Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$95.176
% 0.89
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.176
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Ethereum 29 Haziran’da Büyük Yükseltme Yapacak! İşte Ayrıntılar

Ethereum (ETH), 29 Haziran 2022 Çarşamba günü planlanmış bir ağ yükseltmesinden geçecek. Bu tarih blok boyutu nedeniyle değişken olabilir. Peki bu yükselmeyle ağda neler değişiyor?

Gray Glacier (Gri Buzul) nedir? Ethereum için neden önemli?

Gray Glacier ağ yükseltmesi, zorluk bombasının (difficulty bomb) parametrelerini değiştirerek yaklaşık 100 günlük gerileme yapar. Zorluk bombası beş farklı ağ yükseltmesinde geri itildi. Byzantium, Constantinople, Muir Glacier, London ve en son Arrow Glacier ağ yükseltmesi. Bunun dışında, Gray Glacier ek bir değişiklik getirmiyor.

Ethereum geliştiricisi Tim Beiko, Gray Glacier yükseltmesinin zorluk bombasının son gecikmesi olabileceği konusunda iyimser. Yakın tarihli bir tweet’te, yükseltmenin ayrıntılarını anlatan aşağıdaki blog yazını paylaştı.

Zorluk bombası sadece Ethereum mainnet’i etkiliyor. Çünkü Ropsten aşaması daha önce PoS mekanizmasına geçti. Bunun bir sonucu olarak Gray Glacier herhangi bir testnet üzerinde konuşlandırılmayacak. Coinmuhendisi.com olarak aktardığımız üzere, Ethereum mühendisi Tim Beiko’ya göre, “Gri Buzul” terimi, “tam anlamıyla” başka bir buzulla birleştiği için tercih ediliyor.

Ethereum difficulty bomb nedir?

Her zaman Ethereum’un bir parçası olan zorluk bombası, imkansız hale gelene kadar coin üretme zorluğunu hızla yükseltir. Bomba patladığında ve patlamasına izin verildiğinde, merge’den önceki günlerin (PoS’a geçişin) yakın olduğu anlamına gelir.

Geliştiriciler, merge (birleşme) için henüz resmi olarak belirli tarih belirtmedi. Ancak Vitalik Buterin, büyük bir sorun olmazsa Ağustos ayında veya en geç Eylül/Ekim’de gerçekleşebileceğini söylüyor. Zorluk bombasını erteleme kararı, uzun zamandır beklenen yükseltmenin beklenenden daha uzun sürebileceği endişelerini artırıyor.

ETH 2.0 ile neler değişecek?

Çok aşamalı yükseltme, ağın altyapısında çeşitli değişiklikler yoluyla Ethereum ağının ölçeklenebilirliğini ve güvenliğini iyileştirmeyi amaçlıyor. Dahası, PoW modelinden PoS geçişi sağlayacak.

ETH 2.0 veya “Serenity” olarak da bilinen ETH 2.0, en önemli Ethereum yükseltmesidir. Yükseltme, darboğazlardan kaçınabilmesi ve aynı anda daha fazla işlemi gerçekleştirebilmesi için Ether ağının hızını, verimliliğini ve ölçeklenebilirliğini artırmayı amaçlıyor.

Bildiği üzere ETH 2.0, 1 Aralık 2020’de yayınlanacak olan Beacon Chain adlı ilk yükseltme ile birkaç aşamada piyasaya sürüldü. Beacon Chain, ağın bir PoS konsensüs mekanizmasına geçişinin önemli bir özelliği olan Ethereum staking getiriyor. Adından da anlaşılacağı gibi, Ethereum mainnet’ten ayrı bir Blockchain’dir.

PoS’a geçiş, NFT’ler için yüksek verim sağlıyor

Diğer yandan, mevcut Ethereum ağı, saniyede yalnızca yaklaşık 30 işlemi gerçekleştiriyor. Bu nedenle ağda gecikmelere ve sıkışıklığa neden oluyor. Özellikle Ethereum 2.0, saniyede 100.000 işleme kadar kapasite sağlayacak. Bu artış, diğer chain’lerin uygulanmasıyla sağlanacaktır.

Sonuç olarak, daha fazla ölçeklenebilirlik, daha fazla kullanım anlamına geliyor. Aynı zamanda ETH için daha fazla talebe neden olacak. Çoğu yatırımcı ve uzman bu yükselmeyle Ethereum’un kurumsal ilgi çekeceğini söylüyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir