İngiltere Merkez Bankasının (BoE), küresel finans sektöründe önemli bir baskı noktası olarak ortaya çıkan tahvil piyasasını desteklemeye devam etme konusundaki isteğine ilişkin kafa karışıklığı nedeniyle Çarşamba günü dolar Avrupa’da zayıfladı.
Bazı yatırımcıların BoE’nin tahvil alımlarını kendi belirlediği son tarih olan Cuma sonrasına uzatmak zorunda kalacağı yönünde bahis oynamasıyla, Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi %0,1 düşüşle 113,15 seviyesine geriledi.
BoE Başkanı Andrew Bailey Salı günü yaptığı açıklamada – alışılmadık bir samimiyetle – emeklilik fonlarının mevcut pozisyonlarını düzenlemek için üç günleri olduğunu söyleyerek sterlinde büyük bir düşüşe yol açmıştı. Ancak banka yetkililerinin şehir bankacılarına özel bir brifing vererek süreyi uzatabileceğini söylediğini bildiren Financial Times haberinin ardından sterlin, kayıpların çoğunu telafi etti.
Bu kafa karışıklığı, GBP/USD ikilisinin Salı gününe kıyasla ABD’de yüzde yarım artışla 1,1021 dolar seviyesinde seyretmesine sebep oldu ancak piyasa daha fazla netlik beklediği için bıçak sırtında seyrediyor.
İmalat, hizmet ve inşaat rakamlarının ay boyunca beklenenden daha kötü gelmesiyle, İngiltere ekonomisinde küçülme olduğuna işaret eden veriler de hissiyata pek yardımcı olmadı.
Rabobank’ın küresel makro stratejisti Michael Every, müşterilerine gönderdiği bir notta “İngiltere’de gerçek zamanlı olarak gördüğümüz şey; ekonominin on yıllardır süren hiper-finansallaşmasının kısmen zorla hızlanması ve/veya hızlanan çok on yıllık bir piyasadaki hiper-çöküşün tetiklenmesi ya da her ikisi birden.” dedi. Every, “bakış açınızı daha da genişletirseniz daha fazlasının da olduğu” uyarısında bulundu.
Panmure Gordon’da baş ekonomist olan Simon French; Bailey’in özünde, bankanın bir gün önceki basın açıklamasını tekrarlamaktan başka bir şey yapmadığını tweet’ledi. Bu açıklama, doğrudan Gilts alımlarından para arzı ve dolayısıyla enflasyon üzerinde daha yönetilebilir bir etkiye sahip olan borç verme operasyonlarına geçişi ortaya koymuştu.
Öte yandan Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau’nun; Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ABD’nin faizleri artırma temposuna ayak uydurma kabiliyeti konusunda biraz şüpheye yer bıraktığı görüldükten sonra euro/dolar çifti ilerleme kaydetmekte zorlandı ve %0,1 artışla 0,9712 dolara geriledi.
Villeroy, ECB’nin Fed’in bir sonraki toplantısından bir hafta önce, 27 Ekim’de toplandığında temel faizleri 50 veya 75 baz puan artırıp artırmayacağını söylemek için çok erken olduğunu söyledi. Villeroy ayrıca bankanın refinansman oranının yılsonundan önce nötr seviyede – ya da “%2’nin biraz altında” – olması gerektiğini, bunun da ECB’nin bilançosunu küçültmesine olanak sağlayacağını söyledi.
Ayrıca, Kore Merkez Bankasının, beklendiği gibi ana faizi 50 baz puan artırarak %3,0’a yükseltmesi ve daha fazla artış yapılacağı konusunda uyarıda bulunmasının ardından won güçlendi. Banka; enflasyonun, hedefinin üzerinde seyretmesine katkıda bulunan bir faktör olarak açıkça wonun zayıflığını gösterdi.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.