Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$95.238
% 1.76
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.238
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Enflasyon Nedir? Enflasyon Nasıl Çalışır?

Enflasyon Nedir? 

Enflasyon, seçilen ürün ve hizmetlerin ortalama fiyatlarında zaman içinde meydana gelen değişikliklerin neden olduğu bir para biriminin satın alma gücünün kaybıdır. Enflasyon nedeniyle aynı mal ve hizmetleri satın almak için daha fazla para gerekir.

Çeşitli şeyler enflasyon yaratabilir. Tedarik zinciri sorunları, bastırılmış tüketici talebi ve pandeminin ekonomik artışı  bazı kısımlarda enflasyondaki mevcut artışta rol oynadı.

Enflasyon nasıl çalışır? 

Enflasyonun başlıca ölçütleri genellikle şu faktörleri içerir:

  • Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE).
  • Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE).
  • Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE).

Hepsi, tüketicilerin harcadıkları ve üreticilerin ekonominin tüm sektörlerinde ne elde ettiği konusundaki değişiklikleri izlemek için çok sayıda ölçüt kullanır.

Doların değerinin istikrarlı bir şekilde düştüğünü anlamak cesaret kırıcı olsa da, çoğu ekonomist küçük bir enflasyon oranını sağlam bir ekonominin olumlu bir göstergesi olarak görüyor. Makul bir enflasyon oranı, insanları paralarını yataklarının altına gömüp değer kaybetmesini izlemek yerine şimdi yatırım yapmaya veya kullanmaya teşvik eder.

 

Enflasyonun kontrolden çıkmasına ve önemli ölçüde artmasına izin verilirse, bir ekonomi için yıkıcı bir güç haline gelebilir. Kontrolsüz enflasyon bir ekonomiyi yok etme potansiyeline sahiptir. En dikkate değer örneklerden biri, 2018’de enflasyon oranının her ay %1.000.000’un üzerine çıkarak ekonomiyi mahvettiği ve çok sayıda vatandaşı ülkeyi terk etmeye zorladığı Venezuela’dır.

 

Enflasyonun Nedenleri 

Enflasyon, çeşitli ekonomik faktörler yoluyla gerçekleşebilse de, para arzındaki bir artıştan kaynaklanır. Para otoriteleri bir ülkenin para arzını şu yollarla artırabilir:

Paranın Miktar Teorisi

Gevşek para politikası genellikle uzun süreli yüksek enflasyon dönemlerine yol açar. Dolaşımdaki para miktarı ekonominin büyüklüğünü aştığında bir para birimi birim değerini kaybeder.

Sonuç olarak, satın alma gücü azalır ve fiyatlar artar.

Ekonominin Arz Veya Talep Tarafındaki Baskılar

  • Talep çekme enflasyonu: Hisse senedi piyasasındaki artış veya genişletici politikalar gibi. Merkez bankası, talebi karşılamak için hükümet harcamalarını artırdığında veya faiz oranlarını düşürdüğünde, bunun sonucunda fiyatlar yükselir. Bu, genel talebi ekonominin sürdürülebilir bir şekilde üretebileceğinin üzerine anlık olarak artırabilir.
  • Maliyet-itme enflasyonu: İşletmelerin mal ve hizmet üretim maliyetlerinin artması nedeniyle fiyatları yükseltmek zorunda kaldıklarında ortaya çıkar.

 

Dahili enflasyon

Çalışanlar, artan yaşam giderlerini karşılamak için ücret artışı talep ettiğinde gerçekleşir. Kendi kendini güçlendiren bir maaş ve fiyat artışı döngüsü, işletmelerin artan ücret maliyetlerini karşılamak için fiyatlandırmalarını artırmalarından kaynaklanır.

 

Enflasyonun Artıları Ve Eksileri

Artıları

Enflasyon,  ekonomi tam kapasitede çalışmadığında, yani kullanılmayan emek veya kaynaklar olduğunda çıktıyı artırmaya yardımcı olur. Tasarruf etmek yerine harcamayı bir dereceye kadar teşvik etmek için ideal bir enflasyon seviyesi sıklıkla önerilmektedir. Paranın satın alma gücü zamanla azalırsa, tasarruf etmek ve daha sonra harcamak yerine şimdi harcamak için daha büyük bir teşvik mevcut olabilir.

Daha fazla para, artan harcama anlamına gelir ve bu da daha fazla toplam talep anlamına gelir. Bu nedenle artan talebi karşılamak için daha fazla çıktı gereklidir. Harcamalar artabilir, bu da bir ülkedeki ekonomik büyümeyi teşvik edebilir. Dengeli bir stratejinin, enflasyon değerini ideal ve arzu edilen bir aralıkta koruduğuna inanılmaktadır.

Enflasyon , ülke çok üretken hale geldiği için tüketici fiyatlarının sürekli düşmesine izin verilirse, müşterilerin daha iyi bir anlaşma için beklemek için alımlarını ertelemeyi öğreneceklerini söyleyen Tasarruf Paradoksu’ndan kaçınmak için gerekliydi . Bu paradoks, üretimde azalmaya, iş kayıplarına ve kötüleşen bir ekonomiye neden olan toplam talebi azaltan net bir etkiye sahiptir.

Borç alanlar, borçlarını aldıkları paradan daha düşük bir değerde ödediğinde, enflasyon onlar için işleri daha da kolaylaştırır. Bu, genel olarak harcamaları artıran borç vermeyi ve borçlanmayı teşvik eder.

Eksileri

Enflasyon nedeniyle insanlar daha fazla para ödemek zorunda kalacak. Enflasyon, insan varlıklarının gerçek değerini azaltabilir. Bu nedenle, portföylerini enflasyona karşı korumak isteyenler emtia, gayrimenkul, altın ve diğer enflasyondan korunan varlık sınıflarına yatırım yapmayı düşünmelidir. Yatırımcıların enflasyondan kar elde etmesinin bir başka yolu da enflasyona endeksli tahvillerdir.

Yüksek ve düzensiz enflasyon oranları bir ekonomi üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip olabilir. Herhangi bir ekonomik karar alırken, tüm kuruluşlar, gelecekteki enflasyon oranlarını yanlış tahmin etme riskiyle karşı karşıya kaldıkları için, ekonomide belirsizliğe yol açan genel olarak artan maliyetlerin etkilerini dikkate almalıdır.

Yeni para ve kredi ekonomiye her girdiğinde, her zaman belirli kişilerin veya işletmelerin eline geçer ve yeni parayı ekonomide kişiden kişiye ve hesaptan hesaba hareket ederken harcarken, fiyat seviyesi ayarlamaları süreci yeni para arzına devam ediyor.

Enflasyon, bazı fiyatların önce yükselmesine ve diğer fiyatların daha sonra yükselmesine neden olur. Fiyatlar ve satın alma gücündeki ardışık değişimi tanımlayan Cantillon etkisi, enflasyonun zaman içinde genel fiyatları artırmanın yanı sıra göreli fiyatları, maaşları ve getiri oranlarını nasıl etkilediğini gösterir.

Genel olarak ekonomistler, ekonomik dengelerinin dışında kalan göreli fiyatlardaki bozulmaların ekonomi için kötü olduğunun farkındadır. Bu süreç, ekonomik gerileme döngülerine önemli bir katkıda bulunur.

 

Enflasyon Nasıl Kontrol Edilir

Bir ulusun finansal sistemini düzenlemenin hayati görevi, enflasyonun kontrol edilmesini içerir. Bir merkez bankası veya diğer gruplar tarafından para arzı genişlemesinin miktarını ve oranını kontrol etmek için yapılan faaliyetleri tanımlayan para politikası aracılığıyla politikaların yürürlüğe konması yoluyla gerçekleştirilir.

Federal Rezerv’in (FED) Amerika Birleşik Devletleri’ndeki para politikası hedefleri, tümü istikrarlı bir finansal ortamı desteklemeyi amaçlayan ılımlı uzun vadeli faiz oranlarını, fiyat istikrarını ve maksimum istihdamı içerir. FED, ekonomi için avantajlı olduğuna inanılan uzun vadeli enflasyon oranını sabit tutmak için uzun vadeli enflasyon hedeflerini belirginleştirmektedir.

İşletmeler, fiyatlar istikrarlı olduğunda veya enflasyon makul düzeyde tutarlı bir seviyede olduğunda ne bekleyeceklerini bildikleri için geleceğe hazırlanabilirler. FED, bunun zaman içinde değişen ve dolayısıyla değişime tabi olan parasal olmayan faktörlere dayalı maksimum istihdamı teşvik edeceği görüşündedir.

Bu nedenle FED, maksimum istihdam için net bir hedef belirlememektedir; bunun yerine, öncelikle şirketlerin ne düşündüğüne bağlıdır. Tam çalışma sıfır işsizliğe eşit değildir çünkü insanlar işi bırakıp yeni kariyerlere başladığında her zaman bir döngüsellik vardır.

,

En kötü ekonomik koşullarda para otoriteleri de olağanüstü adımlar atıyor.

Örneğin, ABD Merkez Bankası faiz oranlarını sıfıra yakın tuttu ve 2008 mali krizinin ardından niceliksel genişleme olarak bilinen bir tahvil alım programı yürüttü. Programı kötüleyenler, enflasyonun 2007’de zirve yapmasına ve sonraki sekiz yıl içinde kademeli olarak düşmesine rağmen, bunun ABD doları fiyatında bir artışa yol açacağını iddia etti.

En basit argüman, resesyonun oldukça dikkat çekici bir deflasyon ortamı olduğu ve niceliksel gevşemenin etkilerini desteklediğidir. QE’nin enflasyona veya hiper enflasyona neden olmamasının çok sayıda karmaşık nedeni vardır, ancak bu en basit olanıdır.

Amerikalı yetkililer, enflasyonu yılda yaklaşık %2 oranında tutmak için çalıştılar. Avrupa Merkez Bankası (ECB), deflasyonun avro bölgesine yayılabileceğinin ve ekonomik durgunluğa yol açabileceğinin farkında olarak, agresif niceliksel genişlemeyi de takip etti. Sonuç olarak, bazı bölgelerde negatif faiz oranları görüldü.

Ek olarak, daha hızlı büyüme oranlarına sahip ülkeler daha mükemmel enflasyon oranlarını tolere edebilir. Brezilya %3,5 için çabalarken, Hindistan’ın hedefi kabaca %4 (maksimum tolerans %6 ve minimum tolerans %2) (üst tolerans %5 ve alt tolerans %2).

 

Enflasyondan Korunma

Hisse senetleri

Hisse senedi fiyatlarındaki artış, enflasyonun sonuçlarını da içerdiğinden, hisse senetleri fiyat artışlarına karşı en iyi korunma aracı olarak görülmektedir. Finansal sistem aracılığıyla banka kredisi enjeksiyonları neredeyse tüm modern ülkelerde para arzını artırdığından, fiyatlar üzerindeki ani etkinin büyük bir kısmı, hisse senetleri gibi kendi yerel para birimlerinde değerlenen finansal varlıklarda meydana gelir.

Ek olarak, yatırımları enflasyona karşı korumak için özel finansal araçlar kullanılabilir. Enflasyona endeksli, düşük riskli bir Hazine enstrümanı olan Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler (TIPS) bunlar arasında yer almaktadır. TIPS ile, yatırılan anapara enflasyon oranıyla artırılır.

Bir TIPS yatırım fonu veya TIPS’e dayalı bir ETF, ek seçeneklerdir (ETF). Hisse senetlerine, ETF’lere ve enflasyon risklerine karşı korunmanıza yardımcı olabilecek diğer yatırımlara erişmek için muhtemelen bir aracılık hesabına ihtiyacınız olacak.

Her zaman böyle görünmese de geriye dönüp baktığımızda altın, enflasyona karşı bir korunma aracı olarak görülüyor.

Nakit Biriktirmekten Kaçının

Paranızın değerinden fazla bir şey kaybetmemesi için yatırım yapmak ve çok fazla nakit tutmaktan kaçınmak çok önemlidir.

Ancak enflasyon, zaman içinde paranızın muhtemelen daha az şey alacağı anlamına gelir. Bu, satın alma gücünde bir düşüşü önlemek için, sonraki ekonomik döngü boyunca çeşitli şeylere yatırım yapmak için sabit miktarda para harcamanız gerektiğini gösterir.

Portföyünüzü çeşitlendirin

İyi çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyüne sahip olmak, enflasyona hazırlanmak için başka bir stratejidir. Yatırımlarınızı birkaç varlık sınıfına (hisse senetleri, tahviller, nakit, gayrimenkul vb.), sektörlere ve ülkelere yaydığınızda, yatırım getirilerini artırırken, enflasyondan kaynaklanan riskleri de azaltabilirsiniz.

 

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir