İsviçre Finans Piyasası Denetleme Otoritesi (FINMA), düzenleyici kontrolü güçlendirmek ve finansal riskleri azaltmak amacıyla stablecoin ihraççıları için yeni kurallar önerdi. Bu fikir, stablecoin’lerin daha geniş finansal ekosisteme ve kontrol edilen kurumlara nasıl etki edebileceği konusundaki artan endişelerle örtüşüyor.
Yakın tarihli bir tavsiye raporunda FINMA, stablecoin ihraççılarını finansal aracılar olarak sınıflandırmak istediğini belirterek, bu dijital varlıklarla ilgili kara para aklama, terör finansmanı ve yaptırımların önlenmesi gibi daha yüksek riskleri vurguladı. Stablecoin’lerin, sabit bir değeri korumak için geleneksel para birimlerine veya diğer varlıklara bağlı dijital varlıklar olarak benimsenmesi artmıştır. Ancak yasadışı faaliyetlerde kullanımları nedeniyle patlayıcı büyümeleri, dünya genelinde düzenleyici endişeleri de artırmıştır.
26 Temmuz’da yayınlanan yönergelerine göre FINMA, stablecoin ihraççılarının geleneksel bankalarla aynı kara para aklama (AML) kurallarına uyması gerektiğini vurguladı. Bu, faydalanıcı sahiplerin ve stablecoin sahiplerinin kimliğinin kanıtlanmasını içerir.
FINMA, “Bu nedenle stablecoin ihraççısı, kara para aklama mevzuatı için bir finansal aracı olarak kabul edilir ve diğer şeylerin yanı sıra, müşteri olarak stablecoin sahibinin kimliğini geçerli yükümlülükler doğrultusunda doğrulamalı (Md. 3 AMLA) ve faydalanıcı sahibin kimliğini belirlemelidir (Md. 4 AMLA)” dedi.
İlginizi Çekebilir: Trump, SEC Başkanı Gensler’i Görevden Almayı Planlıyor
AML uyumunun yanı sıra, FINMA, belirli şartları yerine getirmeleri koşuluyla bankacılık lisansı olmadan stablecoin ihraççılarının nasıl çalışabileceğini açıkladı. Bu şartlar, mevduat sahibinin korunmasını garanti altına alır ve ihraççıların varsayılan durumunda bir bankadan garanti almalarını zorunlu kılar. FINMA, çerçevenin varsayılan garantiler için asgari kriterleri belirlediğini ve ihraççıların müşterilere bildirimde bulunmaları, garanti limitlerini aşmamaları ve iflas durumunda kayıp sertifikası beklemeden anında talepleri kabul etmeleri gerektiğini savundu.
FINMA’nın eylemleri mevduat sahibinin korumasını artırsa da, güvenlik bankacılık lisansı ile örtüşmemektedir. Yine de düzenleyici, varsayılan garanti risklerini azaltmaya ve stablecoin ihraççılarının yüksek kriterleri karşılamasını sağlamaya kendini adamıştır, böylece tüketicileri korumaktadır.
Tether ve USDC gibi geleneksel para birimlerine bağlı kripto paraları içeren stablecoin endüstrisi son zamanlarda patlayıcı bir büyüme yaşamış ve 2023’te eşi benzeri görülmemiş bir piyasa büyüklüğüne ulaşmıştır. Küresel otoriteler, bu hızla değişen endüstri için kurallar sağlama konusunda hızla yanıt vermektedir. PwC Küresel Kripto Düzenleme Raporu 2023’ün sonunda, İsviçre de dahil olmak üzere en az 25 ülke ya kanunlar çıkarmış ya da stablecoin kurallarını benimsemiştir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Pingback: Patrick O'Grady, Ava Labs'ten Ayrılarak Kendi Şirketini Kuruyor - Coin Mühendisi