Aktivist bir yatırımcının, kömür işini ayırması yönündeki isteğinin baskısını yaşayabilecek bir konumda olan Glencore (OTC:GLNCY) (LON:GLEN) Pazartesi günü %1,1 düşüş gösterdi.
Financial Times’a (FT) göre geçmişte hem Fransız süt ürünleri devi Danone’yi hem de Belçikalı kimya şirketi Solvay ‘ı (BR:SOLB) devralmış olan hedge fon Bluebell Capital Partners, şirketi A ve B Sınıfı hisselerle ayrı bir kömür şirketi kurması için zorluyor.
Glencore ‘A’ Sınıfı hisseleri elinde tutmaya devam edecek, böylece ayrılan şirketin kontrolünü ve kömürünü pazarlama haklarını almanın yanında işletmede yalnızca %9,09’luk bir ekonomik çıkar elde edecek. FT’ye göre mevcut Glencore hissedarları ‘B’ hisselerini alacak ve ekonomik çıkarın %90,91’ine sahip olacak.
Bluebell ortakları Giuseppe Bivona ve Marco Taricco, geçen yıl Glencore’a yatırımcıların ilgisini kaybettiğini iddia ettikleri termal kömür işini ayırmasını söyleyerek şirketin geri kalanını gerçek değerine göre indirimli olarak faaliyet yapmaya yönlendirdi. Glencore CEO’su Gary Nagle, birçok alternatif sahibe göre çevreye daha duyarlı bir varlık sahibi olacağını savunarak buna karşı çıktı.
Yatırım yöneticilerinin çevre dostu ve sosyal açıdan bilinçli yatırım yaklaşımları anlatılarıyla yeni müşteriler çekmeye çalıştığı bir dönemde Bluebell’in baskısı, yaygın bir tema haline gelen bu fikrin bir yansıması. Bu tema, kârlarını fosil yakıt çıkarma ve işlemeden elde eden şirketler üzerinde baskı yarattı. Geçen yıl BHP Billiton (ASX:BHP), bu tür ‘ESG’ yatırımcılarını memnun etmek için petrol varlıklarını ayrı bir birime çevirdi.
Fosil yakıtlar karşısındaki baskı hız kazanırken pandemi kaynaklı kıtlıklar ve canlanan ekonomiler sayesinde işin kendisi de keskin bir yükseliş yaşadı. Bu da şirketlerde rekor kârlar sağladı. Sonuç olarak Glencore’un hisse senedi fiyatı geçen yıl %55’in üzerinde arttı.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.