Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.669
% 0.48
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.669
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Fed’in faiz kararı öncesi bilmeniz gerekenler

İki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına dün başlayan ABD Merkez Bankası Fed bu akşam TSİ 21’de faiz kararını açıklayacak.

Fed Başkanı Jerome Powell TSİ 21:30’da basın toplantısı düzenleyecek.

Bloomberg anketine katılan 85 ekonomistin çoğunluğu yüzde 1,50-yüzde 1,75 olan faiz bandında 75 baz puanlık faiz artışı öngörüyor.

Fed kararlarına yönelik swap sözleşmeleri Eylül ayında ise 50 baz puanlık bir faiz artışının beklendiğine işaret ediyor. Yine swap piyasalarında faizlerin aralık ayında yüzde 3,4’te tepe yaptıktan sonra 2023’te düşmeye başlayacağı fiyatlanıyor.

Fed Başkanı Powell’dan net mesaj beklenmiyor

Ancak enflasyonla mücadelede esneklik ihtiyacı olan Powell’ın, faizlerin hangi seviyeye kadar, nasıl bir hızda yükseltileceği, sonra ne zaman indirilebileceği konusunda çok net mesajlar vermesi beklenmiyor. Bu durumun da oynaklık göstergelerini yüksek seviyelerde tutacağı tahmin ediliyor.

Medley Global Advisors LLC Küresel Makro Stratejisti Ben Emons, “Enflasyon konusunda bu kadar belirsizlik olduğu sürece, Fed’in açık bir ileriye dönük yönlendirmesi olamaz. Powell’ın kendisine seçme imkanı sağlaması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Bu beklenti, Fed politikasına hassasiyeti daha yüksek olan 2 yıllık tahvillerin oynaklığını hedge etme maliyetini rekora yakın seviyelere taşımış durumda.

Öte yandan ABD 2 yıllık tahvil getirisi salı günü 4 baz puan artışla yüzde 3’ün üzerinde seyrederken, 10 yıllık tahvilin getirisi 1 baz puan yükselerek yüzde 2,8068 oldu. Büyüme için yakından izlenen bir gösterge olan 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin getiri farkı da resesyon sinyali vermeye devam ederek dün 2000 yılından bu yana en ters seviyeye ulaştı.

Resesyon tartışmaları

Fed’in faiz kararı ile perşembe günü açıklanacak ABD büyüme rakamları küresel piyasaların en önemli gündem maddeleri olmaya devam ederken, ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceği tartışılmaya da devam ediyor.

Fed’in 40 yılın zirvesindeki enflasyonla mücadelenin dozunu artırmasıyla ekonominin yavaşlamasına yönelik endişeler de tırmanıyor. Özellikle de konut piyasası verilerinin olumsuz sinyaller verdiği, teknoloji şirketlerinin işe alımları askıya aldığı ve işsizlik maaşı başvurularının tırmanışa geçtiği bir ortamda. Fed’in izlediği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim fiyat endeksi (PCE) mayıs ayında yüzde 6,3 ile yüzde 2 enflasyon hedefinin oldukça üzerinde artmıştı.

Manşet enflasyon 40 yılın zirve seviyelerinde

Manşet tüketici enflasyonu verisi de haziranda yüzde 9,1’e yükselmişti. Vadeli piyasalarda Fed’in yıl sonunda kadar faizleri yaklaşık yüzde 3,5’e yükselteceği, 2023’ün ikinci yarısında ise düşürmeye başlayacağı fiyatlanıyor.

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin gelecek 12 ayda bir resesyon beklentisi de haziran ayındaki yüzde 30 seviyesinden yüzde 47,5’e yükseldi. 18-22 Temmuz arasında yapılan MLIV Pulse anketine katılanların yüzde 51,8’i de Fed’in ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu düşürme ihtimalini “düşük” olarak değerlendirdi.

Bank of America ABD Başekonomisti Michael Gapen 2022’nin ikinci yarısından itibaren başlayacak ılımlı bir resesyon öngördü.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers “yumuşak inişin çok mümkün görünmediğini” söylerken, mevcut Hazine Bakanı Janet Yellen ise istihdam artışında bir yavaşlama olduğunu ancak resesyon emareleri görmediğini kaydetti.

Öte yandan Fed yetkilileri şu ana kadar bir resesyondan kaçınmanın mümkün olduğunu ve yumuşak inişin sağlanabileceğini savundular. Powell da daha önceki açıklamalarında fiyat istikrarını sağlamada başarısız olmanın, ABD ekonomisini resesyona sokmaktan “daha büyük bir hata” olacağını belirtmişti.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir