Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$95.206
% 1.34
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.206
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

İnşaatçılar da KGF istiyor

CEMRE NUR KARACA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı’nda yeni KGF destek paketinin de ayrıntılarını duyurdu.

Bakan Nebati, toplamda 60 milyar TL olan üç yeni KGF paketinin de devreye alınacağını belirtti.

60 milyar TL’lik kefalet hacmi oluşturulduğunu bildiren Nebati, detayları şöyle paylaştı: “Yatırım destek paketi (25 milyar TL), ihracat destek paketi (25 milyar TL) ve işletme harcamaları destek paketi (10 milyar TL)olmak üzere 3 paketi devreye alıyoruz” Bakan Nebati’nin sunumunda da aktardığı 6 sektör imalat, ihracat, tarım turizm teknoloji toptan ve perakende oldu.

İnşaat sektörü temsilcileri yeni KGF destek paketinin içerisinde olmadıklarını ve dahil edilmeyi talep ettiklerini söyledi. Sektör temsilcileri inşaat sektöründe ciddi arz eksikliği olduğunu ve üretim maliyetlerinin iki katına çıktığından işletme sermayesi bulmakta güçlük çektiklerini söyledi.

“Gayrimenkul üretiminde ciddi anlamda arz eksikliği var”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas üç yıldır inşaat sektörünün çok zorlu bir süreç yaşadığını ve maliyetlerin iki katına çıktığını söyledi. Elmas, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıkladığı KGF destek paketinde inşaat sektörünün de yer alması gerektiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti;

“KGF’de açıklanan pakette altı sektörün içerisinde inşaat sektörü de olmalıydı. Bilemiyoruz imalatın içerisinde yer alacak şekilde mi düşünüldü ama inşaat sektörünü biz orada göremedik. Gayrimenkul üretiminde ciddi anlamda arz eksikliği var. İnşaat firmalarının da işletme sermayesinde ciddi eksiklikler var. 2,5 katına çıkan inşaat maliyetleri etkisiyle inşaat üretimi de çok zorlaşmış durumda”

Altan Elmas, “Özellikle kira konusunda bakıldığında bütün Türkiye’de etkisini gösteriyor. Konut üretiminde çok ciddi sıkıntı var. Bu nedenle de KGF paketine inşaat sektörünün de dahil edilmesi doğru olacaktır. Konut sektörü teminat ve finansa erişim anlamında geçtiğimiz üç yılda da çok zorlu süreçlerden geçti” açıklamalarında bulundu.

“İnşaat sektörünün KGF’ye dahil edilmesi büyümeye katkı sağlar”

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, “KGF desteğini çok olumlu bulmakla beraber, inşaat sektörünün gündeme alınmamış olması beklentilerimizi farklılaştırdı. Türkiye’de gayrimenkul sektörü inşaat sektörü ülkenin lokomotif sektörlerinden biri. Hele ki bugün kira arzını stok konut arzını konuştuğumuz bugünlerde inşaat sektörünün bir şekilde KGF’ye dahil edilmesini ekonomik büyümeye büyük bir katkısı olacaktır.” açıklamalarında bulundu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir