Bir grup akademisyene göre, Avrupa Birliği’nin dijital bir euro geliştirme sözü başarısız olabilir.
İki ekonomist tarafından hazırlanan bir raporla, Avrupa Merkez Bankası’nın CDBC tasarımın ana hedeflerinden birini eleştirdi. Ayrıca bunu tüm proje için risk olarak nitelendirdi.
Ekonomistler;
“Projenin tasarım seçimleri, ECB’nin hedefleri ve stratejisi hakkında şüphe uyandırıyor.” Dedi.
Raporun yazarları, “Yönetim Konseyi tarafından tercih edilen temel tasarım seçenekleri, dijital avronun çekiciliğini artırmak yerine azaltıyor. Bunlar, tüketiciler için tutma limitlerini, hatta tüccarlar için düşük limitleri içeriyor.” Ayrıca ECB’nin bu özelliklerini kalıcı olarak gördüğünü sözlerine eklediler.
Bern Üniversitesi ekonomistleri Cyril Monnetm ve Dirk Niepelt, ECB’nin bankalara zarar vermeme ve iş modelleri koruma hedefini sorgulayarak aracı bankaların dijital avroyu dağıtma sorumluluğuna izin verme konusundaki çıkar çatışmalarına ilişkin endişeleri dile getirdi.
Raporda, “Bankaların kârlarının önemli bir kısmı, ödeme hizmetleri sunmaktan kaynaklanıyor. Bu nedenle, bankaların işe alım veya cüzdan yönetimi gibi dijital euro ile ilgili banka hizmetleri daha da karlı olmadıkça, dijital euro’yu iyi ve canlı göremeyiz.
İçeriklerimizden anında haberdar olmak için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz!
Finansal Stres
Rapor, ECB’nin finansal stres sırasında dijital avroya negatif faiz primi uygulama planının aracılarla çekiciliği azaltabileceğini vurguladı.
Gazete, Perakende ödemeler için mevcut en iyi özel sektör çözümü, kullanıcı kolaylığı açısından kesinlikle dijital avroya hakim olacaktır. Ayrıca Hükümet karşısında mahremiyet ve sansüre karşı direnç açısından, Avrupa’daki birçok vatandaşın ECB’ye olan inancının sınırlı olması konusunda tartışıldı.
Dijital Euro şu anda tasarım aşamasında ve ECB yetkililerine göre en yakın ihraç 2027 yılında olabilir. Dijital Para tıpkı nakit para gibi gizliliği korurken geniş çapta erişilebilir ve kullanımı kolay olacak.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.