Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$95.897
% 1.43
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.897
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

İşte Yatırımcısının Ceplerini Dolduracak 8 Web 3.0 Coin!

Türkiye ve dünyada yatırımcıların giderek daha fazla merak ettiği ve yer almaya çalıştığı üçüncü nesil internet olarak da bilinen Web 3.0 ve Web 3.0 coin projeleri, hızla büyümeye devam ediyor. Web 3.0 ile birlikte hayatımızda son dönemlerde sık sık duymaya başladığımız ademi merkeziyetçiliği sağlamayı hedefleyen kripto para birimleri onunla birlikte yükselmeye devam ediyor.

Web siteleri ve web üzerinde var olan uygulamalar, tıpkı dünya üzerindeki her canlı gibi gelişiyor, değişiyor ve geleceğe adım atarken çağın gerekliliklerini bir ihtiyaç olarak görüp öğrenmeye devam ediyor. Web 3.0 tıpkı biz insanlar gibi bilgileri işlemek için yapay zeka, büyük veri, makine öğrenimi ve doğal dil işleme yetenekleri geliştirme yoluyla gelişmeye devam ediyor. Web 3.0 denilen yeni nesil internetin belki de en müthiş özelliği, kullanıcıların oluşturdukları dijital içerik üzerinde bireysel haklara sahip oldukları merkezi olmayan içerik sahipliğini vaad etmesidir.

Yatırım yaparken riski ve dolayısıyla kazancı yüksek seviyeye taşımak isteyen yatırımcılar, global açıdan yaşanması muhtemelen olan ekonomik krizin kapıda olduğunun farkında. Yaşanması beklenen ekonomik krizle birlikte günlük hayatta kullanılan paranın değerlerini kaybetmesi riskine karşılık varlık sınıfına yönelmesi muhtemel. Bu yönelimden önce risk alarak yatırımlarından para kazanmak isteyen yatırımcılar için Web 3.0 kriptolarını almak uzmanlara göre, büyük getirilerin kapısını aralamak için bir fırsat oluşturabilir.

Uzman görüşü: En potansiyelli 8 web 3.0 coin projesi!

Mevcut dönemde satın alınabilecek en likit ve PoW Web 3.0 kripto para birimini sizin için derledik.

  • Ethereum (ETH)
  • Palkadot (DOT)
  • Decentraland (MANA)
  • Helium (HNT)
  • Chanlink (LINK)
  • The Graph (GRT)
  • Filecoin (FIL)

Mevcut olarak değerlendirmeye aldığımız 8 Web 3.0 coin projesini ve geleceklerini inceleyelim.

1- Ethereum (ETH)

Ethereum, merkezi olmayan finansın (DeFi) önde gelen major bir coinidir ve bugüne kadarki en yüksek sayıda Web3.0 uygulamasına ve takas edilemez tokenlere (NFT‘ler) ev sahipliği yapan Blockchain olmaya devam etmektedir. Şimdiye kadar oluşturulan akıllı sözleşmelerin sayısı konusunda neredeyse tüm ağlara öncülük ediyor ve bu konum yakınlarda pekte değişim gösterebilecek gibi değil.

Ethereum Blockchain’inde işlem (gaz) ücretleri her ne kadar yüksek olsa da, 2022’de bir iş kanıtı protokolüne (PoW) dönüşüm, ağ hızlarını önemli ölçüde artırabilir ve mevcut hisse kanıtı protokolünün yeni bir büyümeyi serbest bırakmak için harcadığı bilgi işlem gücünü azaltabilir. Kripto paraların atası olan Bitcoin’den sonra var olan en büyük 2. kripto para birimi olan ETH, piyasa değeri olarak 350 milyar dolardan biraz fazla bir piyasa değerine sahip.

2- Polkadot (DOT)

Web 3.0 evreni için amiral gemisi protokolü olan Polkadot, şimdiye kadar yeni nesil internetin ilerlemesi için önemli bir yenilik olmuştur. Blockchain protokolü, ölçeklenebilirliğini artıran bir özellik olan diğer birkaç zincirdeki birçok işlemi paralel olarak işlenebilir kılıyor.

Polkadot’un yerel parası DOT, şu anda satın alınabilecek en iyi Web 3.0 kriptolarından biri olarak görülüyor. DOT coin, herhangi bir veri veya dijital varlığın platformlar arası transferinin gerçekleşmesini sağlıyor. Doğası gereği Blockchain, özelliklerini yükseltmek veya hataları gidermek için bir Hard Fork’a gerek kalmadan herhangi bir zamanda otomatik olarak yükseltilebilir ve düşürülebilir. Polkadot‘a olan bu talep Web 3.0’ın önemi ve popülaritesinin artışı ile birlikte hızlanmaya devam etme potansiyelini taşımaya devam ediyor.

17 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olan DOT, kripto paralar içerisinde en değerli 12. kripto para olarak karşımıza çıkıyor. Başta Bitcoin olmak üzere tüm major kripto para birimlerinin toparlanmasına şahit olduğumuz son 2 hafta içerisinde yaklaşık yüzde 15 değer kazanan DOT, 20 dolar etrafında işlem görmeye devam ediyor.

3- Decentraland (MANA)

Blockchain’e dayalı en iyi sanal emlak (Metaverse) platformlarından biri olarak reklamı yapılan ve yatırımcılar tarafından da çok fazla tercih edilen Decentraland, kullanıcıların dijital içerik ve uygulama oluşturmasına, sahip olmasına, deneyimlemesine ve para kazanmasına olanak tanıyan bir yapıya sahiptir. Önemli bir Web 3.0 özelliği olarak, insanların çalışacağı ve oynayacağı sanal kelimeler, geçtiğimiz yıl kurumsal kullanıcılardan büyük ilgi gördü ve 2021’de sanal alanların fiyatları fırladı.

Decentraland’ın büyümesinde güçlü bir sıçrama tahtası var ve yeni ürün lansmanları ve NFT tokenleri, arazi alanlarının giderek daha değerli hale gelmesi için yeni bir etkinlik kovanı getirmek için iyi bir fırsat olarak durmaya devam ediyor. Decentraland Metaverse’deki arazi tasarım gereği sınırlıdır ve 2022’de sanal gayrimenkul için daha fazla kurumsal taleple fiyatlar yükselmeye devam edebileceği öngörülüyor. Şöyle ki sanal dünyanın içerisinde tıpkı üzerinde yaşadığımız fikizi dünya klonlanıyor ve yeni yerlerin yaratılması elbette mümkün olsa bile şimdilik Meta evrende bu olanak denklem dışında kalmaya devam ediyor.

Decentraland’ın yerel kripto parası olan ve Metaverse kriptosu olarak anılan MANA, arazi satışlarının giderek popüler bir hâl alması durumunda yükseliş ataklarını sıklaştırma ihtimaline sahip. Çünkü Decentraland evreninde sadece Mana ile alışveriş yapılabiliyor. Son 2 haftalık süreçte yaşanan toparlanma sürecine karşılık Mana coin çok daha kısıtlı ve yatay bir düzlem üzerinde işleme konu olmaya devam ediyor. 4.5 milyar doların üzerinde bir piyasa değerine sahip olan Decentraland, en değerli kripto paralar listesinde 32. sırada yer alıyor.

4- Helium (HNT)

Helium, düşük güçlü cihazların birbirleriyle iletişim kurması için kablosuz ağlar oluşturarak kablosuz Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarının iletişim yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan merkezi olmayan bir Blockchain’dir. Helium Blockchain’i, kullanıcıları işlemleri doğrulamaya (madencilik) ve ağ istikrarını sağlamaya katkıda bulundukları için ödüllendiren benzersiz bir kapsama kanıtı (PoC) konsensüs mekanizması kullanıyor.

Web 3.0 büyümesiyle daha fazla cihaz internete katılmaya devam edecek. Helium ekosistemi de bu pastadan pay alabilme ihtimaline sahip olduğu için daha fazla kullanım kazanabilir. Olası kullanım artışı ve piyasada popülerliği yakalaması durumunda ise; HNT, ağ büyümesinden pozitif etkilenip değeri artış yaşayabilir. Yazının yazıldığı tarih itibariyle 24.5 dolar etrafında işleme konu olmaya devam eden HNT, 2,7 milyar doların biraz üzerinde piyasa değeri ile en değerli kripto paralar listesinde kendisine 49. basamakta yer bulabiliyor.

5- Chainlink (LINK)

Chainlink, 2017’deki lansmanından bu yana gözle görülür büyüme gösteren bir diğer merkezi olmayan Blockchain ağıdır. Chalink, 2017 yılında yaptığı ICO ile birlikte 200 milyon dolardan daha fazla halka arz geliri toplamayı başarmıştı. Ethereum ağına dayanan Chainlink, zincir dışı verilerin akıllı sözleşmelere entegrasyonuna izin verebiliyor.

Birkaç büyük geleneksel veri sağlayıcısı tarafından geniş çapta benimsenmesinin ardından küresel olarak veri işleme alanında önemli bir oyuncusu haline evrildi. Şimdilerde piyasa değeri 6 milyar doların biraz altında kalan Chainlink, en değerli kripto para birimleri arasında 23. sırada yer alıyor. Anlık işlem fiyatı ise yazının yazıldığı sıralarda 233 lira.

6- Theta (THETA)

Video akışına özel olarak oluşturulmuş Theta, kullanıcıların bant genişliğini ve bilgi işlem gücünü eşler arası bir temelde paylaşmalarına fırsat tanıyan ve Blockchain’iyle birlikte çalışan merkezi olmayan bir ağ olarak karşımıza çıkıyor. Blockchain’in yerel parası olarak da bilinen THETA, şu anda en iyi Web 3.0 kriptolarından biri olarak gösteriliyor. Çünkü Theta’nın kullanıcı tabanı büyümeye devam ettikçe artan talep dolaşımdaki payların daha değerli olmasına fırsat veriyor. Büyük isimlerden artan kurumsal destek, projenin hakimiyet kazanmasına yardımcı oluyor ve yatırımcı güvenini artırmaya devam edeceğe benziyor.

Son yedi günde %8.58’lik bir değer kazanımının ardından THETA, kripto paralar arasında en değerli 44. kripto para olarak listede kendisine yer buldu. Anlık işlem fiyatı ise 3,12 dolar olan Theta coinin güncel piyasa değeri ise 3.2 milyar dolar seviyesinde.

7 – The Graph (GRT)

The Graph yeni nesil internetin büyümesiyle birlikte kullanım yükü artış gösterdikçe, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Böylelikle analistler tarafından Web 3.0 coinleri arasında gözde kripto para birimlerinden biri olması da gayet olağan.

The Graph nedir?

Birkaç Blockchain ağındaki verileri düzenlemek ve sorgulamak için kullanılan Ethereum tabanlı bir indeksleme protokolü olarak karşımıza çıkan The Graph: Yeni nesil interneti desteklemek için iyi donanımlı, birleşik bir indeksleme ve defter sistemidir. Graph’ın kullanımı, 2020’den bu yana dApp’lerin ve Web 3.0 ekosistemlerinin sayısı çok büyük oranda artış göstermesi ile birlikte beklenti üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi.

1,9 milyar dolarlık piyasa değeri ile 56. kripto para birimi olarak sıralanan The Graph’ın yerel tokeni GRT, sahiplerine tokenlerini stake ederek endeksleme ödülleri ve sorgulama ücretleri kazanma avantajı sağlıyor. Artan internet kullanımı, The Graph tarafındaki popülariteyi yakalamasına fırsat tanıyor ve Web 3.0’ın 2022’de daha çok ilgi çekeceği varsayılırsa GRT’nin değerinin de analistlere göre artış göstermesi ihtimali yüksek.

8- Filecoin (FIL)

Filecoin, kimi analiste göre henüz şimdiden geleceğe yatırım olması nedeniyle satın alınabilecek popüler Web 3.0 kriptolarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Yeni nesil internet, merkezi olmayan dosya depolama sistemleri gerektirir. Filecoin Blockchain’i de sevilen Web 3.0 kripto paralardan birisidir. En büyük avantajı ise veri depolamada ilk hamle avantajına sahip olması.

Herkes, eşler arası Filecoin ağında bir depolama sağlayıcısı olabilir ve işlem ücretleri ve token ödülleri kazanabilir. Elbette bu işlemler, Blockchain’in yerel tokeni FIL’de gerçekleştirilmesi şartıyla… FIL coin, Web 3.0 geliştirmesi 2022 ve giderek artan bir potansiyele sahip olmasından kaynaklı olarak değerinin giderek artış göstermesi bekleniyor. 3,1 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olan FIL coin, tüm kripto paralar arasında 42. sırada yer alıyor.

Sonuç

Anlaşılan o ki kripto para evreni teknolojinin ve internetin gelişmesiyle birlikte yön değişikliğine gidebilir. Örneğin geçtiğimiz yıl Metaverse ya da Web 3.0 coin projeleri hiç kimse tarafından ilgi görmezken şimdilerde piyasanın en gözde kripto paralarından biri haline gelmiş durumda. Yukarıda ismi geçen 8 kriptonun haricinde belki şimdilerde ismini bile duymadığımız onlarca kripto para hayatımızın tam merkezine giriş yapacak. Teknolojik gelişmeleri takip etmek belkide yeni dünya düzeninde para kazanmanın anahtar yönlerinden biri olmaya başlayacak…

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir