Kriptolar:
29723
Bitcoin:
$65.986
% 6.65
BTC Dominasyonu:
%54.5
% 0.58
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 5.93
Korku & Açgözlülük:
64 / 100
Bitcoin:
$ 65.986
BTC Dominasyonu:
% 54.5
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Decentralization Nedir?

Decentralization, merkezi bir otoritenin gücünü, merkezi olmayan bir hale dönüştürme sürecine verilen isimdir.

Yeni finansal piyasa, hizmet ve ürünler yaratma potansiyeline sahip oluşum, Decentralization Finance yani Merkeziyetsiz Finans kısaca DeFi olarak belirtilmektedir. Halihazırda mevcut olan çoğu finansal ve hükümet sistemi merkezi sistemdir.

Decentralization, blockchain protokolünü kullanmanın en önemli faydalarından biridir. Öncelikle decentralization ilk olarak blockchain teknolojisi ile ortaya çıktı. Bitcoin’i ortaya çıkartan blockchain teknolojisi, bu kripto paraların merkeziyetsizliğine olanak sağlayan şeydir. Her kullanıcıya ağın birçok ödeme işlemcisinden biri olma fırsatı sunmaktadır. 

Bilgisayarını Bitcoin sistemine bağlayan herhangi bir kişi para transferlerinin onaylanmasına yardım edebilmektedir. Sisteme bağlı olan her cihaza “nod” adı veriliyor. Ağın çalışmasına yardımcı olan binlerce nod vardır. Ağın hacklenmesi için hackerların her bir nodun kontrolünü ele geçirmesi gerekiyor. Bu da nereydeyse imkansız. Bu yüzden blockchain para alıp göndermek için en güvenli yoldur.

Decentralized sistemler neredeyse her sektörde kullanılabilmektedir. Decentralized bir sistemle etkileşime girmek için kimlik bilgileri sunulmamaktadır. Özel ve açık anahtarlar kullanarak anonim bir şekilde işlem gerçekleştirilebilmektedir.

Blockchain’de kullanılan “decentralization” sistemi herhangi bir otorite tarafından kontrol edilmemektedir. Bunun yerine kontrol sistemi kullanan insanlar arasında dağıtılmaktadır. Bu da kontrolü güçlü şirketlerin elinden aldığından toplumu daha adil bir hale getirmektedir.

Decentralized sistemlerin sınırı yoktur bu yüzden para gönderdiğiniz kişinin sizinle aynı ülkede veya dünyanın öbür ucunda olmasının bir önemi yoktur. Aynı sürede aynı ücretler karşılığında gönderirsiniz.

Decentralized bir sistemde paranız çok daha güvenli bir konumdadır. Paranıza erişebilen tek kişi sizsinizdir çünkü özel anahtarınıza erişim sadece sizde olur. Doğru güvenlik önlemlerini gerçekleştirirseniz özel anahtarlarınıza kimse erişemez.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir