Investing.com – Ekim ayının ilk haftasını geride bırakırken yurt içinde hem siyasi hem de ekonomik hareketlilik devam etti. Tüketici enflasyonunun açıklandığı haftada dolar/TL yükselişe devam ederken, akaryakıta zam geldi ve 5 Ekim‘de zam geldi. Merkez Bankası rezervleri, swap dışarıda bırakıldığında tarihin en düşük seviyesine indi. Haftanın ilk gününde SPK’nin borsa manipülasyonu yaptığı belirtilen kişilere işlem yasağı getirmesinin ardından, hafta ortasında 5 kişinin tutuklandığı açıklandı. Yurt dışında ise ABD’den gelen istihdam verileri ve Fed yetkililerinin açıklamaları takip edildi. Kripto para piyasasında da bazı gelişmeler dikkat çekti.
Geride bıraktığımız haftada Investing.com Türkiye kullanıcılarının en çok ilgi gösterdiği 5 gelişmeyi özetledik.
Benzin ve motorine iki kez zam geldi
Geride kalan haftada kullanıcılarımızın en çok ilgilendiği beşinci gelişme, benzin ve motorine gelen zamlardı.
Benzinin litresi 3 Ekim’de yapılan 62 kuruş zamla 19,86 TL’ye çıktı. 4 Ekim’deki 74 kuruşluk zammın ardından ise 20 TL bir kez daha aşıldı.
Motorine ise peş peşe 1,10 TL ve 1,39 TL zam geldi. Motorinin litre fiyatı 25 TL’yi aştı.
Otogaz 11 TL civarındaki seyrini koruyor.
Fed yetkililerinden şahin açıklamalar
Fed yetkilileri enflasyonu düşürmek için kararlılık mesajları vermeyi sürdürüyor. Piyasalar 2023’ün ikinci yarısında faiz indirimi beklese de çoğu bölgesel Fed Başkanı sıkı para politikasında erken bir gevşeme olmayacağı görüşünde.
Atlanta Fed Başkanı Bostic, faizin %4,5’a kadar yükseltileceği ve 2023’te para politikasından hızlı bir dönüş olmayacağını düşündüğünü belirtti.
San Francisco Fed Başkanı Daly, istihdamda ılımlı bir yavaşlama beklediğini ve 2023’te işsizlik oranının %4,5 civarında olacağını, yavaşlama için alan olduğunu söyledi.
New York Fed Başkanı Williams, Fed’in enflasyonu makul seviyelere indirmek için her şeye rağmen ilerlemesi gerektiğini vurguladı.
Bitcoin’in doğuşuna sebep olan kriz tekrarlanabilir: Rekorlar geri mi geliyor?
2008 küresel krizi, ABD’de mortgage krizi olarak baş gösterdikten sonra tüm dünyayı olumsuz etkilemiş; sonucunda Lehman Brothers gibi bir devin iflasıyla sonuçlanmıştı. 2008 krizinde gizemli geliştiricisi Satoshi Nakamoto tarafından piyasaya sürülen Bitcoin ise 10 yılı aşkın sürede ortaya çıkan yeni bir finans piyasasının ilk tohumu oldu.
Olası bir Credit Suisse iflasının sonuçları tüm Avrupa bankacılığını son derece olumsuz etkileyebileceği endişesi, bazı analistlere göre küresel yatırımcıların güvenli liman olarak altın ile birlikte yeniden Bitcoin talebini artırma durumunu öne çıkarabilir.
ABD’nin Halkbank kararının ardından borsada yükseliş hızlandı
Halkbank‘ın ABD’de devam eden davasında geçtiğimiz hafta görüşmeler başladı. Halkbank’ın itirazının ardından ABD Anayasa Mahkemesi toplandı ve karar verildi.
Halkbank, ABD’nin İran yaptırımlarını delmekle suçlanıyordu. Banka, Ağustos ayında hakkındaki suçlamalara itiraz ederek Bağımsız Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasasına göre yargılanmaması gerektiğini belirtmişti.
Eylül’de bu itiraz mahkemece dikkat alındı ve yapılan değerlendirmede Halkbank’ın tekrar dinlemeye alınmasına karar verildi.
Şartlı sermaye artırımı açıklayan SASA, yükselişine devam ediyor
SASA Polyester, paya dönüştürülebilir tahvil sahipleri için şartlı sermaye artırımı yapılacağını duyurdu.
SASA, paya dönüştürülebilir tahvil sahipleri için şartlı sermaye artırımı duyurusunun ardından 3 Ekim’de 69,25 TL – 71,25 TL fiyat aralığından (ortalama 70,29 TL) 750.000 lot pay geri aldığını ve şirketin sahip olduğu SASA paylarının 3.007.001 adede ulaştığını duyurdu.
Hisse senedi 4 Ekim’de sabah seansında önemli bir talep artışı görerek tavan fiyattan işlem gördü ve fiyatını 78,4 TL’ye kadar yükseltti.
Haftanın en çok okunan haberi: Enflasyon oranı açıklandı
Bu hafta kullanıcılarımızın en çok ilgi gösterdiği gelişme TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileriydi.
Yıllık enflasyon %83,45 olarak açıklandı.
Üretici enflasyonu ise son ayda %4,78 artarken son bir yılda %151,50 artış gösterdi. Bu seviye, 1995 yılı sonrası en yüksek seviye oldu.
Yazar: Özgün Çağlar Deniz
Sizce bu haftanın en önemli gelişmesi neydi? Fikirlerinizi yorumlarda bizimle paylaşın.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.