Japonya mali düzenleyicisi, ekonomiyi canlandırma çabaları çerçevesinde kripto endüstrisi için bazı vergi muafiyetleri önerdi.
Japonya Finansal Hizmetler Ajansı, bugün yaptığı açıklamada kripto şirketlerin kurumlar vergisinde ve bireysel yatırımcıların ödediği vergilerde bir indirim önerdi. Öneride kripto şirketlerinin kripto para ihracıyla elde ettikleri kazançların vergiden muaf tutulması bulunuyor.
Bloomberg haberine göre bu öneri, Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın dünyanın en büyük üçüncü ekonomisini canlandırmak için ortaya koyduğu yeni kapitalizm vizyonuyla uyumlu olarak görüldü. Japon hükümeti, ayrıca Web3 şirketlerinin büyümesini desteklemekle birlikte vatandaşlarının gelirini artırma söz verdi.
Geçtiğimiz günlerde kripto şirketlerinden oluşan gruplar, ülkedeki yüksek kurumlar vergisini eleştirmişti. Japon kripto şirketleri, yüksek vergi oranlarını, yeni projelerin ortaya çıkmasında en büyük engel olarak görürken bazı girişimlerinde daha uygun bir ortama sahip olan Singapur’a taşınmak zorunda kaldığını söylemişti.
Mevcut durumda Japonya’da kripto faaliyetlerinden elde edilen gerçekleşmemiş karlar da dahil olmak üzere yüzde 30 oranında kurumlar vergisi alınıyor.
Japonya, ekonomisini canlandırmak için çözüm arıyor
Ülkede bireysel kripto yatırımcıları için de vergi avantajı sağlayan bir programa dahil edilmesi bekleniyor. Nippon Bireysel Tasarruf Hesabı olarak bilinen vergi indirim programı kapsamında bireyler yatırımları sonucu elde ettikleri kârın bir kısmını sermaye kazancı vergisinden muaf tutabiliyor.
Bu vergi muafiyetleri, Japonya’da bireylerin tasarruflarının ekonomiye kazandırmasına yönelik girişimin bir parçası olarak görülüyor. Öyle ki son veriler Japon vatandaşların 3 katrilyon yen olarak hesaplanan varlıklarının yarısını nakit ve mevduat olarak tuttuğu biliniyor.
Bundan sonraki süreçte Japonya iktidar partisi Liberal Demokrat Parti’nin vergi muafiyeti de dahil olmak üzere önerilen teklifler hakkında yıl sonuna kadar karar vermesi bekleniyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.