Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$96.891
% 1.27
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 96.891
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Dünya Altın Konseyi: Altın Yılın Geri Kalanında…

Altın piyasası yılın ilk yarısında güçlü fiziksel talep gördü. Ancak ikinci çeyrekte yavaşlayan büyüme Dünya Altın Konseyi’ni (WGC) yılın geri kalanı için görünümünü düşürmeye sevk etti.

“Altın yatırımı için yukarı yönlü sürprizler masada duruyor”

WGC, zorlu ekonomik ortamın değerli metal için engeller ve fırsatlar sunduğunu söylüyor. Analistler, karışık görünümlerinde, artan piyasa belirsizliği ile birlikte kalıcı enflasyon baskılarının yılın geri kalanında altın fiyatlarını destekleyeceğini kaydediyorlar. Bununla birlikte, ABD dolarındaki sağlam ivme, önemli bir ters rüzgar olarak hareket edecek. Analistler raporda, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Agresif para politikası sıkılaştırması ve ABD dolarının güçlenmesinin devam etmesi gibi bazı makroekonomik faktörlerin ters rüzgarlar yaratması mümkün. Ancak altın yatırımı için yukarı yönlü sürprizler masada durmaya devam ediyor.

WGC piyasanın çöküşünü beklemiyor

WGC, Çarşamba günü yayınlanan ikinci çeyrek trend raporunda 2022 görünümünü düşürdü. Konsey, talebin yıl sonuna kadar nispeten yatay olacağını düşünüyor. Rapor, fiziki külçe talebinin 2021’in ikinci çeyreğine göre 948 ton veya %8 düştüğünü söylüyor. Ancak, yılın ilk yarısındaki fiziki külçe talebi, geçen yılın ilk yarısına göre %12 artarak 2.189 tona ulaştı. Analistler, şu hususları belirtiyor:

İlk yarı iyi bitmesine rağmen, ETF ve OTC talebi birleşerek 2010’dan bu yana üçüncü en büyük ilk yarıyı yayınladı. İkinci çeyrek ETF’ler için Temmuz ayında şimdiye kadar devam eden biraz daha zayıf bir ton belirledi. Ve bunun, agresif para politikası sıkılaştırmasının ortasında potansiyel bir enflasyon yumuşaması göz önüne alındığında, ikinci yarının geri kalanı için bir emsal oluşturması mümkün.

Altın talebinin yılın ikinci yarısında yumuşaması olası. Ancak WGC piyasanın çöküşünü beklemiyor. Analistler, talebi desteklemek için yeterli piyasa belirsizliği olduğunu söylüyor. Analistlere göre, enflasyon ikinci yarıda azalmaya başlasa da, birçok emtia piyasasındaki arz durumu istikrarsız olmaya devam ediyor. Bu yüzden analistler, yenilenen artışların göz ardı edilemeyeceğini kaydediyor. Bu doğrultuda analistler, şu açıklamayı yapıyor:

Böyle bir ortam altının güvenliğini daha da vurgulayacaktır. Ne de olsa, altının göreli performansı 2022’de sağlam kalıyor. Diğer hedge’lere kıyasla çeşitlendirme faydalarını destekliyor. Ayrıca, jeopolitik her zaman vahşi bir karttır ve yatırımcılar için akılda kalır. Son olarak, vadeli işlemlerde net yatırımcı pozisyonları tarihsel olarak short’tur. Pozitif bir fiyat tetikleyicisi üzerinde short kapama riski sunar.

“Kalıcı enflasyon endişeleri, altına yatırım girişlerini destekledi”

İkinci çeyrekteki talep eğilimlerine bakıldığında, WGC, zayıflığın çoğunun, azalan yatırım talebinden kaynaklanabileceğini söylüyor. Raporda ayrıca, toplam yatırım talebinin ikinci çeyrekte %28 düştüğü belirtiliyor. Rapora göre, altın destekli borsada işlem gören ürünler ikinci çeyrekte 39 tonluk çıkış gördü. Aynı zamanda, fiziksel külçe talebi geçen yıla göre nispeten değişmedi. Bu kapsamda analistler, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Kalıcı enflasyon endişeleri, altına yatırım girişlerini destekledi. Ancak parasal sıkılaştırma ve artan dolar, çıkışların muhtemelen başlıca itici güçleri oldu. Bu baskılar, Fed’in daha agresif bir sıkılaştırma hızı benimsemesiyle ve emtia fiyatlarındaki çöküşün yanı sıra potansiyel durgunluğa ilişkin korkularla birlikte çeyreğin sonunda arttı.

“Merkez bankaları, net altın alıcısı olmaya devam ediyor”

ETF piyasasına bakıldığında, WGC, Kuzey Amerika’da listelenen fonların çıkışlara öncülük ettiğini söylüyor. Analistler, tasfiyenin Fed’in agresif para politikası duruşundan kaynaklandığını kaydediyorlar. Raporda, zayıf yatırım talebinin yanı sıra merkez bankalarının altına olan iştahının da zayıfladığı belirtiliyor. Raporda, merkez bankalarının ikinci çeyrekte geçen yıla göre %14 düşüşle 180 ton altın aldığı belirtildi. Ancak WGC, yılın geri kalanında hız yavaşlasa bile merkez bankalarının net altın alıcısı olmaya devam etmesini beklediğini söylüyor. Analistler, bu konuda şu değerlendirmeyi yapıyor:

Merkez bankası talebini bir önceki Altın Talebi Eğilimleri raporumuzda gördüğümüzden çok daha olumlu görüyoruz. Buna göre, tüm yıl toplamı için tahminimizi 2021’den büyük ölçüde değişmeyecek şekilde revize ediyoruz. Biraz yukarı çıkma olasılığı var. Bu, düşük satışlar, düzenli alıcılardan sürekli alımlar ve İrlanda’da olduğu gibi son yıllarda veya çok uzun süredir alıcı olmayan kurumlardan gelen talebin birleşiminden kaynaklanıyor.

WGC, altın tüketen en büyük iki ülke için daha fazla zorluk öngörüyor

Altın piyasasının güçlü yönlerinden biri mücevher talebinden geldi. Raporda, küresel mücevher talebinin geçen yıla göre %4 artarak 453,2 tona yükseldiği belirtiliyor. Hindistan’ın mücevher talebi, 2021’den itibaren ikinci çeyrekte %49 artarak küresel pazara hakim oldu. Aynı zamanda, Çin’de devam eden Covid karantinaları, mücevher talebinin geçen yıla göre %29 düşmesiyle piyasaya ağırlık vermeye devam ediyor.

İleriye bakıldığında, WGC dünyanın en büyük iki altın tüketen ülkesi için daha fazla zorluk görüyor. Analistler, yılın ikinci yarısında Hindistan’da daha yavaş mücevher talebi gördüklerini söylüyorlar. Bu bağlamda bu açıklamayı yapıyorlar:

İkinci çeyrekte sağlıklı talebe rağmen, daha zayıf bir para biriminin makroekonomik zemini, yükselen enflasyon ve yüksek faiz oranları ters rüzgarlar yarattı.

Coinmuhendisi.com’da yer verdiğimiz raporda ayrıca, talep düştükçe arzın arttığı belirtiliyor. Rapor, toplam altın arzının yılın ilk yarısında %5 artarak rekor seviyeye yükseldiğini kaydediyor. Ayrıca WGC, maden üretiminin ikinci çeyrekte %4 artarak 911,70 tona çıktığını söylüyor. Buna ek olarak rapor, altın piyasasında güçlü bir geri dönüşümün ikinci çeyrekte %8 arttığını kaydediyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir