Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$95.425
% 2.11
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.425
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Dünya borsaları neden düşüyor?

Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD istihdam verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından küresel hisse senetlerindeki satış dalgası derinleşti. Yatırımcılar bugün güvenli liman olarak gördükleri varlıklara yöneldi.

Beklenenden zayıf gelen istihdam verileri, Fed’in geçtiğimiz hafta faiz oranlarını sabit bırakma kararının bir hata olabileceği endişelerini artırdı ve dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona girme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

Bazı büyük şirketlerin kar sonuçlarındaki volatilite ve Japonya Merkez Bankası’nın daha hawkish tavrı da hisse senetlerindeki düşüşü tetikledi. Bu gelişmeler, popüler ‘yen taşıma ticareti’nin kısa vadede çöküşüne yol açtığı yönündeki spekülasyonlara neden oldu. ‘Taşıma ticareti’, yatırımcıların düşük faizli bir para birimi olan yen’i borç alarak daha yüksek getirili bir para biriminde yatırım yapması anlamına gelir.

Buna paralel olarak, ABD tahvil faizleri bir yıllık dip seviyesine geriledi. 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3.7099’a, 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 3.7315’e geriledi. Japonya’nın 10 yıllık devlet tahvili faizi de yüzde 0.204 seviyesine indi.

Altın fiyatları yüzde 0.38 artışla ons başına 2.479,2 dolardan işlem gördü.

Bu alımlar, hisse senetlerindeki satışlarla keskin bir tezat oluşturdu. ABD hisse senetleri gelecekleri Pazartesi günü erken saatlerde düştü. Dow Jones Endüstriyel Ortalama endeksi vadelileri yaklaşık 600 puan veya yüzde 1,5 düştü. S&P 500 ve Nasdaq-100 vadelileri sırasıyla yüzde 2,8 ve yüzde 4,9 düştü.

Japonya borsaları gecede ayı piyasasını doğruladı. Nikkei endeksindeki yüzde 12,4’lük kayıp, 1987’deki ‘Kara Pazartesi’nden bu yana endeksin en kötü günü oldu. Endeksteki 4.451,28 puanlık kayıp da tarihindeki en büyük düşüş oldu.

Avrupa’da bölgesel Stoxx 600 endeksi yüzde 2,34 düştü. Tüm sektörler ve büyük bölgesel borsalar kırmızıyla kapandı. Teknoloji hisseleri yüzde 5’e kadar düştükten sonra hafifçe toparlanarak yüzde 2,8 düşüşle işlem gördü. Madencilik hisseleri yüzde 3,65, bankalar ise yüzde 3,22 kaybetti.

BML Funds yatırım direktörü Ted Alexander, piyasalardaki mevcut volatiliteye uzun süredir hazırlandıklarını ve panik yapmanın bir nedeni olmadığını söyledi.

Alexander, CNBC’ye yaptığı e-posta açıklamasında, “Herkes bunu bir süredir bekliyordu, aktif yöneticiler için harika bir durum” dedi ve bu durumun aslında hisse senetlerine daha iyi değerler sunması durumunda hisse senedi yatırımcılarını geri getirebileceğini ekledi.

Alexander, “Hisse senetleri henüz pişmedi. Teknoloji ve büyümeye biraz maruz kalmaktan vazgeçmeyin” dedi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir