Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.743
% 1.30
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.743
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Faiz artırımı gerilimi ve talep endişeleri, petrol fiyatlarında temkinli bir seyre yol açtı

Yatırımcıların Fed toplantısı öncesinde büyük bahislerden uzak durmasıyla petrol fiyatları Salı günü çok az hareket ederken yılın geri kalanında istikrarlı talebe ilişkin şüpheler de ticaret üzerinde baskı oluşturdu.

Londra’da işlem gören Brent petrol %0,1 artışla 91,84 dolara yükselirken ABD WTI %0,3 düşüşle 85,09 dolara geriledi.

Fed’in Çarşamba günü faiz oranlarını 75 baz puan artırması ve 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonu kontrol altına alma yolunda daha fazla artış sinyali vermesi bekleniyor. Avrupa ve Asya’daki diğer merkez bankalarının da bu hafta dünya genelinde artan enflasyon seviyeleri nedeniyle faiz oranlarını artırması öngörülüyor.

Artan faiz oranları piyasalardaki likidite miktarını azaltarak ham petrol fiyatları üzerinde baskı yaratma eğilimindedir. Ayrıca tüketicilerin harcama gücünü de baskılar.

Bu hafta açıklanan verilere göre ABD’de kara yolu seyahati Temmuz ayında %3,3 oranında düşerken yüksek akaryakıt fiyatları ülkedeki benzin talebini azaltmaya devam etti. Benzin fiyatlarındaki son düşüş yurt içi talebe fayda sağlamış olsa da artan faiz oranlarının tüketiciler üzerinde daha fazla baskı yaratmasıyla bu durum değişebilir.

ABD’de artan enflasyon, büyük ölçüde yüksek akaryakıt fiyatlarına bağlandı ve bu da hükümeti, enflasyon oranlarını düşürmek için tedbir almaya teşvik etti. Ülke bu yıl Stratejik Petrol Rezervi’nden (SPR) düzenli olarak petrol çekerek rezervi 38 yılın en düşük seviyesine getirdi.

Enerji bakanlığı, Avrupa Birliği’nin Rus petrol ithalatını tamamen yasaklamasından önce SPR’den 10 milyon varil daha petrol kullanmayı planlıyor.

Bu durum, Çinli ham petrol rafinerilerinin ihracatı artırma planlarıyla birleşince ham petrol piyasaları için potansiyel bir arz bolluğuna yol açabilir.

Petrol fiyatları Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcında ulaştığı yüksek seviyelerden geriledi ve yatırımcıların resesyonun küresel talebi düşüreceğinden korkması nedeniyle şu anda yılın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor.

Ancak Pazartesi günü fiyatlar, majör ithalatçı Çin’de COVID-19 kısıtlamalarının hafifletilmesinin talebe fayda sağlayacağı umuduyla hafif yükseldi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) bazı üyelerinin üretim hedeflerini tutturamaması da arzın bu yıl içinde daralabileceği beklentilerini artırdı. Avrupa’da sert bir kış yaşanması ise daha fazla ısıtma yakıtı kullanımına yol açarak ham petrol fiyatlarına fayda sağlayabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir