Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$99.261
% 1.15
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 99.261
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Güneş tutulması nasıl, nereden izlenir?

Türkiye’de 25 Ekim’de parçalı güneş tutulması tüm Türkiye’den izlenebilecek. Güneş tutulması en son 2006 yılında izlenmişti. Uzmanlara göre Türkiye’de bir sonraki parçalı güneş tutulmasının 2027, tam güneş tutulmasının ise 2060 yılında görülmesi bekleniyor.

Güneş tutulmasının sebebi nedir?

Tutulma Dünya, Güneş ve Ay aynı doğrultuda sıralandığında gerçekleşir. Ay, Dünya ile Güneş arasına girerek yerkürenin yüzde 0,4’lük kısmını karanlıkta bırakıyor.

Ay’ın gölgesinin Dünya’ya düştüğü 33 günlük bir pencere bulunmakta. Bu pencere 173,3 günde bir tekrar açılır. Her 6 ayda bir gerçekleşen Güneş veya Ay tutulması aynı noktadan izlenemez.

Teorik olarak maksimum Güneş tutulması 7 dakika 33 saniye.

25 Ekim’deki parçalı güneş tutulması Anadolu

Tutulma nasıl izlenmeli?

Güneş‘i açık şekilde görebileceğiniz bir noktaya ihtiyacınız bulunuyor. Tutulmadan birkaç gün önce seçtiğiniz yerden Güneş‘i açıkça gördüğünüzden emin olun. En önemlisi gözlerinizi koruyacak gereçleri yanınızda bulundurun. Ayrıca kamera ve akıllı telefonlarınızın lenslerini korumayı unutmayın.

Uzmanlar, güneş tutulmasının çıplak gözle izlenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Takip için koruyucu gözlük, basit bir projeksiyon cihazı veya bir karton bile yeterli olabilir. 

Teleskop veya dürbünle tutulmayı izlemek için de koruyucu gözlüklerde kullanılanlardan çok daha güçlü filtrelere ihtiyaç duyuluyor.

Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, AA’ya yaptığı açıklamada şu uyarıda bulunuyor

“Güneşe çıplak göz ile bakarsak güneşten gelen çok güçlü ışınım görme yeteneğimizin kaybına yol açabilir. Bu nedenle parçalı tutulma halinde olsa bile güneşe hiçbir zaman doğrudan bakılmaması gerekiyor. Özel filtreler olmadan çıplak gözle, fotoğraf makinesiyle, dürbün veya teleskopla güneşe bakmak gözlerde kalıcı hasara ve görme kaybına neden olabilir. Biz de bu nedenle tutulmayı izlemek isteyen öğrenci gruplarımız için ‘güneş gözlemcisi’ adını verdiğimiz tutulma gözlüğü hazırladık. Bu sayede öğrencilerimiz tutulmayı en güvenli şekilde gözlemleyebilecek. Burada güneşin yüzde 80’inden fazlası örtülecek. Bu bölgeden uzaklaştıkça güneşin örtülme oranı azalacak. Tutulmanın Türkiye’de gözlemlenebileceği en iyi yer ülkemizin kuzeydoğusu. Burada, güneşin yaklaşık yüzde 60’ı örtülecek. Ülkemizin güneybatısındaysa bu oran yüzde 30 civarında olacak.”

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir