Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$95.347
% 1.25
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.347
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı’ndan Bitcoin ile ilgili sert açıklama

Investing.com – Yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele eden İngiltere Merkez Bankasının başkan yardımcısından Bitcoin ile ilgili bir açıklama geldi. Sir Jon Cunliffe, BBC’ye verdiği röportajda “Bitcoin’in değeri gelecekte sıfıra düşebilir.” dedi.

Yükselen enflasyon rakamlarıyla mücadele etmeye çalışan Birleşik Krallık’ta rakamlar son 10 yılın en yüksek seviyesini gösteriyor. Buna göre Birleşik Krallık’ta tüketici fiyat endeksi Kasım ayında yüzde 5,1’e yükseldi. Ekim ayında ise enflasyon yüzde 4,2 olarak duyurulmuştu. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından açıklanan verilere göre enflasyon artışı gıda, ulaşım ve giyim sektöründen kaynaklanıyor.

Birleşik Krallık’ta Bitcoin sesleri yükseliyor

Son zamanlarda enflasyona karşı bir koruma aracı olarak ön plana çıkan Bitcoin için savunucular, ülkenin Bitcoin ve diğer kripto varlıklara karşı daha açık olması fikrini savunuyorlar. Bu fikirlerini ise ülkedeki yüksek enflasyon oranlarına dayandırıyorlar. 

Savunucuların elindeki en güçlü kanıt ise Bitcoin’in sınırlı bir arzının bulunması. Buna karşılık Birleşik Krallık para birimi sterlin ve dünyada rezerv para birimi olarak görülen dolar, sınırsız bir arza sahip. Bu yaklaşım, kimi yatırımcıların servetlerini korumak için Bitcoin’i tercih etmesine neden oluyor.

Kripto para savunucularının fikirleri bu şekildeyken İngiltere Merkez Bankası da dahil olmak üzere İngiliz otoriteleri kripto para endüstrisine karşı sert tavırlarını devam ettiriyorlar. Bu bağlamda BoE, kripto para birimlerine karşı güvensiz tavrını devam ettirirken kripto paraların bir para birimi olarak yeterli özelliklere sahip olmadığı görüşünde ısrarcı. 

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey ise bu genel görüşe paralel olarak piyasa katılımcılarını kripto varlıklar konusunda son derece dikkatli olmaya çağırdı. Andrew Bailey’nin temel dayanağı ise kripto para endüstrisindeki yasal boşluklar ve volatil yapısı. 

“Bitcoin’in değeri gelecekte sıfıra düşebilir”

Bu açıklamayla birlikte İngiliz yayın organlarından gelen başka bir haber de İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sir Jon Cunliffe’in Bitcoin’in gelecekte değersiz olabileceği görüşüydü. Sir Jon Cunliffe BBC’ye verdiği röportajda Bitcoin’in değişken doğasından ötürü değerinin gelecekte teorik olarak sıfırlanabileceğini söyledi. Bu yüzden kripto varlıklara yatırım yapan insanlara böyle bir şok için hazır olmaları tavsiyesinde bulundu.

Birleşik Krallık’ta kripto para endüstrisine dair sert tavır, sadece politika yapıcıların söylemleriyle sınırlı kalmıyor. Ülkede bu hafta 6 şirketin kripto paralarla ilgili reklamlarına yasaklama kararı geldi.

Otoritelerin olumsuz tavırlarına karşılık yatırımcılar, ülkede bir enflasyon koruması olarak kripto varlıklarının etkisini kabul ederken benimsemenin her geçen gün arttığı görülüyor.

Kripto paralarda artık yasaklama söylemleri yerini düzenleme tavsiyelerine bırakıyor

Diğer yandan değerinin gelecekte teorik olarak sıfırlanabileceği düşünülen Bitcoin’in hakim olduğu kripto paraların toplam sermaye değeri 2021 yılı sona ererken 2,2 trilyon doların üzerinde bulunuyor. Bu rakam global finansal piyasaların sadece yüzde 1’i gibi bir orana denk geliyor. Piyasalarda aşırı oynaklık ve nispeten genç bir piyasa olması, otoriteler için endişe kaynağı olarak görülürken global finansal istikrarı tehdit edecek boyutta olmadığı genel görüş olarak kabul ediliyor. 

Diğer yandan kripto paralar için geçmiş dönemlerdeki yasaklama söylemleri yerini düzenleme tartışmalarına bırakmış durumda. Bu küresel kabullenmenin önemli bir işareti olarak görülebilir. Bu konudaki en son görüş ise IMF Baş Ekonomisti Gita Gopinath’dan geldi. Gopinath, kripto para sektörü gelişimi hakkında uyarılarda bulunarak özellikle gelişmekte olan ekonomilerin istikrarlı bir ekonomik yapının devamı için kripto düzenlemeleri konusunda ciddi bir yaklaşımı benimsemeleri gerektiğini söyledi.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir