Elon Musk, yapay zeka şirketi OpenAI ve CEO’su Sam Altman’a karşı açtığı ve şirketin insanlığa hizmet etmek yerine kar amacı güttüğünü iddia ettiği davayı geri çekti.
Hukuki Süreç ve Davanın Geri Çekilmesi
11 Haziran’da San Francisco Yüksek Mahkemesi’nde Musk’ın avukatları, sözleşme ihlali davasını reddetmek için dilekçe verdi.
Davayı reddetme kararı, Musk’ın gelecekte tekrar dava açabileceği anlamına gelir; çünkü bu karar, davanın kalıcı olarak reddedildiği anlamına gelmez.
Daha önceki mahkeme kayıtlarına göre, federal bir yargıcın davayı reddedip etmeyeceğine veya devam etmesine izin verip vermeyeceğine karar vermesinden bir gün önce bu başvuru yapıldı.
Musk, davayı geri çekme kararı hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
İlk Şikayetler ve İddialar
Musk, ChatGPT’nin yaratıcısı olan şirketin, “insanlık yararına, kar amacı gütmeyen” büyük dil modelleri oluşturma hedefinden saptığını iddia ederek 29 Şubat 2024’te OpenAI ve Altman’a karşı sözleşme ihlali davası açtı.
Şikayetleri özellikle OpenAI’nin Microsoft gibi büyük şirketlerle yaptığı ortaklıklara ve ChatGPT-4’ü kapalı kaynaklı bir yaklaşım altında sunma kararına odaklanıyordu.
Musk, OpenAI’nin açık kaynak değerlerine geri dönmesini talep etmiş ve yapay genel zeka yazılımının kar amacıyla kullanılmasını durdurmak için bir ihtiyati tedbir talep etmişti.
Musk ayrıca, OpenAI’ye karşı haksız ticaret uygulamaları ve güven ihlali suçlamalarını da kaydetti.
Devam Eden Endişeler ve Rekabetçi Girişimler
Milyarderin OpenAI ile ilgili en son endişesi, ChatGPT’nin Mac, iPad ve iPhone işletim sistemlerine entegre edileceği Apple ile yapılan iş birliği.
Musk, Apple kullanıcılarına karşı Apple’ın bu seçiminin “kabul edilemez bir güvenlik ihlali” olduğunu savunuyor; çünkü gizlilik ve güvenliği OpenAI gibi üçüncü bir tarafa devrediyor.
Ancak Apple, OpenAI’nin veri isteklerini saklamayacağını ve kullanıcı IP adreslerinin gizli kalacağını iddia ediyor.
Apple Intelligence’ın “gizlilik vaadini” tartışan Apple, kişisel verilerinizi toplamadan bildiklerini vurguluyor.
Kasım ayında Musk, ChatGPT gibi şirketlere rakip olmak amacıyla AI chatbot Grok’u başlatmaya yardımcı oldu.
Grok’un arkasındaki firma olan xAI, Mayıs ayı sonunda Valor Equity Partners, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital ve Fidelity Management & Research Company’den 6 milyar dolarlık yatırım aldı.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.