Kriptolar:
32014
Bitcoin:
$67.888
% 0.72
BTC Dominasyonu:
%59.4
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.29 T
% 1.33
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 67.888
BTC Dominasyonu:
% 59.4
Piyasa Değeri:
$2.29 T

Dijital Para Nedir?

Dijital para (veya dijital para birimi), tamamen elektronik biçimde var olan herhangi bir ödeme aracını ifade eder. Dijital para, beş liralık banknot veya madeni para gibi fiziksel olarak somut değildir. Çevrimiçi sistemler kullanılarak muhasebeleştirilir ve aktarılır.

Dijital para, dolar veya euro gibi itibari para birimlerini de temsil edebilir. Dijital para, akıllı telefonlar, kredi kartları ve çevrimiçi kripto para borsaları gibi teknolojiler kullanılarak değiştirilir. Bazı durumlarda, bir ATM kullanılarak fiziksel paraya çevrilebilir.

Kısa Kısa

  • Dijital para, tamamen dijital biçimdeki paradır. Nakit veya altın veya petrol gibi diğer emtialar gibi fiziksel olarak maddi bir varlık değildir.
  • Dijital para, mevcut finansal altyapıyı düzene sokarak, parasal işlemlerin yürütülmesini daha ucuz ve daha hızlı hale getirebilir. Merkez bankalarının para politikası uygulamasını da kolaylaştırabilir.
  • Dijital para türlerine örnek olarak kripto para birimleri, merkez bankası dijital para birimleri ve sabit paralar verilebilir.
  • Dijital para, saldırılara açıktır ve kullanıcı gizliliğini tehlikeye atabilir.

Dijital Para Nedir?

Bugün toplumda çevrimiçi banka hesaplarında tutulan nakit şeklinde bir dijital para çeşidi zaten mevcut. Bu nakit başkalarına gönderilebilir veya onlardan alınabilir. Online işlemler için de kullanılabilir.

Dijital para, bir hesap birimi ve günlük işlemler için bir araç olabilmesi açısından kavram ve kullanım açısından nakit karşılığına benzer. Ama nakit değil. Örneğin, çevrimiçi banka hesabınızdaki dolarlar dijital para değildir, çünkü onları ATM’den çektiğinizde fiziksel bir biçim alırlar.

Dijital para, parasal işlemler sürecini geliştirdiği için nakitten farklıdır. Örneğin, dijital paranın teknolojik rayları, standart paraya kıyasla sınırlar arası para transferlerini daha kolay ve hızlı hale getirebilir. Bu para biçimi, merkez bankaları için para politikası uygulama sürecini de düzene sokar. Bazı dijital para biçimlerinde kriptografinin kullanılması, bunları içeren işlemleri kurcalamaya ve sansüre karşı dayanıklı hale getirir, yani bunlar hükümetler veya özel kurumlar tarafından kontrol edilemez.

Bu avantajlar göz önüne alındığında, dijital para dünyadaki birçok hükümet için bir öncelik haline geldi. Nakitsiz bir toplum olma yolunda ilerleyen bir ülke olan İsveç’in merkez bankası, 2017’den bu yana dijital parayı ekonomisine sokmanın faydalarını ve dezavantajlarını araştıran birkaç araştırma raporu yayınladı. Bu arada Çin, ulusal para biriminin dijital karşılığı olan DC/EP’yi içeren pilot testler gerçekleştirdi ve yakında piyasaya sürmeyi planlıyor. Bahamalar doları, ülkenin ulusal para biriminin dijital bir yinelemesidir. Ekim 2020’de piyasaya sürüldü.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yürütülen Şubat 2021 anketine göre, 159 üye ülkeden yaklaşık 111 ülke yakın gelecekte dijital parayı tanıtmayı planlıyor.

Dijital Para Hangi Sorunları Çözüyor?

