Altın, Cuma günü 1.800 doların altına düştükten sonra toparlandı, ancak haftalık bazda %3’ten fazla kayıpla yılın ikinci en büyük bir haftalık düşüşünü kaydetti. Piyasa analisti Eren Sengezer’e göre, altının iki gün boyunca 200 günlük SMA’nın altında kapanması, önemli bir düşüş gelişimi olarak görülebilir ve alıcıların yakın vadede kenarda kalmasına neden olabilir.
Geçen hafta piyasalarda altın fiyatını etkileyen neler oldu?
Dolar, hafta başında güvenli liman akışlarından yararlandı ve altının aşağı yönlü hareketini sürdürmesine neden oldu. Hafta sonu yayınlanan bir raporda, Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyümenin beklenenden daha hızlı bir şekilde yavaşlayabileceği ve enflasyonun tahminlerden daha uzun süre yüksek seyredeceği konusunda uyardı. Ek olarak, Çin’den gelen veriler, İhracatın Nisan ayında yıllık bazda %1,9 arttığını ve %16,4’lük piyasa beklentisini geniş bir farkla kaçırdığını gösterdi.
Salı günü, Çinli yetkililerin düşen enfeksiyon sayısına rağmen Şanghay şehrinde koronavirüs ile ilgili kısıtlamaları sıkılaştırdığına dair raporlar, risk duyarlılığının iyileşmesine izin vermedi. Bu arada Coinmuhendisi.com haberlerinden de takip ettiğiniz üzere, birkaç FOMC politika yapıcısı, sonraki iki politika toplantısında iki 50 baz puanlık (bps) faiz artırımına desteklerini dile getirerek doların gücünü korumasına yardımcı oldu. Ayrıca Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, 75 baz puanlık artışları sonsuza kadar dışlamayacaklarını kaydetti.
Risk duyarlılığında görülen mütevazı iyileşme, doların hafta ortasında cazibesini kaybetmesine neden oldu ve altında toparlanmanın kapısını açtı. ABD Başkanı Joe Biden Salı günü yaptığı konuşmada, enflasyonun düşmesine yardımcı olmak için Çin ithalatına yönelik Trump dönemi tarifelerini kaldırmayı düşündüklerini söyledi. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından Çarşamba günü yayınlanan veriler, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) tarafından ölçülen enflasyonun Mart ayındaki %8,5’ten Nisan ayında yıllık bazda %8,3’e düştüğünü ortaya koydu. Bu verilerin ardından 10 yıllık gösterge ABD Hazine tahvil faizinin %3’ün altına düşmesiyle altın günü pozitif bölgede kapatmayı başardı.
Bununla birlikte, risk rallisi kısa sürdü ve Perşembe günkü kötüleşen piyasa havası güvenli liman dolara destek sağlayarak altının ağır kayıplara uğramasına ve Şubat ayından bu yana ilk kez 200 günlük SMA’nın altında kapanmasına neden oldu. Bu arada FOMC Başkanı Jerome Powell, Haziran ve Temmuz aylarında 50 baz puanlık iki faiz artırımı daha beklediğini yineledi ve verilerin ‘yanlış yöne dönmesi’ durumunda daha fazlasını yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Sonuç olarak, ABD Dolar Endeksi Perşembe günü geç saatlerde 104,92 ile yaklaşık yirmi yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Piyasalar Cuma günü nispeten sakinleşti ve altın, 1.810 dolarda belirlediği iki ayın en düşük seviyesi yakınlarında yatay hareket etti. Sarı metal Amerika seansında kısa bir süreliğine 1.800 doların altına düşse de, Michigan Üniversitesi’nin aylık yayınının ABD’de tüketici güveninin Mayıs ayı başlarında bozulduğunu göstermesinin ardından günlük kayıplarının bir kısmını silmeyi başardı.
Gelecek haftanın gündeminde neler olacak?
Yatırımcılar, Nisan ayında yıllık bazda %6 düşüş göstermesi beklenen Çin Perakende Satış verilerini Pazartesi günü erken saatlerde yakından takip edecekler. Son birkaç haftadır, Çin’den gelen veriler yatırımcılara karantinaların ekonomik aktivite üzerindeki olumsuz etkisini hatırlattığında altın talep bulmakta zorlanıyor. Analist, satışlarda tahmin edilenden daha büyük bir düşüş olursa, haftanın başında da benzer bir tepki görülebileceğini belirtiyor. Analiste göre, olumlu bir veri altının kayıplarını sınırlayabilir, ancak Çinli yetkililer Şanghay ve Pekin’deki kısıtlamaları gevşetmeye başlamadıkça bir risk rallisini tetikleme olasılığı düşük.
Salı günü, ABD Sayım Bürosu’nun Nisan ayında ABD Perakende Satışlarında aylık %0,6’lık bir artış bildirmesi bekleniyor. Yine, tek bir veri noktasında risk duyarlılığında önemli bir değişiklik görmek şaşırtıcı olacak. Analiste göre, iyimser bir veri ABD hisse senetlerinin ivme kazanmasına yardımcı olsa bile, Fed’in ekonomiye zarar verme endişesi duymadan politika faizini agresif bir hızda sıkılaştırmaya devam edebilecekleri görüşünü de doğrulayacak. Daha da önemlisi, sağlıklı tüketici talebi enflasyonu yükseltebilecek bir faktör olarak görülebilir.
Haftanın ilerleyen saatlerinde ABD ekonomik raporu, haftalık İlk İşsizlik Başvurularını ve Philadelphia Federal Rezerv Bankası’nın Mayıs ayı İmalat Anketini sunacak. Analist, mevcut piyasa ortamında doların uzun süreli zayıflamasını olası görmüyor. Çünkü, doların değerlemesini yönlendiren faktörler, yani devam eden Rusya-Ukrayna çatışması, Çin’deki kilitlenmeler ve Fed’in sıkılaştırma beklentileri arasında artan enflasyon korkuları, önümüzdeki hafta bozulmadan kalacak. Bu nedenle analist, kısa vadede altının toparlanma girişimlerinin sınırlı kalmasını beklemenin mantıklı olacağını belirtiyor.
Altın teknik analizi ve altın duygu anketi
Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi, bu haftaki fiyat hareketini takiben Ağustos ayından bu yana ilk kez 30’a düştü. Analist, bu durumun altının bir sonraki düşüşten önce teknik bir düzeltme yapabileceğini gösterdiğini söylüyor. Analist, şu teknik seviyelere dikkat çekiyor:
Yukarı yönde, 200 günlük SMA, bir toparlanma hedefi olarak görülebilecek 1.840 dolarda dinamik direnç oluşturuyor. Altın bu seviyenin üzerinde bir günlük kapanış yapamadığı sürece, düşüş eğilimi bozulmadan kalabilir. 1.800 dolar, 1.790 dolar ve 1.780 dolar öncesinde ilk teknik destek olarak hizalanıyor. Öte yandan, alıcılar 1.840 doları desteğe çevirmeyi başarırsa, 1.860 dolara ve 1.880 dolara doğru ek toparlanma kazanımlarına tanık olunabilir.
FXStreet Tahmin Anketi, yakın vadede altın için karışık bir tablo çiziyor. Birkaç analist, sarı metalin önümüzdeki hafta bir toparlanma kaydedeceğini tahmine ederken, diğerleri 1.800 doları test edeceğini düşünüyor. Bir aylık görünümde hafif bir düşüş eğilimi var, ancak ortalama hedef 1.835 dolar.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.