Kriptolar:
29756
Bitcoin:
$66.920
% 0.00
BTC Dominasyonu:
%54.4
% 0.24
Piyasa Değeri:
$2.43 T
% 3.07
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 66.920
BTC Dominasyonu:
% 54.4
Piyasa Değeri:
$2.43 T

Euro Bölgesi bileşik PMI Eylül ayında 48,2 puana geriledi – S&P Global

Şirketler üzerinde enflasyon baskısı artarken Euro Bölgesi’nde ticari faaliyetlerdeki gerileme, Eylül ayında derinleşerek son 20 ayın en düşük seviyesine indi.

S&P Global’in Euro Bölgesi için flaş bileşik satın alma müdürleri endeksi (PMI), Ağustos ayındaki 48,9 puandan 48,2’ye gerileyerek ekonomistlerin tahminlerine paralel bir değer aldı. Endeksin 50’nin altında olması daralmaya işaret ediyor.

COVID-19 karantinaları sırasında kaydedilen rakamlar çıkarıldığında Eylül ayı PMI’daki yavaşlama, 2013’ten bu yana bölge için en keskin yavaşlama oldu ve bölge ekonomisinin karşı karşıya olduğu ciddi sorunlara işaret ediyor.

Tüketicilerin harcamalarını dizginlemesine neden olan ve şirketlerin giderlerini artıran artan fiyatlar (özellikle Rus gaz arzındaki son azalmaya bağlı olarak enerji maliyetlerindeki artış) nedeniyle hem imalat hem de hizmet sektörlerindeki faaliyetler, sırasıyla 19 ve 28 ayın en düşük seviyelerine indi.

S&P Global Market Intelligence baş ekonomisti Chris Williamson, “Şirketler iş koşullarının kötüleştiğini ve artan enerji maliyetlerine bağlı olarak fiyat baskılarının yoğunlaştığını bildirirken Euro Bölgesi’nde resesyon kapıda.” dedi.

“İlk PMI verileri üçüncü çeyrekte %0,1’lik bir ekonomik daralmaya işaret ediyor.”

S&P Global tarafından yapılan açıklamada mal ve hizmetlere yönelik yeni siparişlerin art arda üçüncü ayda da düştüğü belirtilerek “[m]alzeme siparişleri özellikle ciddi şekilde düştü ancak hizmet sektörüne yeni iş girişleri de artan bir oranda düştü – her iki durumda da üretimden daha hızlı gerileyerek Ekim ayında üretim kayıplarının daha hızlı olacağına işaret etti.” denildi.

S&P Global, Ağustos ayında son 17 ayın en düşük seviyesine gerileyen istihdam artışının, işverenlerin yeni işçi alma konusundaki çekingenliğinde artış olduğunu yansıttığını söyledi.

Ülke bazında bakıldığında; Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, 45,9 puan ile hizmet sektöründe 13 yılın en büyük faaliyet düşüşünü yaşadı ve Mayıs 2020’den bu yana en zayıf PMI değerini kaydetti. Alman ekonomisinin önemli bir parçası olan imalat faaliyetleri de geriledi ancak tedarik zincirindeki kısıtlamaların azalması düşüş oranının hafiflemesine yardımcı oldu.

Fransa’da üretim Ağustos ayında neredeyse durma noktasına geldikten sonra 51,2 ile genişleme bölgesindeydi. Ülkede fabrika sektöründeki zayıflık, hizmet sektörü büyümesindeki hızlanma ile dengelendi.

ING analistleri, Avrupa’da yaz turizm sezonunun sona ermesiyle birlikte kıtadaki firmaların “telafi etkinlikleri” için çok az fırsat kaldığı uyarısında bulundu. Bu karamsarlığın, Euro Bölgesi tüketici güveninin Eylül ayında rekor seviyeye gerilemesine de yansıdığını belirtti.

ING analistleri bir notta, “[T]üketiciler, bölge genelinde enerji faturaları yükseldikçe harcamalar konusunda daha temkinli olmaya başlıyor.” dedi.

Analistler son PMI verilerinin; Euro Bölgesi’nin yüksek enflasyon, artan işsizlik ve düşük büyümenin damgasını vurduğu bir dönem olan “stagflasyon” ile karşı karşıya olduğu yönündeki görüşlerini teyit ettiğine inandıklarını da ekledi.

S&P Global (NYSE:SPGI)’den Williamson, rakamların aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika yapıcılarının fiyatlardaki artışı kontrol altına alma ve aynı zamanda Euro Bölgesi ekonomisinde uzun süreli bir durgunluktan kaçınma çabalarında karşılaştıkları zorlukların da altını çizdiğini söyledi.

ECB, faiz oranlarını şimdiye kadarki en hızlı tempoda artırıyor ancak fiyatlar inatçı bir şekilde yüksek kalmaya devam ediyor ve uzun vadeli beklentiler, artık merkez bankasının %2’lik hedefinin üzerinde olmaya başladı. Bu hafta başında ECB Başkanı Christine Lagarde, kızgın enflasyonu yatıştırmak için faiz oranlarının büyümeyi engelleyecek bir seviyeye yükselmesi gerekebileceğini belirtti.

{1|EUR/USD}}, Cuma günü 20 yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra PMI verilerinin ardından dolar karşısında kırmızıda işlem görürken Almanya’nın 10 Yıllık getirisi, 2013’ten bu yana ilk kez %2’yi buldu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir