Yazar – Peter Nurse
Investing.com – Yatırımcıların ABD ekonomisindeki zayıflığa ve Asya’daki olası müdahalelere tepki göstermesiyle ABD doları, Çarşamba günü düşüşe geçerek üç haftanın en zayıf seviyesine yakın işlem gördü.
Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,2 düşüşle 110,638’e gerileyerek seansın en düşük seviyesi olan 110,612’nin hemen üzerinde, 5 Ekim’den bu yana gördüğü en zayıf seviyeden alıcı buldu.
Salı günü açıklanan ABD ekonomi verileri, artan mortgage oranlarının talebi azaltması nedeniyle ABD’deki ev fiyatlarının Ağustos ayında düştüğünü gösterdi.
Pazartesi günü açıklanan ve ABD’de ticari faaliyetlerin üst üste dördüncü ayda da daraldığını gösteren PMI verilerinin ardından Fed’in agresif faiz artırımlarının, dünyanın en büyük ekonomisi üzerinde zarar verici bir etki yaratmaya başladığına dair işaretler artıyor.
Fed’in önümüzdeki Çarşamba günü 75 baz puanlık bir artışa daha onay vermesi bekleniyor ancak yeni artışların daha küçük çaplı olacağı görüşü giderek güçleniyor.
Buna karşın Japonya Merkez Bankasının (BoJ) Cuma günü genişlemeci politikada değişim yapması beklenmiyor ki bu da yen için sert bir darbe.
Dolar/yen, Cuma ve Pazartesi günü BoJ’un şüpheli müdahalesinin ardından 150 seviyesine doğru bir hareketin ardından 147,94 seviyesinde büyük ölçüde değişmeden işlem gördü.
ING analistleri bir notta “Ancak yukarıdaki faktörlerin hiçbiri doları uzun süre kontrol altında tutmayabilir.” dedi. “İlk olarak BoJ, bu Cuma para politikasını belirlemek için toplanıyor ve ultra güvercin görünümünde bir değişiklik görmediğimiz sürece (negatif politika faizi ve devam eden niceliksel genişleme) dolar/yen çiftinde yakın zamanda bir zirve beklemek zor görünüyor. Aynı şekilde Fed tarafında da bu haftaki ABD veri takvimi, şahin bir Fed yaklaşımını sürdürebilir.”
Bununla birlikte Reuters’in bir raporuna göre Çin’in bir dizi devlet bankası, zayıflayan yuanı desteklemek için Salı günü ABD doları satınca dolar/yen ikilisi, %0,5 düşüşle 7,2690’a gerilerken Çinli yetkililer de müdahale kulübüne katılmış gibi görünüyor.
Çin’in siyasi iklimine ilişkin endişeler, bu hafta yuanın keskin bir şekilde düşmesine neden olurken Pekin, COVID-19’a karşı sıfır tolerans politikasını sürdürme kararlılığını yineledi ve ülkenin üçüncü çeyrek GSYİH verileri beklentilerin altında kaldı.
Öte yandan sterlin/dolar, %0,2 artışla 1,1486’ya yükseldi ve Liz Truss’un yerine İngiltere’nin yeni lideri olarak gelen Rishi Sunak’ın, mali ihtiyatlılık gösterdiği algısı nedeniyle çift, bu durumdan faydalanmaya devam etti.
ING, “Trussonomics (Trussonomik) ile yapılan başarısız denemenin ardından yeni ekibin karşılaşacağı zorluk, bu yazın başlarında var olandan daha zor ve muhtemelen uluslararası yatırımcıların, sterlin/dolar ikilisini 1,15 puan üzerinde kovalamak istememelerinin de bir nedeni olacak.” diye ekledi.
Fransız tüketici güveninin, 79 puan olan bir önceki aya göre Ekim ayında 82’ye yükselmesinin de yardımıyla euro/dolar, %0,2 artışla 0,9979’a yükselerek son altı haftanın en yüksek seviyesine yaklaştı.
Perşembe günü politika kararını verecek olan Avrupa Merkez Bankasının (ECB), faizleri 75 baz puan artırması bekleniyor.
Hafta başındaki yüksek enflasyon rakamlarının, gelecek haftaki toplantısında agresif bir parasal duruşu sürdürmesi için RBA (Avustralya Merkez Bankası) üzerindeki baskıyı artırmasının ardından AUD/USD %0,6 yükselerek 0,6432 puan ile 7 Ekim’den bu yana gördüğü en güçlü seviyesine ulaştı. NZD/USD ise %0,4 artışla 0,5775’ten alıcı buldu.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.