japon yeninin ABD doları karşısında değer kazanması bekleniyor. Yen, şu anda zayıf seyrini korusa da tahvil getirilerindeki yükseliş ve faiz beklentisi, yatırımcıları Japon varlıklarına yönlendirebilir.

ABD’deki faiz politikasıyla birlikte ele alındığında, BOJ’un sıkılaşmaya gitmesi küresel tahvil piyasalarını da etkileyebilir. ABD’de faiz oranlarının yüksek seyretmesi, Japon yatırımcıların ABD tahvillerinden çıkış yaparak iç piyasaya dönmesine yol açabilir. Bu da küresel sermaye akışlarını değiştirebilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir