Bitcoin (BTC), Mayıs 2022’nin ikinci haftasına aşağı yönlü hareketle başlıyor. Yaklaşık 33.000 dolara düştükten sonra, en büyük kripto para birimi, eski ve yeni piyasa katılımcılarına korku veriyor. Kapitülasyon çağrıları devam ederken, BTC/USD’nin uzun vadeli inandırıcı bir dip yapmak için ne kadar düşebileceği veya düşmesi gerektiği konusunda hala bir anlaşmaya varılmadı. Peki, önümüzdeki günlerde Bitcoin, SHIB, DOGE gibi coin’lerden oluşan kripto paraların piyasa hareketlerini neler etkileyecek?
Bitcoin’de altı haftalık kırmızı kapanış gerçekleşti
8 Mayıs’ta 34.000 dolarlık haftalık kapanış, BTC/USD’nin art arda altıncı haftalık kırmızı mumunu teslim ettiği anlamına geliyordu. Verilere göre bu durum yaklaşık sekiz yıldır görülmedi – son olay Ağustos 2014’te görülmüştü. O zaman, şimdi olduğu gibi, Bitcoin dört yıllık halving döngüsünün ikinci yılındaydı ve ilk patlamasını Kasım 2013’te 1.000 doların biraz üzerinde gördü.
Bu arada, makro koşullar, dünya çapındaki merkez bankalarının finansal sıkılaştırmanın kripto gibi riskli varlıkları sıkı bir şekilde kontrol altında tutmasını bekleyen analistlerin çoğunluğu arasında geç bir artış umudunu ortadan kaldırdı. Coinglass’tan elde edilen verilere göre, tarihsel olarak kaydedilen en kötü Mayıs ayı aslında paritenin yüzde 35,3 kaybettiği geçen yıldı.
Ancak uzmanlara göre Nisan’ın performansından sonra geri dönüş şansı zayıf görünüyor. 2022’den önce üst üste dört yıl boyunca, Bitcoin tersine Nisan ayında en az yüzde 32’lik bir kazanç gördü. Ancak bu yıl, coinmuhendisi.com olarak da bildirdiğimiz üzere yüzde 17,3’lük bir kayıpla rekor kırdı.
BTC 100 haftalık hareketli ortalamaya düşüyor
Kısa vadeli Bitcoin fiyat hareketi söz konusu olduğunda analistlerin tavsiyesi, neredeyse aynı: Dikkatli olun. Haftalık kapanışın ardından BTC/USD yazı yazılırken 30.000 dolara düşmeye devam etti. Uzmanlara göre bir sonraki aşamada 33.000 dolar ve Ocak ayının en düşük seviyesi olan 31.800 doları test etmek istiyor. On-chain analiz kaynağı Material Indicators, Twitter takipçilerine Binance emir defterinden kaybolan teklif desteğini gösteren bir grafiği paylaştı ve “düşmekte olan hisseyi almayın” anlamına gelen “don’t try to catch this knife” ifadelerini kullandı.
8 Mayıs tarihli emir defteri, 33.000 dolarlık büyük bir teklif duvarı olduğunu gösteriyor. Piyasa tarafından hızla işlem gören 33.800 dolar civarındaki bir başka alım duvarı mevcut ortamda satış tarafı baskısının doğruluğunu gösterdi. Geçen haftanın haftalık mumu, Bitcoin’in Mart 2020’den bu yana ilk kez 100 haftalık hareketli ortalamasının (WMA) altına düştüğünü gösterdi.
Twitter hesabı Blockchain Backer, en son güncellemesinin bir bölümünde, “Önceki her iki sefer de 2014 ve 2018’de 200 haftalık hareketli ortalama, kapitülasyona yol açtı. Bugünün grafiği o iki zamandan farklı ve bu iki zaman birbirine çok benziyordu,” ifadelerini kullandı. Blockchain Backer, yine de, en son zayıflığın ardından yarın “büyük bir dalış” beklediğini de sözlerine ekledi.
Bitcoin, SHIB makro gelişmelerden etkileniyor: TÜFE enflasyon anlatısı
Bitcoin’in Mayıs ayının ilk haftasındaki yıkımı, ezici bir şekilde, küresel pazarlarda sıkı bir şekilde yerleşmiş olan daha geniş makro zayıflık sayesinde oldu. Hisse senetleri bu açıdan özellikle sorunlu, çünkü kriptonun bu endekslerle devam eden korelasyonu yatırımcıları zorluyor. S&P 500, 2011’den bu yana ilk beş haftalık düşüşünü üst üste kapattığından, FED’den gelen onayları sıkılaştırdıktan sonra geçen hafta işler zirveye ulaştı. Şimdi, devam eden Rusya-Ukrayna çatışması ve buna bağlı mali baskıların ortasında, başka bir güç geri dönecek.
Uzmanlara göre ABD’de zaten 1980’lerin başından beri en yüksek seviyesinde olan enflasyon, ticaretin kesintiye uğraması ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sayesinde daha da kötüleşecek. Bu hafta Nisan ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri yayınlanacak ve büyük ihtimalle rakamlar jeopolitik çalkantıların boyutlarını daha önce hiç olmadığı kadar yansıtacak. ABD Başkanı Joe Biden, 11 Mayıs’taki TÜFE baskısından önce 10 Mayıs’ta enflasyon konusunda konuşacak. TÜFE, her türlü, kısa vadeli BTC fiyat volatilitesini tetikleme eğilimindeydi.
Toplu Bitcoin satışları başlıyor mu?
Yatırımcılar panikle Bitcoin’lerini satarken toplu satış anlamına gelen “kapitülasyon” konusunda veriler, başlama isteğinin güçlü olabileceğini gösteriyor. Şu anda, Bitcoin arzının yüzde 40’ından fazlası zararda tutuluyor ve bu, COVID-19 çöküşünden hemen sonra Nisan 2020’den bu yana en yüksek oran. O zaman, her şeyden önce fiyatla kanıtlandığı gibi, gerçek bir kapitülasyon gerçekleşti. On chain analiz firması Glassnode tarafından tanımlandığı gibi, o sırada hodler’lar arasında gerçekleşmemiş kâr ve zararları analiz ederek kapitülasyon doğrulandı. Sadece dokuz gün sonra, firmanın gerçekleşmemiş net kar/zarar metriği “kapitülasyon” bölgesinden çıktı.
BTC, SHIB, ETH piyasasında genel hissiyat çöküyor
9 Mayıs itibariyle, klasik duygu göstergesi Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi, “aşırı korku” seviyesinde ve ayrıca tarihsel olarak dipleri oluşturan seviyelerde: 100 üzerinden 11’de. Endeks sadece iki gün içinde değerini yarıya indirdi. Geleneksel finans piyasası eşdeğeri Korku ve Açgözlülük Endeksi, geçen haftaki kargaşadan sonra bile 9 Mayıs’ta 30/100 veya “korku” seviyesinde sabit kalarak SHIB, BTC gibi kriptolardan ayrılmaya başladı. Araştırma firması Santiment, durum hakkında şu yorumu yaptı:
Genel olarak, gerçekten dikkate değer bir sıçrama için gerekli olan şey, alanı terk eden zayıf eller olduğundan, genellikle böyle kapitülasyon işaretleri görmeyi tercih ediyoruz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.