Birkaç sistem zaten paranın dijital versiyonlarıyla işlem yapıyor. Örneğin, kredi kartı sistemleri, kullanıcıların kredili mal ve hizmet satın almalarını sağlar. Banka havalesi sistemleri, nakit paranın sınır ötesi hareketini sağlar.

Bu tür işlemler pahalıdır ve zaman alıcıdır çünkü farklı işleme sistemlerinin kullanımını içerirler. Dünyanın dört bir yanındaki çeşitli banka ve finans kuruluşlarından oluşan bir ödeme sistemleri ağı olan SWIFT sistemi, böyle bir donanıma örnektir. SWIFT ağı üzerinden yapılan her transfer için ücret alınır. SWIFT’in üye kurumları, her biri farklı bir mali yargı yetkisine özgü bir düzenleme parçasında da işlev görür. Ayrıca, bu sistemler, her işlem için bir gecikme süresi sağlayarak, gelecekteki ödemeler vaadi üzerine kuruludur. Örneğin, kredi kartlarının mutabakatı daha sonraki bir tarihte gerçekleşir ve kullanıcılar işlemler için ters ibrazda bulunabilirler.

Dijital paranın amaçlarından biri, dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) kullanarak bu tür işlemler için zaman gecikmesini ve işletme maliyetlerini ortadan kaldırmaktır. Bir DLT sisteminde, nodeler veya paylaşılan defterler, işlemleri işlemek için ortak bir ağ oluşturmak üzere bağlanır. Bu ağ aynı zamanda diğer yetki alanlarına da yayılabilir ve işlemler için işlem süresini en aza indirebilir. Yetkililere ve paydaşlara şeffaflık sağlar, merkezi bir kayıt veritabanına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak bir finansal ağın esnekliğini artırır.

Dijital para, algoritmik bir konsensüs sistemi kullanarak çifte harcama sorununu da çözer. Oldukça basit bir şekilde ifade edilen sorun, dijital paranın bir “notunun” aynı kişi tarafından iki kez harcanmamasını sağlamakla ilgilidir.

Şu anda var olan merkez bankaları gibi merkezileştirilmiş bir para birimi üretimi ve dağıtımı kurulumu, her banknotun benzersiz olmasını sağlamak için bir seri numarası sistemi kullanır. Merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) veya özel taraflarca çıkarılan dijital para gibi bazı dijital para biçimleri, dijital bir bağlamda da olsa, ödeme gücünü ve işlemlerin bütünlüğünü sağlamada merkezi bir otoritenin rolünü tekrarlar.

Diğer dijital para türleri merkezi değildir. Para birimini dağıtmak için gerekli olan üretimi ve aracıları denetlemek için merkezi yetkililerin işlevini ortadan kaldırırlar. Kriptografi kullanılır. Kör imzalar, işlem yapan tarafların kimliğini gizler ve sıfır bilgi kanıtları işlem ayrıntılarını şifreler. Bu tür dijital paraya örnek olarak Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri verilebilir.

Dijital Para Türleri

Dijital para, sahip olduğu teknolojik altyapı sayesinde birçok amaca uygun hale getirilebilir ve çeşitli biçimler alabilir. Dijital paranın son zamanlarda ortaya çıkan üç uyarlaması şu şekildedir:

Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC’ler)

Merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler), bir ülkenin merkez bankası tarafından verilen para birimleridir. Yine bir merkez bankasının yetki ve kredisi ile desteklenen itibari para birimlerinden ayrıdır ve kurumun bir diğer yükümlülüğüdür. CBDC’ler, hükümet ile ortalama vatandaş arasında doğrudan bir bağlantı kurarak aracıları politikadan çıkararak para politikası uygulamasını kolaylaştırır. Ulusal para birimini dağıtmaktan sorumlu bankalar ve finans kurumları artık süreçte gerekli değildir.

Ekonomideki kullanımlarına ve uygulama türlerine bağlı olarak, iki tür CBDC olabilir. Perakende CBDC’ler, fiat para birimleri gibi günlük işlemler için kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Konseptin daha sınırlı bir uygulamasında, toptan CBDC’ler bankalar ve finans kurumları arasında gerçekleştirilen işlemler için kullanılmaktadır.

Kripto Para Birimleri

Kripto para birimleri, kriptografi kullanılarak tasarlanmış dijital para birimleridir. Dijital bir para biriminin etrafındaki kripto sarmalayıcı, gelişmiş güvenlik sağlar ve işlemleri kurcalamaya karşı dayanıklı hale getirir. En popüler kripto para birimleri Bitcoin ve Ethereum’dur. 2017’den bu yana, kripto para birimlerinin bir yatırım sınıfı olarak popülaritesi, değerlerini ve kripto pazarlarının genel piyasa değerini hızla artırdı. Temmuz 2021’e kadar kripto para birimlerinin piyasa değeri 2 trilyon doları aşmıştı.

Stabil Paralar

Stablecoin’ler, kripto para birimlerinin bir çeşididir ve normal kripto para birimlerinin fiyat oynaklığına karşı koymak için geliştirilmiştir. Stabil paralar, sabit kalmalarını sağlamak için fiyatı fiat para biriminin veya bir mal sepetinin fiyatına bağlı olan bir özel para biçimine benzetilebilir. Devlet otoritesi tarafından desteklenmedikleri sürece fiat para birimleri için bir vekil olabilirler. Stabilcoin piyasası son zamanlarda patladı. Şubat 2021 itibariyle, 200 stablecoin piyasaya sürüldü veya geliştiriliyordu.

Dijital Paranın Avantajları

Mevcut finansal altyapı, birçok varlığın karmaşık bir sistemidir. Finansal kurumlar arasında işlem yapmak, farklı teknolojik sistemlerde ve düzenleme rejimlerinde çalıştıkları için zaman ve para gerektirir. Dijital paranın ana avantajı, işlem hızını hızlandırması ve maliyetleri düşürmesidir.

Dijital paranın diğer avantajları şunlardır:

  • Dijital para, nakit yoğun sistemlerin bir özelliği olan fiziksel depolama ve saklama ihtiyacını ortadan kaldırır. Paranızın çalınmamasını sağlamak için bir cüzdan veya banka kasasına yatırım yapmanız gerekmez.
  • Dijital para, teknoloji aracılığıyla işlemler için muhasebe ve kayıt tutmayı basitleştirir. Bu nedenle, işlemlerin kayıtlarını tutmak için manuel muhasebe ve kuruma özel ayrı defterler gerekli değildir.
  • Dijital para, sınır ötesi para transferi için gereken süreyi ve maliyeti zaten kısaltmış olsa da, aracıları ortadan kaldırarak ve sınır ötesi transferlerle ilgili maliyetleri daha da azaltarak havale endüstrisinde daha fazla devrim yaratma potansiyeline sahiptir.
  • Dijital para, para politikasının uygulanmasında aracıları ortadan kaldırmakta ve daha önce ekonomiden dışlanmış insan gruplarının dahil edilmesini mümkün kılmaktadır. Örneğin, banka hesabı olmayanlar, çevrimiçi cüzdanlarında veya cep telefonlarında bulunan dijital parayı kullanarak ekonomiye katılabilir.
  • Kripto para birimleri söz konusu olduğunda, dijital para işlemleri sansüre dayanıklı hale gelebilir, yani hükümet veya diğer yetkililer tarafından izlenmeye karşı dayanıklı olabilir.

Dijital Paranın Dezavantajları

Dijital paranın dezavantajları şunlardır:

  • Dijital para, hacklenmeye karşı hassastır. Fiziksel koruma ihtiyacını ortadan kaldırsa bile, dijital paranın teknolojideki kökenleri, bu para biçiminin dijital cüzdanlardan çalabilen bilgisayar korsanları için bir hedef haline gelmesini sağlıyor. Dijital olarak birbirine bağlı varlıklardan oluşan kusursuz bir finansal altyapı, bilgisayar korsanları tarafından çökertilebilir. Birden fazla ülkeyi etkileyen 2018 SWIFT saldırıları buna bir örnektir. Büyük ölçekte dijital para hack’leri, bir ülkenin finansal altyapısını dize getirme ve bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturma potansiyeline sahiptir.
  • Dijital para kullanımı, kullanıcı gizliliğini tehlikeye atabilir. Nakit anonimdir ve kullanıcılarını takip etmek ve izlemek neredeyse imkansızdır. Öte yandan, dijital para izlenebilir. İnternet çerezlerinin kullanımı hedefli reklamcılığı mümkün kılarken, dijital para takibi üzerindeki etkileri daha geniş kapsamlıdır. Örneğin, kuruluşlar veya hükümetler, kullanıcıların izni olmadan hesapları kara listeye alabilir veya dondurabilir. Ayrıca banka hesaplarında çifte muhasebeyi başlatabilir, giderleri şişirebilir ve toplam toplamı azaltabilirler.
  • Dijital paranın kendi maliyetleri vardır. Örneğin, dijital para depolamak için dijital cüzdanlar gereklidir. Kripto para birimleri ayrıca bilgisayar korsanlarına karşı emniyetli olarak hareket eden saklama çözümleri gerektirir. Blok zincirlerini kullanan sistemler ayrıca işlem ücretlerini veya işlemin işlenmesiyle ilgili maliyetleri madencilere ödemek zorundadır.
  • Dijital para, yönetişim ve politika çerçevesi cephesinde çeşitli zorluklar sunar. Bu para biçimi, politika yapıcılar için keşfedilmemiş bir alandır ve ekosisteminde sorunlar ortaya çıkmaya başladı bile.

Kısaca Dijital Para Nedir?

Dijital para (veya dijital para birimi), tamamen elektronik biçimde var olan herhangi bir ödeme aracını ifade eder. Dijital paranın banknot veya madeni para gibi fiziksel ve somut bir şekli yoktur ve çevrimiçi sistemler kullanılarak muhasebeleştirilir ve aktarılır.

Farklı Dijital Para Türleri Nelerdir?

Teknolojik temelleri, dijital paranın çeşitli amaçlara uyacak şekilde uyarlanabileceği anlamına gelir. Fiat para biriminin dijital bir temsili olmasının yanı sıra, dijital paranın başka üç biçimi daha vardır: kripto para birimleri, merkez bankası dijital para birimleri ve sabit paralar.

Dijital Paranın Bazı Avantajları Nelerdir?

Dijital para, para transferi ve havale sistemlerini kolaylaştırır ve hızlandırır. Ayrıca, bankalar gibi aracıları süreçten çıkararak merkez bankalarının para politikası uygulamasını basitleştirir. Kripto para birimleri de sansüre karşı dayanıklıdır, yani blok zincirlerinde dijital para akışı ve kullanımı izlenemez.

Dijital Paranın Dezavantajları Nelerdir?

Dijital para sistemleri saldırılara karşı hassastır. Bu tür sistemlerin ustaca hedeflenmesi yoluyla, bilgisayar korsanları önemli finansal altyapıyı çökertebilir ve bir ülkenin ekonomik temellerini sakatlayabilir. CBDC’ler için olanlar gibi merkezi dijital para sistemleri, kullanıcı bilgilerinin izlenmesini ve izlenmesini sağlayabilir ve gizliliklerini tehlikeye atabilir.

Son Sözler

Dijital para, finansal teknolojide önemli bir yeniliktir. Nakit sorunlarının üstesinden gelir ve ödeme sistemlerini daha hızlı ve daha ucuz hale getirir. Ancak dijital para hacklenebileceği ve mahremiyeti aşındırabileceği için teknolojinin beraberinde getirdiği sorunları da var. Dijital para için henüz erken olsa da, finansın geleceğinde önemli bir rol oynayacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir