Kriptolar:
32374
Bitcoin:
$98.784
% 0.35
BTC Dominasyonu:
%59.5
% 0.26
Piyasa Değeri:
$3.30 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
94 / 100
Bitcoin:
$ 98.784
BTC Dominasyonu:
% 59.5
Piyasa Değeri:
$3.30 T

Haftanın dikkat çeken gelişmelerini sizin için derledik

Investing.com – 14-18 Kasım haftasında yurt içinde hangi gelişmeler takip edildi?

Bu hafta yurt içinde hem ekonomik veriler hem de siyasi trafik oldukça yoğundu. Ekonomik göstergelerde konut piyasana yönelik dikkat çeken iki veri açıklandı. Verilere göre konut piyasasında talep azalırken fiyatlar yükselmeye devam ediyor.

Konut satışlarında sert düşüş

TÜİK verilerine göre yurt içinde konut satışları 4 aydır hızlı bir düşüş yaşıyor. Ekim ayındaki satışlar geçen yılın aynı ayına göre %25 azaldı. Son ayda 102 bin 660 konut satıldı.

Konut satışlarında dikkat çeken hareket Antalya’da gözlendi. Son ayda Antalya’da 6 bin 323 konut satıldı ve satış sıralamasında Antalya, İzmir’i geçerek 3. sıraya çıktı. İlk sırada 16 bin 987 konut satışı ile İstanbul ve 2. sırada 8 bin 146 konut satışı ile Ankara yer aldı.

Konut fiyatlarında rekor yükseliş

Merkez Bankasının verilerine göre ülke genelinde konut fiyatları bir yılda %189 oranında daha önce görülmemiş oranda artış yaşadı. Metrekare fiyatı 15 bin 863 TL’ye çıktı. Şehir, semt, malzeme ve diğer özellikler hariç tutularak metrekare üzerinden hesaplandığında ülke genelinde 100 metrekarelik bir konutun fiyatı ortalama 1 milyon 586 bin TL’ye yükseldi. İstanbul’da ise metrekare fiyatı 25 bin 714 TL oldu ve ortalama bir konut fiyatı 2,5 milyonu aştı.

Konut piyasasında talep neden azalıyor, fiyatlar neden yükseliyor?

Talebin azalmasındaki en önemli etken olarak gelir kaybı ve kredi zorluğu gösteriliyor. Enflasyona bağlı sabit gelirli kesiminde ciddi kayıplar görülürken bankaların da kredi verme isteksizliği piyasaya olumsuz yansıyor. Daha çok ticari kredi kullandıran bankaların etkisiyle ipotekli kredilerin payı geçen yıla göre %52 oranında azaldı. Fiyatlarda artış yaşanmasında ise sektör girdi maliyetlerinin artması en büyük etken.

Bütçe, yılın en yüksek açığını verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığının verilerine göre, merkezi yönetim bütçesi Ekim ayında 83,3 milyar TL açık verdi. Bu rakam Aralık ayında verilen ve veri setinin en yüksek açığı olan 145 milyar TL sonrası en yüksek rakam oldu.

Faiz ödemeleri rekor seviyede

Ekim ayında faiz ödemeleri 61 milyar TL’ye çıkarak rekor kırdı. Yılın ilk 10 aylık döneminde ise 268 milyar TL’yi aştı.

Piyasaların yıl sonu beklentileri açıklandı

Merkez Bankasının reel ve özel sektör yetkililerinin beklentileriyle hazırladığı katılımcı anketinde yıl sonu enflasyonun %68, dolar kurunun 19,54 ve faizin %9 olması beklenirken 2022’de %5,1 oranında büyüme olması bekleniyor.

Siyasi cephede G20 Zirvesi takip edildi

Endonezya’da yapılan G20 Liderler Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer ülke liderleriyle iki görüşmelerde bulundu. Türkiye ile olan ilişkiler açısından en önemli görüşme olarak ABD takip edildi. ABD Başkanı Biden ile görüşmesine dair kısa bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden’ın F16 konusunda olumlu yaklaştığını, bu yönde bir hava sezdiğini belirtti. S. Arabistan ile yapılan görüşmelere dair bir açıklama yapılmadı.

Makron ile yaptığı görüşmede özellikle Yunanistan’ın Türkiye’ye olan tutumundaki yanlışlara vurgu yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda taviz vermeyeceklerini söylerken enerji konusunda Avrupa’nın nasıl bir yol izleyeceğini de konuştuklarını ifade etti.

Tahıl Anlaşması uzatıldı

G20 Liderler Zirvesi’nde tahıl sevkiyatının gerekliliğine vurgu yapan Erdoğan, katılan ülkelerin sürece verdiği destekten dolayı kendisine teşekkür ettiklerini belirtti. Erdoğan, Rusya ve Ukrayna yetkilileri ile yapılan görüşmenin ardından anlaşmanın 19 Kasım’dan itibaren 120 gün süreyle uzatıldığını açıkladı.

Yazar: Deniz Engin

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir